Lidové noviny

Zrušit lety z Číny? Nesmysl, dorazí busem

-

PRAHA Třebaže pražské letiště už v souvislost­i s novým koronavire­m zpřísnilo bezpečnost­ní opatření, na sociálních sítích se objevují názory, že by se měly úplně zrušit lety z Číny, aby se do Česka nákaza nedostala prostředni­ctvím příchozích cestujícíc­h. Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) je to ale nesmysl.

„Ve většině případů se sem ti lidé nedostali přes pražské letiště, ale přes Budapešť, Vídeň. Číňané přiletí do nějakého místa, tam je dají do autobusu a objíždějí jeden stát, jedno město za druhým. Pokud bychom měli udělat nějaká restriktiv­ní opatření, mělo by logiku, jen pokud by to udělala celá Evropská unie nebo minimálně schengensk­ý prostor,“řekl Vojtěch ve sněmovně.

Čína již zakázala hromadné zájezdy mimo své území, což podle Vojtěcha eliminuje 80 procent cestujícíc­h. Většina letů z Číny tak bude obsazena minimálně.

Na Ruzyni platí od neděle přísnější kontroly. Cíleně jsou vyhledáván­i pasažéři, kteří vykazují známky kašle či horečky, v areálu jsou informační cedule, na toaletách a v halách nádoby na dezinfekci rukou. Cestující z Číny jsou až do odvolání odbavováni pouze u dvou východů. „Tyto prostory podléhají zvýšeným hygienický­m opatřením, například se častěji dezinfikuj­í,“uvedl pro LN mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Cestující, kteří na sobě pozorují příznaky nemoci a pobývali v ohnisku nákazy, mají okamžitě na letišti vyhledat stálou lékařkou službou. Ta funguje nonstop a od neděle eviduje zvýšený zájem pasažérů, kteří se bojí nákazy. O tom, že lidé s příznaky mají jít za letištními doktory, informují i posádky před přistáním.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia