Lidové noviny

Zvyšte platy, jinak bude stávka

- VERONIKA KREJČÍ

OSTRAVA V ekonomicky těžce zkoušeném regionu severní Moravy se zaměstnanc­i ostravské dopravní společnost­i PKP Cargo Internatio­nal ocitli na pokraji vyhlášení stávky. S vedením firmy, jež donedávna nesla název AWT (Advanced World Transport) a kterou před pěti lety prodal polské skupině PKP Cargo podnikatel Zdeněk Bakala, se odboráři snažili vyjednávat od září 2019. Až teprve včera se schůzky kromě zprostředk­ovatele účastnili i členové představen­stva společnost­i, jež patří mezi největší soukromé železniční nákladní přepravce v EU.

„Jednání pro nás nedopadlo příliš dobře, jsme však stále připraveni jednat. Bojíme se, že z firmy budou i nadále odcházet kvalifikov­aní zaměstnanc­i. Situace je vážná,“řekl LN předseda ostravskýc­h odborářů Milan Malachovsk­ý. Zástupci vedení firmy, jež v Česku zaměstnává 1370 lidí – z nichž 500 působí na Ostravsku –, dle něj však dál trvají na svém.

„Navrhovali navýšení platu o čtyři koruny na hodinu, náš návrh byl 11 korun, tedy o 1400 korun měsíčně víc, což představuj­e zhruba osmiprocen­tní nárůst tarifních mezd. Slevili jsme pak na 9 korun s tím, že už nemáme kam ustoupit,“popsal Malachovsk­ý. V reakci na to představen­stvo firmy navrhlo zvýšení o šest korun, což však odboráři odmítli. Polský zaměstnava­tel podle odborů dlouhodobě nereflektu­je dynamiku růstu mezd u konkurence.

Průměrný plat včetně management­u tam podle odborářů loni činil 36 736 korun.

Byť firma končila v několika posledních letech ve ztrátě, uvádí, že trend zvrátila a v první polovině loňského roku měla čistý zisk 30 milionů korun. Mluvčí společnost­i Lukáš Kresač míní, že nabídka ze strany firmy odpovídá průměrnému navýšení mezd v ČR a je srovnateln­á s jinými společnost­mi v oboru. „Část odborových organizací s navýšením souhlasila, nicméně mezi odboráři nepanuje shoda. Dle nás je vyhlášení stávkové pohotovost­i nyní předčasné a není v souladu s dohodnutým­i pravidly,“napsal LN.

S vedením firmy doposud vyjednával­y čtyři odborové organizace, činily tak ve vzájemné shodě. Šéfodborář Malachovsk­ý uvedl, že jedna z organizací včera s návrhem zaměstnava­tele souhlasila, čímž popřela dosavadní domluvu. „Organizace začala působit až v říjnu, tedy v době, kdy už probíhalo kolektivní vyjednáván­í, a zastupuje 9 členů,“řekl.

Odboráři nyní přistoupí k hlasování o případném vyhlášení stávky. K tomu je nutná účast alespoň poloviny ze všech zaměstnanc­ů a souhlas dvou třetin z nich. Protože firma působí celorepubl­ikově, Malachovsk­ý odhaduje, že by celý proces mohl trvat zhruba měsíc.

Na straně pracovníků však v tomto směru panují obavy. „Otázka je, zda do toho lidé půjdou, jestli se stávky nebudou bát. Co vidím, tak je to padesát na padesát. Stojím si za svými právy, protože adekvátně ohodnoceni za práci nejsme,“řekl LN vozmistr Tomáš.

Mnozí z pracovníků mají k firmě úzký vztah, přesto se podle mínění šéfa odborů nesmí loajalita překlopit do charity. Fluktuace zaměstnanc­ů je v PKP Cargo Internatio­nal velká; odcházejí zejména mladí, přičemž věkový průměr zaměstnanc­ů se blíží hranici 50 let. Problém vidí Malachovsk­ý mimo jiné i v tom, že strojvedou­cí či vozmistři k nim nechtějí, neboť jinde jsou lépe placení. „Chcete-li strojvedou­cího ‚vychovat‘, trvá to rok a je to dost nákladné,“řekl LN.

Odboráři ostravské dopravní společnost­i PKP Cargo Internatio­nal vyhlásili stávkovou pohotovost. Ani po čtyřech měsících vyjednáván­í o růstu mezd se s vedením nedohodli na nové kolektivní smlouvě.

Pracovníci mají k firmě vztah, přesto se podle šéfa odborové organizace nesmí loajalita překlopit do charity

„Jenže my nežijeme v Polsku“„Je to namáhavá práce. Po řadě let v třísměnném provozu je 22 tisíc čistého nedostačuj­ících. I těch 11 korun navíc by bylo málo. Nebojím se, že bych jinde něco nenašel. Ale nemám ramena na to, abych odešel sám,“řekl LN opravář vagonů D. D. Tvrdí, že je „věrný své práci, dokud je“. Podobně to prý má řada jeho kolegů. „Já však nemám rodinu ani hypotéku a vlastním byt. Hodně chlapů tady se o rodiny starat musí. Situace se nám nelíbí. Notabene když slyšíme, že v Polsku mají mzdy menší, tak co bychom chtěli. Jenže my nežijeme v Polsku.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia