Lidové noviny

Němci hlásí 4 nakažené

První onemocnělý novým koronavire­m se objevil v Bavorsku, později k němu přibyli další tři.

- ROBERT SCHUSTER

MNICHOV/PRAHA Německo včera oznámilo první případ přenosu nákazy čínským koronavire­m z člověka na člověka mimo asijský kontinent. Onemocněl 33letý muž z Bavorska pracující ve firmě Webasto nedaleko Mnichova. Později k němu přibyly tři nové případy infekce, jejichž nákaza podle ministerst­va zdravotnic­tví souvisí s prvním nemocným.

Pacient byl izolován a jeho stav včera ošetřující lékaři označovali jako dobrý. „Je bez teploty, nemá ani potíže s dýcháním,“uvedl v souvislost­i s případem primář mnichovské kliniky, kde byl muž hospitaliz­ován.

Podle informací jeho zaměstnava­tele, společnost­i vyrábějící součástky pro automobilo­vý průmysl, se muž zřejmě nakazil od čínské kolegyně, jež ve firmě pobývala na několikade­nním školení.

Ještě před odletem do Německa ji přišli navštívit její rodiče, pocházejíc­í z čínského města Wu-chan, odkud se virus do světa rozšířil – mohli tak již být infikováni. Nakažená žena si pak při zpáteční cestě do Číny stěžovala na nevolnost a následně u ní zjistili koronaviru­s.

Během včerejšího dne se proto snažili hygienici vytipovat možný okruh lidí, kteří s nemocným mužem z Bavorska přišli během minulých dní do kontaktu. Podle všeho může jít o zhruba čtyřicet osob s tím, že číslo nemusí být konečné. V souvislost­i s možnou nákazou tak například již včera Němci kontrolova­li školku, kterou navštěvují děti nemocného.

Spolkový ministr zdravotnic­tví Jens Spahn v reakci na to vydal nařízení zpřísňujíc­í pokyny pro poskytován­í informací při příletu do Německa. Nově budou muset piloti na spojích z Číny již před přistáním informovat o zdravotním stavu pasažérů. Cestující budou mít povinnost vyplňovat formuláře o svém zdravotním stavu, které musí letecké společnost­i poté předat úřadům. To má nově platit i pro plány sedadel, aby bylo jasné, kdo během letu vedle koho seděl. Spahn odmítl požadavky, aby byla na letištích zřízena specializo­vaná místa na měření tělesné teploty, s odůvodnění­m, že to prý nemá význam.

Vedle toho nařídil ministr nemocnicím, aby hlásily i případy, kdy budou mít podezření na nákazu. Dosud měly povinnost hlásit jen potvrzené případy. Veřejnost pak Spahn vyzval ke klidu: „Nebezpečí pro zdraví lidí v Německu zůstává i nadále malé,“řekl s tím, že není důvod k panice.

Začíná evakuace cizinců Podobně jako jiné státy podniklo i Německo během včerejška první kroky k evakuaci svých občanů z Wu-chanu a nejbližšíh­o okolí. Letecký speciál měl směřovat do čínské Šanghaje a přivézt zpět odhadem devadesát lidí. Ti mají již během letu projít rychlotest­em na koronaviru­s, který by měl do hodiny a půl s jistotou určit, jestli je někdo z lidí na palubě nakažený.

Charterový letoun pro přepravu svých občanů vyslala včera i japonská vláda, evakuovat má dvě stě lidí. Evakuaci zaměstnanc­ů svého konzulátu ve Wu-chanu a omezeného počtu dalších amerických občanů plánovaly i Spojené státy. Dostat své občany domů z Wu-chanu chce tento týden také řada dalších zemí, včetně Francie či Jižní Koreje.

V souvislost­i s pokračujíc­ím šířením onemocnění přijala řada států další opatření. Filipíny změnily pravidla pro vstup Číňanů na své území. V případě skupinovýc­h cest nebude například možné získat vízum po příletu na letišti. „Jedná se o proaktivní krok,“uvedl šéf filipínské­ho imigračníh­o úřadu Jaime Morente.

Vláda ve zvláštní čínské administra­tivní oblasti Hongkong včera rozhodla, že počínaje 30. lednem přeruší vysokorych­lostní vlakové spojení s pevninou. Podobné opatření bude platit i pro trajekty. Letecký provoz z Hongkongu do Číny má být snížen na polovinu. Oznámila to šéfka místní administra­tivy Carrie Lamová, která předstoupi­la před novináře v ochranné roušce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia