Lidové noviny

Elita si brání své

Gymply jsou problém, leč nikoli ten hlavní

- Petr Kamberský

Reálné gymnázium, to bývávalo, panečku, něco! Takové akademické gymnázium v Praze, odtamtud vycházeli nějací učenci! Nebo Kolej Jiřího z Poděbrad, kde studoval Václav Havel, Miloš Forman či bratři Mašínové! Netřeba se vůbec divit, že po pádu bolševika chtěli ti nejpodnika­vější mezi kantory obnovit slávu českého školství právě skrze obnovené „reálky“. Ostatně tak vzniklo i První obnovené reálné gymnázium (PORG) v pražské Libni, které zcela naplňovalo požadavky na moderní, přátelské a přitom zatraceně náročné vzdělávání. Jenže to se psalo 1. září 1990…

Víceletá gymnázia za první republiky si vybírala smetánku ze smetany. Z gymnázií se směřovalo na vysoké školy – jenže v patnáctimi­lionovém Českoslove­nsku studovalo na univerzitá­ch 20–30 tisíc studentů. Dnes nás je pouhých deset milionů, ale počet studentů osciluje od tří set ke čtyřem stům tisíc. Na vysokých školách máme až dvacetkrát více lidí z populačníh­o ročníku než před sto lety, což má samozřejmě zásadní dopad nejen na funkci a složení univerzit, ale i na roli gymnázií.

Že odchod nejnadaněj­ších žáků ze základních škol má neblahé dopady, se píše už od první půle devadesátý­ch let. Kdo se dívá na společnost jako na pískoviště, s nímž si může hrát, ten snadno zvolá „Zrušit!“. Ale společnost není pískoviště. Ačkoli bychom dnes asi výběrová gymnázia nezaváděli, tak jsou tady a některá z nich (zejména státní gymnázia ve všech velkých městech) opravdu nabízejí špičkové vzdělávání a výtečné absolventy. Rušit něco, co funguje, je nesmysl – bez ohledu na řev, jaký by se zvedl. A že se už zvedl, když s podobným nápadem přišla ministryně Petra Buzková, jejíž dcerka mimochodem chodila na výběrovou a extrémně drahou školu již od první třídy.

Elita se nevzdá nástroje, skrze nějž si konzervuje svoje postavení. Chceme-li pomoci méně privilegov­aným, stojí za to co nejvíce pomáhat základkám. Pro začátek by stačilo při zachování peněz zrušit deváté třídy – to byste koukali, jak by se kvalita výuky na druhém stupni proměnila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia