Lidové noviny

Rudolf Růžička (76)

-

pavouků. Ekonomické problémy ponechával na vládách.

LN Dokdy jste byl na Hradě?

Jirka Křižan odešel v souvislost­i se svou kandidatur­ou do Poslanecké sněmovny ve volbách na jaře 1992 a já byl pověřen vedením odboru. Když pak Havel po přijetí slovenské deklarace o svrchovano­sti podal demisi, zůstal jsem na Hradě na jeho žádost do doby, kdy nastoupil do úřadu jako prezident České republiky, tedy do března 1993. Udržoval jsem kontakt s politiky zejména při přípravě nové ústavy a připravova­l jsem pro Havla zprávy o postojích jednotlivý­ch politiků a politickýc­h křídel k jeho zvolení a dalšímu vývoji.

Po Havlově návratu na Hrad jsem odešel. Cítil jsem, že situace na Hradě se proměnila, že bude zapotřebí být více úředníkem, také se vytratila euforie a politické karty byly jinak rozdány. Havlův vliv na vnitropoli­tické dění už nebyl úměrný jeho popularitě a postupně slábl. Havel neměl kompetence, aby řešil a napravoval věci, které po něm byly požadovány. A s tím se těžko smiřoval jak on, tak i lidé v podhradí.

Naopak řada politiků si přála,

V roce 1970 dokončil režii

na pražské FAMU. Jako režisér a scenárista na volné noze pracoval převážně pro Českoslove­nskou televizi.

Kvůli různým zákazům občas

natáčel i v tehdejším západním Německu, kde v roce 1986 dokonce obdržel zlatou medaili (Bundesfilm­preiss in Gold) za krátký hraný film Die Geige (Housle).

Roku 1990 se stal vedoucím

tvůrčí skupiny studia Barrandov.

V letech 1991 až 1993 byl

analytikem odboru vnitřní politiky Kanceláře prezidenta republiky.

Hrad poté vyměnil za post

prvního náměstka ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace.

V letech 1998–2003 byl

vedoucím tvůrčí skupiny a šéfdramatu­rgem Centra dokumentar­istiky a vzdělávání České televize v Praze.

LN Jaké to v tom úřadu alias rozvědce bylo?

Trochu šok. Když jsem tam byl poprvé, šel jsem dlouhou potemnělou chodbou po prošoupaný­ch červených kobercích, na stěnách visely petrolejky. Přitom to byla skoro nová budova, kterou si před koncem režimu postavila I. správa Sboru národní bezpečnost­i komunistic­kého ministerst­va vnitra. Petrolejky, jak jsem se dověděl, byly kvůli tomu, kdyby v případě krize či války vypadla elektřina. A WC? Plechové kóje jak někde ve fabrice. Když jsem tam vedl zahraniční návštěvu, musel jsem se červenat.

Nejdepresi­vnější však bylo zjištění, že úřad se nachází ve stavu klinické smrti, že bude muset bojovat o přežití. Změna režimu a obrat zahraniční politiky o 180 stupňů znamenal, že téměř veškerá činnost organizace, získané dovednosti a kompetence byly zaměřeny proti těm, s kterými jsme teď chtěli spolupraco­vat, kamarádit. Navíc to byl čas, kdy se rozpadl bipolární svět, a všechny služby na světě hledaly novou náplň práce, ospravedln­ění své existence.

Nejhorší však byla personální nouze. Po vynuceném odchodu většiny lidí ve zpravodajs­kém výkonu zůstala v úřadu ne druhá, ale třetí garnitura a zabezpečov­ací podpůrné útvary, které byly dimenzován­y na jinou velikost služby, a ty si žily svým životem a měly sklon bobtnat podle Parkinsono­vých zákonů...

Nejhorší však byla personální nouze. Po vynuceném odchodu většiny lidí ve zpravodajs­kém výkonu zůstala v úřadu ne druhá, ale třetí garnitura.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia