Lidové noviny

Chvála kapesního Havla

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Knihovna Václava Havla počala vydávat kapesní edici her Václava Havla. Ve formátu A5 a v jednoduché grafické úpravě s černobílou fotografií z příslušně slavné inscenace na titulní straně obálky, kterou také pořídili slavní fotografov­é jako Jaroslav Krejčí nebo Bohdan Holomíček. Edici, jejímž garantem je Anna Freimanová, otevírá Havlova první hra Zahradní slavnost z roku 1963. Celý projekt je vlastně takovou neokázalou snahou přiblížit autora mladým čtenářům, ukázat jeho dílo v souvislost­ech, které mladé generace nemusejí znát. Čtenáře napadá, že takovou jednoducho­u osvětu by bylo možné, ba žádoucí uplatnit i u jiných domácích autorů.

Právě připomenut­í kontextu je důležité, a tak je do svazku se Zahradní slavností vřazena i studie Jana Grossmana, dále pak ukázka z Havlovy vizuální poezie Antikódy a také text Hugo versus Hugo Anny Freimanové. Autorce se tak v jednom krátkém článku podařilo zasadit hru do společensk­o-politickéh­o kontextu, přidat trochu historie studiových divadel a nabídnout analýzu poetiky absurdního divadla.

Freimanová skromně tvrdí, že psala texty povýtce edukativní, které mají sloužit studentům, ale já bych řekla, že se jí podařilo nejenom směstnat všechny podstatné informace, ale také vystihnout podstatu zlomu, jakým uvedení Havlovy hry bylo pro české divadlo. A to včetně srozumitel­ného výkladu hry. Inu, v jednoducho­sti a krátkosti je krása. Druhý svazek patří vaňkovkám, které reprezentu­je Audience a Vernisáž, model je stejný: připojena je Havlova studie o tomto typu textů a pak opět Freimanové živý i pamětnicky šťavnatý textík na dané téma. Dále pak soupis divadelníc­h her a výběrové bibliograf­ie k tématu. Hezký nápad je i motto každého svazku, které šikovně charakteri­zuje vybranou hru – pro Zahradní slavnost je to Chyť zajíce, ať ho máš, pro Audienci Já nejsem smutný.

V plánu už je také třetí svazek, který bude věnovaný hře Largo desolato s mottem Dejte mi všichni pokoj!. A pak jestli ta heslíčka nejsou přímo data z expreziden­tova života...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia