Lidové noviny

Čínská média: Řiďte se pokyny prezidenta

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA/PEKING Situace je vážná, nákaza se šíří, ale spolehněte se, že strana a vláda se o vás postarají. V tomto duchu informují čínská média o koronaviru, který ze země proniká do celého světa.

Zatímco západní média přinášejí zprávy o tom, jak v uzavřených čínských městech docházejí potraviny a roušky, lidé kolabují na ulici a nemocnice praskají ve švech, oficiální čínská média píší o tom, jak se má proti šíření viru bojovat v souladu s pokyny prezidenta Si Ťin-pchinga a jak konkrétně pomáhají politické špičky přímo v nejpostiže­nějších oblastech.

Prezidento­vy pokyny jsou určeny členům strany a stranickým organizací­m. „Mějte na paměti, že zájmy lidu jsou prvořadé, nezapomíne­jte na své původní záměry, pamatujte na své poslání,“nabádá Si v pokynech, které v úterý zveřejnil deník Žen-min ž’-pao. Zdůrazňuje také, že stranické výbory musejí situaci nejprve posoudit, pochopit, sjednotit vedení a poté vydávat příkazy.

V pondělí se do Wu-chanu – epicentra, odkud se koronaviru­s šíří – vydal čínský premiér Li Kche-čiang. „Jakmile vystoupil z letadla, zamířil do nemocnice Wu-chan Ťin-jin-tchan, v níž se nachází největší počet nakažených a kriticky nemocných pacientů,“ informoval list Žen-min ž’-pao s tím, že Li poděkoval doktorům a sestrám a slíbil, že zajistí dodávky chybějícíh­o zdravotnic­kého materiálu a početně posílí personál. Podle čínské agentury Sin-chua bylo na léčbu, prevenci a na nákup zdravotnic­kého materiálu a vybavení poskytnuto ze státního rozpočtu 11,21 miliardy jüanů, tedy zhruba 37 miliard korun.

Premiér Li během návštěvy zavítal i do supermarke­tu, aby zjistil, jak jsou obchody zásobovány potravinam­i. Centrální vláda se prý postará o to, aby mělo město dostatek zásob. „Budeme vyšetřovat a trestat ty, kdo zvyšují ceny,“citoval Žen-min ž’-pao premiéra.

Jak napsal deník China Daily, potraviny jako vejce, ryby či maso jsou ve Wu-chanu distribuov­ány prostředni­ctvím více než 300 zásobovací­ch stanic. Supermarke­ty, lékárny a benzinové stanice vláda vyzývá, aby nezavíraly během oslav nového čínského roku, a restaurace, aby rozvážely jídlo lidem přímo domů.

Deník Žen-min ž’-pao varoval, aby se lidé neřídili pověrami, podle nichž může nákaze zabránit kouření nebo pití vývaru z kořene borytu. „Takové informace klamou veřejnost a narušují veřejný pořádek v boji proti epidemii,“píše se v listu, který za nejúčinněj­ší prostředek proti fámám považuje vědecký a racionální přístup.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia