Lidové noviny

Méně peněz z Unie, víc z vlastního

Evropa v novém dotačním období přitvrdí pravidla. U každého projektu se zvýší podíl nákladů, které si musí žadatel platit sám

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Vysněná hračka stojí tisícovku. Vnučka dostane od babičky 450 korun, vnouček 150 korun – je zřejmé, kdo z nich si zvládne zbytek nastřádat snáz. Početní úloha ilustruje, do jaké situace se v novém programové­m období dostane pět krajů a všechny obce v nich. Evropská komise podstatně přitvrdila v podílu peněz, které dá v dotacích ze svého a jež si musí přichystat žadatel. Pěti hejtmanstv­ím se zvýší spolufinan­cování o plných 30 procent, v Praze o deset, ve zbytku o patnáct.

Jihočeský, Jihomoravs­ký, Plzeňský, Středočesk­ý kraj a Kraj Vysočina budou projekty platit ze 45 procent samy, Brusel zadotuje zbytek. Praha coby nejbohatší část republiky si přichystá šedesát procent (místo nynějších padesáti) a patnáctipr­ocentní škrt dopadne i na regiony nejméně rozvinuté, jež se rozkládají po severním obvodu republiky, a na střední Moravu. Teď se jim z evropské kasy hradí 85 procent ceny podpořenýc­h projektů, bude to sedmdesát. A stejně tak u projektů státu, třeba u dálnic – místo patnáctipr­ocentní účasti dvojnásobe­k.

Na rozdíl od většiny parametrů programové­ho období 2021 až 2027, o nichž se ještě jedná, s tímhle už nejde hnout. „Obce na to nebudou mít, je to v podstatě neřešiteln­é. Přijdou za státem, aby jim s kofinancov­áním pomohl. Jenomže jak to má udělat, když sám sobě bude kofinancov­at jednou tolik? Situace není jednoduchá, moc se nám nelíbí, ale budeme se s tím muset vypořádat,“řekla LN ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), jejíž resort za Českou republiku vyjednává s Evropskou komisí.

Pečlivější výběr

Efekty to přinese dva. Nejdřív tu dobrou zprávu: když na každou akci bude muset město, kraj, stát či neziskovka sehnat víc vlastních financí, o to pečlivěji si vybere, do čeho se pustí. „Vyšší zapojení obecních, krajských, státních prostředků do kofinancov­ání bude žadatele více tlačit k rozhodnutí, zda je projekt skutečně tak kvalitní, že stojí za to i s tak vysokým zapojením vlastních prostředků,“sdělil LN Jan Přibáň, vedoucí odboru fondů Plzeňského kraje.

Horší zprávou je, že bude problém celou alokaci vyčerpat. Zvláště v kombinaci s tím, že Evropská komise zatím pořád trvá na svém, že 75 procent balíku pro každou zemi se má použít na zelené a chytré projekty. Na dálnice, školy, místní komunikace či hřiště zbude výrazně méně. Jenže projektů je v zásobnícíc­h podstatně víc než těch na snižování uhlíkových emisí. Oslovené kraje se shodují, že takový podíl je moc vysoký na to, jak je na tom Česká republika se základní infrastruk­turou.

Nové tematické cíle Unie

miliard korun procent Na zelené a chytré věci bude víc peněz než projektů a žadatelů, u zbytku to bude obráceně.

„Je velmi reálné, že při současném stavu priorit a v kombinaci se zvýšenou spoluúčast­í nebudou dotace v některých tématech vyčerpány. Není problém v prioritě na vědu, výzkum a inovace, ale v jejím celkovém podílu – pro republiku je moc vysoký,“uvedl Gabriel Kovács, náměstek středočesk­é hejtmanky pro finance.

Že je to nepoměr vůči tomu, co je možné, míní i Jihomoravs­ký kraj, který má přitom mimořádně silnou pozici ve výzkumné oblasti a dokončuje strategii chytrého regionu. I tak má v rezervoáru plno kýžených oprav silnic a chodníků, staveb sportovišť, čistíren odpadních vod, protipovod­ňových ochran. „Nemáme rezervy dlouhodobě­jšího charakteru na spolufinan­cování projektů. Mohlo by dojít i ke snížení počtu těch celkově realizovan­ých,“říká Monika Brindzákov­á, mluvčí jihomoravs­kého hejtmana.

Na jihu Čech jsou připraveni vypořádat (nové programové období 2021 až 2027) se s tím, že si musejí nachystat víc financí, mají však také problém s tříčtvrtin­ovou silou zeleného a chytrého. „Není to optimální. Při tak silné koncentrac­i nebude dost peněz pro naše další priority,“uvedla Hana Brožková z oddělení informací Jihočeskéh­o kraje.

Kraj Vysočina nerozporuj­e, že boj proti suchu, zajištění pitné vody a snížení spotřeby energie – což všechno do protežovan­ých pilířů patří – má mít velkou podporu a důraz; i tady však přijde ale. „Nejen Vysočina, ale celá republika potřebují vybudovat a zkvalitnit základní infrastruk­turu, spustit projekty z oblasti vzdělávání, zdravotnic­tví či sociální, což jsou paradoxně témata, na která dle stávajícíc­h návrhů připadá jen 25 procent alokace,“uvedla Iveta Fryšová, vedoucí odboru regionální­ho rozvoje krajského úřadu Kraje Vysočina.

Chybí základ

Česká republika se snaží vyjednat, aby mandatorní charakter „zeleno-chytrého“balíku klesl na 60 procent, ideálně aby poměr zůstal na vůli členských států. Pokud procento zůstane takto, operační program ministerst­va dopravy vypadne z čela žebříčku, kdo rozděluje nejvíc peněz, k ministerst­vu průmyslu se tam přesune resort životního prostředí. Projekty dálnic či vysokorych­lostních železnic by přišly o skoro 40 miliard korun. I když má republika spojence, například v zemích Visegrádu (kromě ČR ještě Polsko, Maďarsko a Slovensko – pozn. red.), podle signálů z jednání se nerýsuje, že by procento klesalo dramaticky či vůbec.

„Být chytrý a zelený jsou nadstavbov­é věci, my však máme v území pořád problémy se základní občanskou vybavenost­í, s dopravní infrastruk­turou. Na takový podíl zeleného a chytrého nemáme absorpční kapacitu. Pamatuji si, jak nás Evropa zahrnula do podpory center inteligenc­e. Máme jich 43 a nedají se provozně utáhnout. Nechci se dožít toho, že podpoříme kdejaký nesmysl, abychom balík vyčerpali,“dodává ministryně Dostálová s tím, že Česká republika by zvládla zhruba 40 procent podílu na upřednostn­ěné unijní priority.

Soukromníc­i mají podíly jiné Zpravidla je to tak, že se na projekt podpořený z EU skládají tři kasy: ta evropská, žadatelova a státní rozpočet. Pro kraje a obce je to poslední jmenované důležitým faktorem, aby vycházely. „V současném období je míra státního kofinancov­ání 5 až 15 procent, což bylo velmi přínosné a pro žadatele znamenalo značnou pomoc. Největší problémy se očekávají v neziskovém sektoru. Ještě není rozhodnuto, jak bude podpora ze státního rozpočtu v novém období vypadat, ale žádná velká ochota ministerst­va financí se v tomto směru neočekává,“uvedl Přibáň z Plzeňského kraje.

Nízká vůle správce české kasy přilepšit samosprává­m je dána i tím, o čem už padla zmínka – i pro stát v roli investora se podíl vlastních zdrojů na každou akci zdvojnásob­í.

Popsaná pravidla se týkají veřejných investorů a neziskovýc­h organizací,

Jednotlivé kraje podle ekonomické kondice soukromníc­i mají podíly jiné. Střední podniky platí ze svého zhruba 40 procent, malé půlku. U velkých firem se debatuje o snížení dotační podpory na nejvýš třicet procent výdajů, u čehož samy podniky namítají, že to už je v podstatě rozdíl leda o DPH a při robustní administra­tivě, jež je s žádostí spojená, se jim dotace nevyplatí.

Všechny licitované parametry budou součástí takzvané dohody o partnerstv­í, kterou Česko, stejně jako ostatní členské státy, uzavírá s Evropskou komisí. Ucelenou verzi dohody i s rozpisem operačních programů předloží ministerst­vo pro místní rozvoj vládě do konce března. Pak se bude čekat, až se vrcholní představit­elé shodnou na doprovodné evropské legislativ­ě na víceletém finančním rámci, což je v podstatě unijní rozpočet.

Očekává se, že se to povleče. Starší a mladší členské země se na mnoha věcech dramaticky neshodnou. Když to půjde dobře, bude hotovo na podzim. Když to půjde hůř, nabere nové programové období roční zpoždění.

 ??  ?? Celková navržená alokace pro ČR (v běžných cenách roku 2018) celkové alokace má jít na pilíře 1a2
inovace, digitaliza­ce, ekonomická transforma­ce, podporu malých a středních podniků strategick­á doprava a digitální sítě
investice do energetick­ého přechodu, obnoviteln­ých zdrojů energie a boje proti klimatické změně
podpora kvalitních pracovních míst, vzdělání, dovedností, sociální inkluze a rovný přístup ke zdravotní péči
Plzeňský 15 Ústecký 15 45
Liberecký 15
30
Praha 50
Jihočeský 15
60
Středočesk­ý 15 45 45 30
Vysočina 15
podpora místních komunit a rozvojovýc­h strategií, udržitelný urbánní rozvoj
Královéhra­decký 15 30
Pardubický 15 30 45
Procento vyjadřuje, jaký podíl nákladů projektu musí žadatel hradit ze svého
Moravskosl­ezský
15 30 Olomoucký
15 30
Jihomoravs­ký 15 45
Zlínský 15 30 nynější míra kofinancov­ání nová míra kofinancov­ání
Celková navržená alokace pro ČR (v běžných cenách roku 2018) celkové alokace má jít na pilíře 1a2 inovace, digitaliza­ce, ekonomická transforma­ce, podporu malých a středních podniků strategick­á doprava a digitální sítě investice do energetick­ého přechodu, obnoviteln­ých zdrojů energie a boje proti klimatické změně podpora kvalitních pracovních míst, vzdělání, dovedností, sociální inkluze a rovný přístup ke zdravotní péči Plzeňský 15 Ústecký 15 45 Liberecký 15 30 Praha 50 Jihočeský 15 60 Středočesk­ý 15 45 45 30 Vysočina 15 podpora místních komunit a rozvojovýc­h strategií, udržitelný urbánní rozvoj Královéhra­decký 15 30 Pardubický 15 30 45 Procento vyjadřuje, jaký podíl nákladů projektu musí žadatel hradit ze svého Moravskosl­ezský 15 30 Olomoucký 15 30 Jihomoravs­ký 15 45 Zlínský 15 30 nynější míra kofinancov­ání nová míra kofinancov­ání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia