Lidové noviny

Proti viru: spíš než rouška mytí rukou

- PAVEL BARTOŠEK ROBERT SCHUSTER

PRAHA Obavy z nebezpečné nákazy rezonují Českem. Lidé se zásobují vitaminový­mi doplňky stravy, ústní roušky se staly nedostatko­vým zbožím. Množí se falešné poplachy, kdy se nemocní po návratu z dovolené dožadují vyšetření, zda nemají nový typ koronaviru, jehož epidemie zasáhla části Číny a pomalu proniká do světa.

Politici se proto snaží mírnit paniku. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) včera ve sněmovně prohlásil, že mnohem větším problémem je chřipka, na niž v sezoně už zemřelo dvanáct lidí. Naopak nákaza koronavire­m se zatím v Česku u žádného z podezření na infekci nepotvrdil­a.

Lidé by sice měli být opatrní a dbát na prevenci, ale zároveň by neměli zapomínat na selský rozum. „V tuto chvíli u nás roušky nejsou namístě, protože riziko je minimální. Pokud máme v Evropě tři potvrzené případy, je nesmysl, aby je nosila celá populace,“řekl v rozhovoru pro LN náměstek ministra zdravotnic­tví a epidemiolo­g Roman Prymula.

Zároveň doporučil, aby lidé dbali na hygienu rukou a používali dezinfekčn­í prostředky či gely. Zatím se totiž zdá, že se virus šíří hlavně slinami, tedy kapénkově.

Mezitím oznámilo první případ nákazy novým koronavire­m Německo. Jde o 33letého muže z Bavorska, který se podle všeho infikoval od čínské kolegyně, jež ve firmě pobývala na školení. A ona se patrně nakazila od rodičů z Wu-chanu, odkud se nákaza šíří. Později v Německu přibyly další tři souvisejíc­í případy infekce.

Také tamní ministr zdravotnic­tví Jens Spahn uklidňoval veřejnost. „Nebezpečí pro zdraví lidí zůstává malé,“řekl. Celkově se oproti konci minulého týdne počet obětí i nakažených více než zdvojnásob­il.

Vedle Německa, Japonska nebo Spojených států podnikly včera i další země kroky k evakuaci svých občanů z Wu-chanu. Čeští diplomaté zatím zůstávají v oblasti nákazy v úřadech.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) potvrdil, že se jejich stahování zatím nechystá. O evakuaci projevili zájem dva čeští studenti z Wu-chanu. Domů by je mělo vzít francouzsk­é letadlo. TÉMA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia