Lidové noviny

Diagnóza: co je třeba ještě procvičit

-

Vítejte u tréninku na přijímací zkoušky na střední školy. Témata, která se nejčastěji objevují a jsou nezbytnou součástí zkoušek, si v našem seriálu postupně projdeme, vysvětlíme a procvičíme.

Přijímací zkoušky se letos konají hned po Velikonocí­ch. Deváťáci píší písemku v úterý 14. dubna (1. kolo) a ve středu 15. dubna (2. kolo). Páťáci pak ve čtvrtek 16. dubna (1. kolo) a v pátek 17. dubna (2. kolo). První kolo absolvujet­e na škole, kterou jste si do přihlášky napsali na první místo, a druhé kolo pak na škole, která je ve vaší přihlášce na druhém místě. Pokud budete v den přijímacíc­h zkoušek nemocní, absolvujet­e je v náhradním termínu o měsíc později, ve středu 13. května a ve čtvrtek 14. května. Na obou školách se vám bude počítat jen lepší ze dvou výsledků.

V dnešním prvním dílu přípravy k přijímacím zkouškám vám nabízíme možnost zjistit, jak na tom právě teď jste, co už umíte a co ještě ne. Pokusíme se tedy stanovit vaši diagnózu. Jako u lékaře. I doktor musí nejprve zjistit, co je s vaším tělem špatně, aby mohl následně vše napravit.

Dnes přinášíme pestrou písemku z matematiky, obsahující většinu základních typů příkladů, které skoro jistě u přijímaček budou. Neberte ji ale jako písemku, která by u přijímaček být mohla. K tomu máme ještě daleko. Je to test ze základních okruhů a témat, a to v jejich snazší podobě. Ke každému příkladu se dají vymyslet ještě těžší varianty.

Vypočítejt­e úlohy, aniž byste se dívali do řešení. Nevadí, že ještě něco neumíte, společně to doženeme. Ale buďte k sobě upřímní a nelžete si do kapsy, když si hned projdete řešení a řeknete si, že byste na postup jistě přišli. Doplatíte na to jen vy sami.

Je lepší zjistit, že něco neumíte teď než u přijímacíc­h zkoušek. To už bude pozdě.

Na test si vyhraďte 45 minut (naše písemky budou kratší než u přijímacíc­h zkoušek, aby se sem vešly i s vysvětlení­m – u přijímaček pak bude více příkladů, ale i více času), nenechte se nikým rušit, počítejte bez kalkulaček (jako u přijímaček) a radujte se z každého úspěchu. Ale i z neúspěchu, protože jsme diagnózu stihli stanovit včas!

U každé úlohy je napsáno, kolik bodů za její správné řešení dostanete. Maximum bodů je 50. Svůj výsledek pak můžete porovnat se studenty, kteří podobnou písemku psali v prosinci na Zkouškách nanečisto. U písemky je v tabulce (viz vpravo na stránce dole) uvedeno, kolik procent studentů z této písemky mělo jedničku, dvojku, atd. Kromě toho, že se dozvíte, co ještě neumíte, tedy také zjistíte, kolik studentů se umístilo před vámi.

Důležitějš­í než počet bodů je ale zjištění, které úlohy umíte, a hlavně které vám dělají problémy. Na ty se zaměřte, přečtěte si naše vysvětlení a několik podobných úloh si udělejte, abyste je už uměli spočítat. Pomocí chyb se tak naučíte vše, co jste neuměli. Hezké počítání a chybování.

A zítra si v LN vyzkoušejt­e podobný test – z českého jazyka.

Petr Šedivý za projekt ZKOUŠKY NANEČISTO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia