Lidové noviny

Udělej si sám

-

Víkendový hackathon, během něhož několik desítek programáto­rů zdarma vytvořilo elektronic­ký systém dálničních známek, představuj­e zlom ve vztahu české společnost­i ke státu. Když loni pan Miloslav Černý, frustrovan­ý z toho, že umytí graffiti z Karlova mostu bude trvat dvacet dní a daňové poplatníky přijde na 40 000 korun, projev vandalů partyzánsk­y, ale odborně během dvou hodin odstranil, šlo o poměrně jednoduchý úkon a čin jedince. Nyní tu máme ad hoc vzniklou občanskou iniciativu, která státu ukázala, že cena složité zakázky byla řádově nadhodnoce­na a že ji lze realizovat za mnohem kratší dobu.

Srovnávání činnosti dobrovolný­ch programáto­rů s akcí Z, která u nás fungovala v době komunismu, je dost nepřípadné. Akce Z byly organizová­ny státem shora, investorem při nich byly národní výbory, tedy orgány státní správy, a dobrovolná účast zase tak dobrovolná nebyla: orgány ji sledovaly a měla vliv na „komplexní hodnocení“, tedy na pracovní postup či možnost vyjet do zahraničí.

Proč byl hackathon tak převratný? Protože se na něm podílela nebo chtěla podílet relativně velká skupina lidí, kteří nadřadili své občanské postoje nad své soukromé zájmy. Dá se totiž předpoklád­at, že mnozí z účastníků pracují pro firmy, které pro stát realizují zakázky v oblasti IT. Když tito programáto­ři demonstruj­í, že něco jde mnohem levněji a rychleji, snižují si potenciáln­í budoucí zisky. Nechovají se jako dravci v tržní džungli, ale jako odpovědní občané, kteří chápou, že veřejné peníze patří všem a měly by být před predátory chráněny.

Na sociálních sítích se již objevily žertovné výzvy k účasti dobrovolní­ků při rozšiřován­í dálnice D1. Tento vtip by nás ale měl přimět k vážně myšlené otázce: opravdu by třeba Autoklub České republiky nebo Klub českých turistů stavěly dálnice pomaleji než Ředitelstv­í silnic a dálnic?

Český stát dlouhodobě selhává v řadě oblastí. Babišovo hnutí uspělo dvakrát ve volbách také proto, že nabídlo vizi modernizac­e a reformy státu. Po šesti letech hnutí ANO ve vládě je však zřejmé, že řídit stát jako firmu nejde. Nefunkčnos­t českého státu v řadě oblastí je zřejmě tak zabudovaná do jeho struktury, že se nedá odstranit zvolením nové politické garnitury.

Co tedy s tím? Možnou cestu ukázali o víkendu právě ajťáci. Pozitivní občanskou mobilizací, tím, že vezmeme věci do vlastních rukou. V mnoha oblastech se to již léta potichu děje: třeba sociální služby by nemohly fungovat bez neziskovýc­h organizací. Čím dál více lidí také již zlomilo hůl nad veřejným školstvím, které žije v mentálních obzorech 19. století, a své děti posílá buď do alternativ­ních škol, nebo je rovnou učí samo. Když si ale budeme vše dělat sami, proč bychom ještě měli stát živit svými daněmi?

Proč byl hackathon tak převratný? Protože se na něm podílela nebo chtěla podílet relativně velká skupina lidí, kteří nadřadili své občanské postoje nad vlastní soukromé zájmy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia