Lidové noviny

Trpí hotely i výrobci luxusu

Šíření koronaviru přináší problémy i světové ekonomice. Řada akciových trhů slábne, nákaza ovlivňuje chod firem jako Apple, Facebook či Louis Vuitton.

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ Celý článek na www.lidovky.cz

PRAHA Kvůli obavám z šíření koronaviru zahájily evropské akcie tento týden výrazným poklesem. „Devadesát procent ekonomické­ho úpadku však není spojeno přímo s virem, ale s panikou,“upozorňuje šéfka světové rady cestovního ruchu Gloria Guevarová.

Firmy na nemoc nejčastěji reagují zavíráním poboček v místech, kde hrozí její šíření. Zástupci sociální sítě Facebook oznámili, že ruší veškeré služební cesty zaměstnanc­ů do pevninské Číny. Zároveň je požádali, aby pracovali z domova. „Pro jistotu jsme učinili kroky, abychom zachovali zdraví a bezpečí našich lidí,“řekl mluvčí společnost­i.

Stovky provozen v provincii Chu-pej, jejíž metropolí je ohnisko nákazy Wu-chan, uzavírají řetězce KFC, Pizza Hut, McDonald’s či kavárny Starbucks.

Prudce poklesly akcie výrobců luxusu. Hlavně kvůli ztrátám firem jako Louis Vuitton, Christian Dior, Hermés či Kering zaznamenal francouzsk­ý index v pondělí nejhorší den za čtyři měsíce.

Společnost Apple, která chystala rozšíření produkce iPhonů a levnějšího modelu oblíbeného smartphonu, kvůli bezpečnost­ním opatřením zasáhl problém s výrobou. Opozdí se tak dodávka asi 80 milionů telefonů.

Obavy z viru měly negativní dopad zejména na akcie podniků z cestovního ruchu. Omezeny jsou totiž lety směrem do Číny i ven. Strádají přepravci či hotely.

Největší tamní cestovní kancelář Ctrip.com plánuje umožnit zákazníkům bezplatně rušit hotelové rezervace. Některé aerolinky nabízejí plnou refundaci zakoupenýc­h letenek. Například australský Qantas či hongkongsk­ý Cathay Pacific budou proplácet prodané lety mezi 24. lednem a koncem února. Rezervace zájemcům zruší velké řetězce hotelů Marriot i InterConti­nental do 8. února.

Agentura AP očekává, že Thajsko virus připraví o příjmy z turistiky ve výši asi 50 miliard bátů (zhruba 37 miliard Kč). Kvůli oslavám lunárního nového roku bývá země tradičním cílem čínských turistů, nyní však řada z nich nevycestuj­e.

Číňané se 40 procenty podíleli i na celkových příjmech z turistiky v Japonsku. Právě japonská vláda upozornila, že koronaviru­s ovlivní i zisky a výrobu tamních podniků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia