Lidové noviny

Práce s textem, to je potíž

I slovní úlohy v matematice dělají žákům velké problémy. Často je „neučtou“, říká ředitelka Cermatu

- RADKA KVAČKOVÁ

Nejen v testu z českého jazyka, ale i v testu z matematiky v rámci jednotné přijímací zkoušky na střední školy se projevuje skutečnost, že žáci dost nečtou, upozorňuje ředitelka Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Michaela Kleňhová. Náročnost úloh se ale kvůli tomu snižovat nebude.

LN Lze říct, co dělalo dětem v loňských přijímačká­ch větší problémy?

Od začátku realizace jednotných přijímacíc­h zkoušek mají žáci největší problémy s úlohami, kde musí pracovat s textem. Mnozí z nich ho neumějí vyhodnotit, respektive z něj získat určité informace. A to se týká nejen testu z češtiny, kde jsou právě úlohy na čtenářskou gramotnost, ale i testu z matematiky. V matematice žáci často text slovní úlohy takzvaně neučtou. Nejsou schopni pochopit, co se po nich vlastně chce. Stále víc dětí slovní úlohy prostě vynechá. Navíc v matematice je zřejmé, že některé učivo nemají žáci dostatečně procvičené a nemají základní matematick­é návyky.

Pro tento rok nechystáme žádné změny ani ve struktuře testů, ani v systému jejich hodnocení

může meziročně dojít k tomu, že úlohy v některé z oblastí jsou v porovnání s předchozím rokem méně či více náročné. Nicméně celková náročnost testů zůstává, zejména v případě čtyřletých oborů, na stejné úrovni.

LN Chystáte nějaké změny v hodnocení?

Pro tento rok nechystáme žádné změny ani ve struktuře testů, ani v systému hodnocení. Nedošlo ani k žádné legislativ­ní změně, která by se systému jednotné přijímací zkoušky dotkla.

LN Můžete říct, jak testové úlohy vlastně vznikají?

Zpracováva­jí je různí autoři, Cermat pak má svůj tým odborníků, kteří je vybírají a případně spolu s autory dopracováv­ají tak, aby zadání odpovídala požadovaný­m specifikac­ím a zároveň byla jednoznačn­á. Takto zpracované úlohy se potom ještě pilotují, tedy ověřují v terénu. Následuje další posouzení. Teprve po něm se zadání zařazují tak, aby zapadla do kontextu celého testu.

LN Když mluvíte o ověřování v terénu, znamená to, že úlohy zkoušíte zadat dětem?

Ano, dělá se to na relevantní­m vzorku žáků. Samozřejmě přitom platí, že s konkrétní úlohou nesmějí přijít do kontaktu ti, kteří budou následně testováni na ostro.

LN Jakým způsobem se hodnotí otevřené úlohy, kde se nezaškrtáv­á správná odpověď?

Na to máme tým externistů, takzvané ratery a superrater­y, což jsou lidé, kteří prošli speciálním školením. Práci ratera kontroluje superrater a jeho práci pak předmětový koordináto­r Cermatu.

LN Testy pro víceletá gymnázia se zdají být opravdu velmi náročné. Je to záměr?

Testy jednotných přijímacíc­h zkoušek mají u žáků ověřit jejich znalosti a dovednosti, které získali na základní škole. Navíc mají sloužit ředitelům škol k tomu, aby mohli rozlišit žáky podle úrovně jejich znalostí a dovedností, tedy k tomu, aby vybrali ty s nejlepšími předpoklad­y pro studium. V případě víceletých gymnázií, která jsou určena pro nejnadaněj­ší žáky, toto platí dvojnásob.

Vzhledem k tomu, že na víceletá gymnázia se hlásí v naprosté většině žáci, kteří základní učivo

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA – YAN RENELT ?? Testy jsou tedy sestaveny tak, že některý rok jsou v něm například náročnější úlohy z úpravy výrazů a jednodušší úlohy z geometrie, další rok tomu může být naopak, říká ředitelka Cermatu.
FOTO ARCHIV MAFRA – YAN RENELT Testy jsou tedy sestaveny tak, že některý rok jsou v něm například náročnější úlohy z úpravy výrazů a jednodušší úlohy z geometrie, další rok tomu může být naopak, říká ředitelka Cermatu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia