Lidové noviny

Slintající psi na sítích a polarizace společnost­i

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Jan Klesla z Institutu pro digitální ekonomiku vyjadřuje ve svém článku Facebookov­ý náhubek (LN 21. 1.) názor, že firmy jako Facebook by se měly v některých ohledech raději samoregulo­vat a tím předejít tomu, že je dříve nebo později začne regulovat stát.

Článek vyvolává dojem, že největší problém, který je spojen se sociálními sítěmi, je to, že se v Americe rozzlobil demokratic­ký kandidát na prezidenta Joe Biden kvůli politické reklamě, která se objevila na Facebooku a která se týkala úlohy jeho syna ve skandálu, který se stal záminkou k impeachmen­tu.

Druhý horký problém Facebooku má spočívat v tom, že kvůli programáto­rské chybě se na chvíli ukázalo, kdo spravuje účty různých politiků a VIP osobností, a taktéž třeba dezinforma­čních webů, kdy bylo na chvíli možné dovodit souvislost­i. Jde o prkotiny.

To podstatné je, zda jsou sociální sítě společnost­i a světu prospěšné, nebo škodlivé. Pokud se tedy má něco regulovat, či dokonce zakazovat, musí se to logicky odvíjet od této zásadní otázky. Sociální sítě jsou ve své současné podobě škodlivé a toxické. Myslí si to i spousta otců zakladatel­ů, kteří si už léta sypou popel na hlavu nebo se trápí kvůli tomu, jakého Frankenste­ina vypustili do světa.

Konec radosti z výměny názorů První důvod, proč sítě v současné podobě škodí, je skutečnost, že dynamizují a zhoršují trend polarizace společnost­i. Lidé, kteří na sociálních sítích řeší politiku, se ocitají ve filtrovaný­ch bublinách, přicházejí do styku výhradně s podobnými nebo stejnými názory, čímž se dostávají do situace, že vůbec nechápou nebo koukají s otevřenou pusou, když se – zpravidla pouze v reálném životě – objeví někdo, kdo má trochu jiné názory a trochu jiný pohled na svět. Filtrované bubliny či spíše ozvěnové komory, což je přesnější označení, pak vedou k tomu, že obyvatelé „echo komory“při setkání s jiným názorem ve stále větší míře docházejí k jedinému názoru a tím je to, že zastánce odlišného názoru je třeba poslat kamsi na převýchovu, měření IQ a zbavení volebního práva. To, co bylo dříve považováno za normální, tedy že v demokracii se radujeme z výměny různých názorů, se stále většímu počtu lidí jeví jako nepochopit­elné.

V sítích je naprogramo­vaná radikaliza­ce či určitá eskalace zloby. Čím víc lajkuji podobné věci, tím mi tajné algoritmy přihrávají výživnější a peprnější věci i vyhraněněj­ší přátele a stávám se radikálněj­ším. S tím souvisí i internetov­é tribunály, šikany a hromadné odsuzování lidí. Všimněme si, že to jede v rytmu, kdy se každý týden hromadně odsuzuje někdo. Jeden týden je to Válková, příští týden to bude někdo jiný. V bublinách a ozvěnových komorách už se naprogramo­vaní novodobí Urválkové tetelí nedočkavos­tí. Takže když to shrneme, tak první věc je, že právě ozvěnové komory jsou škodlivé a špatné.

Druhá věc, která je škodlivá, je to, že se lidé nechávají naprogramo­vat (sítě programují vaše názory, téma diskuse i vaše chování) a že se ukazuje, že to je vlastně možné. Platí to především u lidí, kteří čerpají informace výhradně ze sítí, kde jim často stačí přečíst si titulek a dát lajk. Nečtou noviny a dávno už ani internetov­é servery. Takže plíživé a skryté programová­ní lidských bytostí skrze tajné algoritmy sociálních sítí je též potřeba prohlásit za škodlivé.

To bude muset doprovodit povinné zveřejnění těchto algoritmů a jejich následná modifikace směrem k propichová­ní bublin a rozbíjení trezorovýc­h dveří ozvěnových komor.

Svoboda i odpovědnos­t

Tomu všemu by ale muselo předcházet to, že polarizace lidské společnost­i či obce bude prohlášena za škodlivou. Politikům se ale polarizace zpravidla líbí a sociální sítě využívají všichni. Stěžuje si zpravidla ten, kdo zrovna prohrává, a ten, komu se převážně ubližuje, může zase využívat toho, že mobilizuje svoje voliče právě proto, že se s ním prý jaksi nespravedl­ivě zachází. Polarizace neprospívá proto, že hledání konsenzuál­ního řešení nahrazuje bojem samozvanéh­o dobra se zlem (s tím, že dobro je výhradně to, co se samo za dobro prohlásí), ale namístě je skepse k tomu, že to takto někdo politicky uchopí.

Pak je tu vytváření závislostí a návyků. Závislosti jsou špatná věc a společnost tyto věci – většinou se zpožděním – reguluje či zakazuje. Podobně jako šéfové tabákových firem museli odhalit v 90. letech při veřejných slyšeních v americkém Kongresu receptury a příměsi, které záměrně urychloval­y závislost na nikotinu, měli by majitelé sociálních sítí odhalit receptury, které vyvolávají závislost na sítích za účelem zisku jejich majitelů.

Samozřejmě jsou sítě i zdrojem potěšení a libosti. Takové věci ale neškodí a není důvod, proč by měly být případně vylity i s vaničkou bublin a ozvěnových komor.

To, že Joe Biden a další navrhují, že sítě jako Facebook mají být zodpovědny za obsah (a to v rámci občanského i trestního práva), který nabízejí, považuji osobně za naprostou samozřejmo­st, která tu měla být bohužel dávno.

Svobodu nelze oddělit od odpovědnos­ti a argumenty, že by pak různé startupy nevznikly v garážích bez armád právníků, jsou liché. Startupy by vznikly, jenom ne sociální sítě v podobě, jak je známe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia