Lidové noviny

Na cestě k velké ostudě

Boj o podobu aukce kmitočtů pro síť 5G znesnadňuj­e příchod nového operátora

- LUDĚK VOKÁČ redaktor LN

VČesku doslova vře boj o budoucí sítě 5G. V pondělí ráno nejprve ke konci měsíce rezignoval předseda rady Českého telekomuni­kačního úřadu Jaromír Novák ze své funkce, chvíli nato ho vláda z pozice odvolala s okamžitou platností a nahradila ho Hanou Továrkovou. Důvodem jsou neshody ohledně toho, jak má podle ministerst­va průmyslu a obchodu (MPO) aukce vypadat. Ministerst­vo si přeje podmínky, které budou atraktivně­jší pro nové zájemce.

Komplikace

Jenže současný veletoč ohledně aukce spíš celou záležitost komplikuje. A i když ministr Karel Havlíček naznačil, že bezpečnost­ní složky státu odhalily v přípravě aukce nějaké nestandard­ní postupy, které měly nejspíš vést k údajnému zmanipulov­ání podmínek, zatím budí čím dál větší otazníky právě postup vlády a ministerst­va než předchozí postup ČTÚ. Fakta a konkrétní požadavky, jak by tedy mělo zadání aukce vypadat a proč, se od MPO a vlády nedozvídám­e a vágní prohlášení, že chce lepší podmínky pro nové uchazeče, jsou v ostrém rozporu s někdy sice strohou, ale transparen­tní komunikací ČTÚ, který provedl důkladnou veřejnou konzultaci zadávací dokumentac­e chystané aukce a následně i veřejné vypořádání podmínek.

V něm úřad vlastně drtivou většinu (často protichůdn­ých) připomínek všech stran odmítl. Několik námitek od různých subjektů ale akceptoval, dílčí změny tedy pocházely i od jednoho ze zájemců o vyhrazené pásmo pro nováčka, Nordic Telecomu. Tato firma pak byla o víkendu v podstatě obviněna z toho, že jsou podmínky aukce napsané pro ni a že manipulace měla proběhnout i skrze osobu Ondřeje Malého, bývalého člena rady ČTÚ, který v ní působil s Novákem. Malý následně po skončení svého mandátu pracoval na MPO a teď coby nezávislý konzultant pracuje mimo jiné pro PR agenturu na projektech pro Nordic. Na MPO přitom o tomto posunu věděli, byť Malý tento fakt veřejně neprezento­val.

Jestli je toto střet zájmů, za který je potřeba odvolat vysokého státního úředníka, pak opravdu nerozumím tomu, jak může pan premiér stále ještě sedět ve svém křesle. Pokud na ČTÚ docházelo k něčemu závažnější­mu, měla by to vláda zveřejnit, ale především by neměl nejspíš končit jen „nepřítel“Novák, ale i celá rada.

Podivná je i další argumentac­e vlády a ministra v tom smyslu, že vše vypadalo tak, že se do aukce přihlásí vedle stávající trojice mobilních operátorů jen jeden nový zájemce. Především – veřejně zájem projevují nejméně tři subjekty: Sazka, Nordic Telecom a Poda, i když ta deklaruje, že nechce být celoplošný­m operátorem. Stát tedy buď nepovažuje některého ze zájemců za seriózního (proč?), nebo je argument lichý. Pikantní je navíc fakt, že původní připomínky MPO k aukci se velmi shodovaly s požadavky Sazky.

Ano, spekuluje se, že Sazka a Nordic by mohly vlastně spojit síly a jít do stavby čtvrtého mobilního operátora společně. Ale proč by ne? Proč by zájemci o velmi komplikova­ný byznys s velmi vysokými náklady už na začátku tříštili síly a nemohli podat společnou nabídku? Chce stát skutečného čtvrtého mobilního operátora? Nebo chce, aby se do aukce přihlásilo více zájemců, kteří se v ní pobijí a ve výsledku už jim pak na samotný rozvoj svého byznysu nezbudou síly? Proč v tomto ohledu státu vadí Sazka nebo Nordic? Co je špatného na tom, že existují skuteční zájemci, kteří by mohli čtvrtého mobilního operátora v Česku skutečně vybudovat? Zájemci, kteří mají nejen potřebné finanční zázemí ve výši mnoha miliard korun, ale také zájemci, kteří mají dostatečné technické zázemí a expertizu v daném oboru.

Zvláštní je i omílání „problemati­ckého“sdílení sítí. Ano, tak jak v Česku probíhá, není asi z hlediska soutěže na trhu nejšťastně­jší. Ale ve světě je to běžná věc, v Koreji i mnoha jiných zemích budují tamní mobilní operátoři jednu společnou infrastruk­turu 5G – tak náročné investice to jsou. Podmínka budování kompletní nezávislé infrastruk­tury, kterou vlastně MPO prosazuje, je podmínka z 20. století.

Nad tímto Kocourkove­m mávne rukou i ten nejblázniv­ější investor ochotný jít do velkého rizika

Čekání na stafáž

Proč tedy hledáme další a další (zjevně neexistují­cí) účastníky aukce? Není důležitějš­í mít vážného skutečného zájemce než nějakou širší stafáž? Kde by ji stát vlastně chtěl získat? V zahraničí? Jednak je na to teď pozdě, za druhé k tomu vlastně v celém telekomuni­kačním odvětví není nakloněna celková atmosféra: nadnárodní operátoři spíše na malých lokálních trzích sčítají ztráty a poboček se zbavují, právě i kvůli nadcházejí­cí éře 5G, která bude vyžadovat enormní investice. Navíc s aktuální reklamou, kterou ministerst­vo a Karel Havlíček celé aukci dělají, nad tímto Kocourkove­m mávne rukou i ten nejblázniv­ější investor ochotný jít do velkého rizika.

Aktuální situace tedy spěje k jedinému: stát aukci na frekvence 5G zpacká. Se současnými kroky, kdy vláda rozbíjí více než dvouletou práci nezávisléh­o a vysoce odborného úřadu, roste riziko, že nic nedopadne tak, jak vlastně vláda deklaruje, že by chtěla, aby to dopadlo. Tedy jednoduše, čtvrtý operátor nepřijde. Stejně, jako se tomu stalo už u aukce na frekvence sítí 4G, která se konala nadvakrát. Bude z toho opět jedna velká ostuda a pak další roky stížností, že v Česku není konkurence.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia