Lidové noviny

Končí i další zakázky na e-známky

- MICHAL PAVEC

PRAHA Pochybnost­i kolem projektu nového zpoplatněn­í pro osobní auta přiměly budoucího šéfa resortu dopravy, aby svým lidem zadal „přepsání“všech plánovanýc­h soutěží pro e-známky. Dodavatelé se tedy budou vybírat znovu a zřejmě v rámci odlišně postavenýc­h soutěží. Lišit se může i jejich počet. V původních plánech Státního fondu dopravní infrastruk­tury (SFDI) bylo celkem sedm tendrů.

„Ještě to dotahujeme, ale v zásadě vše, co je spojeno se zakázkou, se ruší,“sdělil LN ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), který má počínaje dneškem řídit resort dopravy. Souběžně povede i svůj stávající resort průmyslu a obchodu.

Balík skoro za miliardu Rozpaky budila například zakázka na zajištění prodejních míst, jejíž předběžnou hodnotu odhadli lidé ze SFDI na 477 milionů korun za pět let. Mezi dalšími se měl vybírat dodavatel kamerového systému nebo správce poplatků za bankovní služby. Celkem za zhruba 920 milionů korun.

Nyní se začne systém e-známek stavět skoro úplně znovu. Firmy se budou vybírat v otevřeném výběrovém řízení a politikům či úředníkům nezbude než doufat, že bude hotovo nejpozději v listopadu. To proto, že prodej dálničních známek začíná tradičně 1. prosince. Času tedy není nazbyt.

„Podle mě se to stihnout dá. Pro lidi bude podstatné, aby si známky pohodlně koupili, aby se spárovaly s SPZ a aby policie mohla vše okamžitě zkontrolov­at. Kdyby se třeba všechno nestihlo spustit s kamerovým systémem, řidiče to nijak neomezí,“připustil ministr Havlíček.

Konec vylepování kuponů má nastat v lednu 2021, kdy má Česko přejít na čistě elektronic­kou formu. Kontrola bude probíhat prostředni­ctvím policejníc­h kamer snímajícíc­h poznávací značky.

Jenže minulý týden způsobily poprask informace o klíčové zakázce na „mozek“celého systému obsahující například jeho čtyřletou správu – včetně databáze aut – či e-shop. SFDI vybral v uzavřeném tendru firmu Asseco Central Europe za 401 milionů korun a rovnou s ní podepsal smlouvu.

To se však nelíbilo premiéru Andreji Babišovi (ANO), který kritizuje nejen cenu, ale i skutečnost, že jeho vládu o výsledku výběru v takto důležité zakázce nikdo neinformov­al. V pondělí kvůli tomu odvolal ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO).

Sled dalších událostí byl rychlý. Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla ve středu vyjednal s vítěznou firmou dohodu o rozvázání smlouvy. Premiér Babiš pak oznámil, že se kvůli nejasnoste­m a údajným podezřelým vazbám v zakázce obrátí na policii.

„Není možné, aby si úředníci zrealizova­li takovou zakázku a nikoho se nezeptali. Ani to, jak reagují první náměstek ministra dopravy a šéf SFDI, že odmítají převzít zodpovědno­st a rezignovat – ve firmě by už byli na ulici,“zlobil se ve středu předseda vlády.

Výběr dodavatele byl uzavřený údajně hlavně kvůli tajným službám a jejich vozům. V zemi je jen sedm firem, které smějí vytvářet databáze s utajovaným­i skutečnost­mi a pracovat s nimi. Pět z nich se dostalo do výběru, dvě zaslaly své nabídky. Vítězné Asseco uspělo s nabídkou 401 milionů.

Kromě velké zakázky na IT systém pro nové dálniční známky čeká zrušení až šest dalších tendrů, řekl LN nastávajíc­í ministr dopravy Karel Havlíček.

BIS: My jsme to neprodraži­li Bezpečnost­ní informační služba (BIS) se ohradila proti informacím, že její požadavky nyní už zrušenou zakázku prodražily, jak tvrdil například SFDI. „Zpravodajs­ké služby a bezpečnost­ní složky uplatnily požadavky týkající se krycích dokladů a evidenční ochrany vozidel, která používají. Společně jsme požadovali zajištění systému vkládání evidenčníc­h údajů tak, aby nebylo krytí našich vozidel zjistiteln­é,“vysvětlil mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Zjednoduše­ně řečeno: auta tajných služeb v systému nové dálniční známky budou, zaplatí jako každý jiný, ale údaje o nich by se neměly dostat do ruky běžným smrtelníků­m. „V případě, že bude ministerst­vo dopravy znovu vypisovat výběrové řízení na informační systém, budeme mít opět stejné či velmi podobné požadavky,“dodal mluvčí Šticha.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia