Lidové noviny

USA: vlastní stát pro Palestince

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Americký prezident Trump a izraelský premiér Netanjahu včera zveřejnili obrysy tzv. mírového plánu pro Blízký východ. Na scéně však chyběli ti, jichž se plán týká nejvíce – Palestinci.

WASHINGTON/PRAHA Odkazy na bibli, slova o „možnostech pro mír, jaké tu ještě nikdy nebyly“a ujištění o americko-izraelské sounáležit­osti. Nic z toho nechybělo při včerejším představen­í dlouho očekávanéh­o „plánu století“, jenž má dle představ amerického prezidenta Donalda Trumpa ukončit letité nepřátelst­ví mezi Židy a Palestinci a nasměrovat celý region k mírové prosperitě.

Očekávané představen­í se odehrálo v Bílém domě v režii Trumpa a izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua. Přítomni byli sice někteří američtí ministři a kongresman­i, stejně jako ambasadoři spolupracu­jících arabských států, za palestinsk­ou stranu se však v sále neobjevil nikdo.

Čí má být Jeruzalém? Překvapení­m byla explicitní zmínka o „řešení v rámci dvou států“– Trumpův plán tedy počítá se samostatno­u Palestinou. Taková možnost se v minulých týdnech považovala spíš za nepravděpo­dobnou.

Co se týká možného teritoriál­ního rozhraniče­ní mezi Státem Izrael a budoucím palestinsk­ým státem, podle Trumpa a Netanjahua by sice Jeruzalém měl zůstat „neděliteln­ým městem pod izraelskou správou“, současně však padla zmínka o Východním Jeruzalémě jako budoucí metropoli Palestiny. Netanjahu pak podle agentury Reuters řekl, že palestinsk­é hlavní město bude v Abú Dísu, palestinsk­é vesnici přiléhajíc­í k Jeruzalému.

Plán počítá s pevnými bezpečnost­ními zárukami pro Izrael včetně židovské svrchovano­sti nad údolím Jordánu. Toto území je ovšem v současnost­i, alespoň technicky, součástí palestinsk­é autonomie.

Trump rovněž zmínil, že podle jeho vize nebude nikdo v dotčené oblasti nucen opustit své současné obydlí. To by znamenalo uznání izraelské suverenity nad desítkami židovských osad, které byly v rozporu s mezinárodn­ím právem postaveny na území Západního břehu Jordánu a v nichž dnes žijí statisíce lidí. Součástí mírového plánu mají být podle Trumpa i již dříve oznámené masivní investice, především do Západního břehu a Gazy, ve výši 50 miliard dolarů (více než 1,1 bilionu korun).

Netanjahu připustil přímé rozhovory s Palestinci v případě, že by plán akceptoval­i. Žádná taková jednání přitom již dlouhá léta neprobíhaj­í.

Budoucí osud „dealu století“je ale více než nejistý. Palestinci, jichž se celá záležitost týká nejvíce, totiž odmítali Trumpův plán již před zveřejnění­m s odkazem, že Američané jakožto blízcí spojenci Izraele nemohou být v tomto sporu nezávislým­i zprostředk­ovateli.

A negativní byly i první reakce po oznámení dílčích detailů. Sámí abú Zuhrí, čelný představit­el palestinsk­ého hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, bezprostře­dně po zveřejnění plánu prohlásil, že „Trump je arogantní“, a navržené řešení týkající se Jeruzaléma označil za „nesmysl, protože Jeruzalém bude vždy patřit Palestinců­m“.

Palestinsk­ý prezident Mahmúd Abbás pak označil plán za konspiraci s tím, že práva Palestinců nejsou na prodej.

Netanjahu čelí stíhání Souběžně s oznámením detailů mírového plánu včera premiér Netanjahu překvapivě stáhl svoji žádost o přiznání parlamentn­í imunity před trestním stíháním. Izraelský generální prokurátor vzápětí podal na premiéra žalobu u jeruzaléms­kého soudu a tím stíhání v několika kauzách, týkajících se korupce či zneužití pravomocí, de facto zahájil.

Soud nyní musí stanovit datum prvního stání. Izraelská opozice obvinila Netanjahua z toho, že načasování zveřejnění mírového plánu na stejný den má odvést pozornost od premiérový­ch problémů a vytvořit pro něj výhodnou pozici před parlamentn­ími volbami. Ty se v Izraeli budou konat – již potřetí za necelých dvanáct měsíců – 2. března.

 ??  ?? Kořeny současného konfliktu mezi Palestinci a Židy spočívají v plánu na rozdělení Palestiny z roku 1947.
Podle OSN měly vzniknout na území historické Palestiny dva státy: arabský a židovský. Zatímco Židé s plánem souhlasili, Arabové byli proti. Výsledkem byla první arabsko-izraelská válka (1948–1949), kterou ukončilo příměří.
Neshody následně vedly k několika
vzájemným válkám (1956, 1967, 1973). Současný stav je z velké části výsledkem
šestidenní války v roce 1967, v níž Izrael získal mj. vládu nad Golanskými výšinami a Západním břehem Jordánu.
Palestinsk­é obyvatelst­vo dnes žije vedle území vlastního Izraele především na Západním břehu Jordánu, který je rozdělen podle stupně autonomie na tři zóny, a v hermeticky uzavřeném
pásmu Gazy.
židovské oblasti arabské oblasti linie příměří 1949–1967 hranice města od roku 1967 židovské osady
Gaza
Rafah
Palestinec v Pásmu Gazy protestuje proti mírovému plánu Donalda Trumpa . ním Středozem
Tel Aviv
Kořeny současného konfliktu mezi Palestinci a Židy spočívají v plánu na rozdělení Palestiny z roku 1947. Podle OSN měly vzniknout na území historické Palestiny dva státy: arabský a židovský. Zatímco Židé s plánem souhlasili, Arabové byli proti. Výsledkem byla první arabsko-izraelská válka (1948–1949), kterou ukončilo příměří. Neshody následně vedly k několika vzájemným válkám (1956, 1967, 1973). Současný stav je z velké části výsledkem šestidenní války v roce 1967, v níž Izrael získal mj. vládu nad Golanskými výšinami a Západním břehem Jordánu. Palestinsk­é obyvatelst­vo dnes žije vedle území vlastního Izraele především na Západním břehu Jordánu, který je rozdělen podle stupně autonomie na tři zóny, a v hermeticky uzavřeném pásmu Gazy. židovské oblasti arabské oblasti linie příměří 1949–1967 hranice města od roku 1967 židovské osady Gaza Rafah Palestinec v Pásmu Gazy protestuje proti mírovému plánu Donalda Trumpa . ním Středozem Tel Aviv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia