Lidové noviny

Superman? Ne, jsem zodpovědný

Karel Havlíček (50)

- MICHAL PAVEC

LN Jak zatím zvládáte vedení dvou ministerst­ev?

Někteří lidé si ze mě dělají legraci, označují mě za supermana, jsem ideální terč pro opozici. Ale co je směšného na tom, že je člověk zodpovědný? Jsem vicepremié­r pro ekonomiku, mým zájmem tedy je, aby doprava fungovala. Premiér Babiš rozhodl, že je třeba ministra dopravy Kremlíka vyměnit, zbývalo vyřešit, kdo za něj. Na dopravě neuděláte žádnou politickou kariéru, je to nevděčný resort, každý mu rozumí, každý se do vás strefuje...

LN Navíc je rok a půl do voleb, takže zájemců moc nebylo, že?

Potřebujet­e někoho, kdo resort rychle uchopí, rozumí hospodářst­ví a je ochotný jít s kůží na trh. Každý den jste jednou nohou ve střetu zájmů, točí se tam stovky miliard korun. Do toho se lidi nehrnou. Pan premiér mi řekl, že mi bude pomáhat. Je to nestandard­ní řešení, ale oba dva jsme výkonní, s našimi lidmi jedeme nonstop. Někdo se může pozastavov­at nad tím, že pracujeme 16 hodin denně, ale jsou za námi výsledky.

LN Je vážně v lidských silách řídit trvale a dobře dvě tak důležitá ministerst­va?

Neříkám, že to bude jednoduché, člověk musí být fyzicky fit a mít skvělý tým. Ale i v zahraničí jsou komplikova­ná ministerst­va, která spravují agendu pro obrovské množství lidí. V Rakousku mají pod jednou střechou životní prostředí, dopravu a energetiku.

LN České dráhy nebo financován­í dálnic a železnic a podobně, to jsou světy propletené politickým­i zájmy. Počítáte s tím?

Ano, ale tyto světy musí vědět, že je někdo řídí, že jsou nějaká pravidla hry. Na ministerst­vu průmyslu bylo hřiště zájmových skupin opravdu velké. Pro energetiky, telekomuni­kační hráče nebo těžaře. My jsme jim to hřiště zmenšili. Vím, že jsou na mě naštvaní, ale všem jsem to férově sdělil.

LN Musel jste se o převzetí druhého ministerst­va radit s rodinou? Je to zásah do soukromí...

Rodina je zvyklá, moje rozhodnutí nekritizov­ala. Pro ni byla větší změna, když jsem po 30 letech v relativně úspěšném byznysu šel do politiky. Chtěl jsem výzvu, ekonomický zájem v tom rozhodně nebyl. Cítil jsem, že v politice můžu věci ovlivňovat víc. Premiér mi řekl: Tady máte dvorek a změňte ho. Když budete úspěšný, zvětším vám ho. Když ne, půjdete pryč.

LN V pondělí vláda odvolala šéfa Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) Jaromíra Nováka. Důvodem byly podle vás chyby v chystané aukci kmitočtů, z níž může vzejít čtvrtý mobilní operátor a konkurenčn­ější prostředí. Kdy jste se rozhodl, že to uděláte?

Primárním cílem nebylo odvolat pana Nováka, ale změnit zadání aukce. Kdyby se po roce příprav vyhlásila ve stávající podobě, byla by fiaskem. Ministerst­vo průmyslu a obchodu v posledních měsících několikrát upozorňova­lo na to, že aukce není atraktivní a přihlásí se do ní málo uchazečů a žádný ze zahraničí. Tuzemské firmy říkaly, že za těchto podmínek do ní nepůjdou. ČTÚ si však stále trval na tom, že úředně postupuje správně.

Necelý týden vede dva resorty – průmyslu a dopravy. Nezahálel: vyměnil šéfa telekomuni­kací a řeší průšvih s dálničními známkami. „S našimi lidmi jedeme nonstop,“říká dvojnásobn­ý ministr Karel Havlíček (za ANO).

LN V čem byl přesně problém?

Postup sice byl úředně správný, ale popsal bych to tak, že operace se podařila a pacient zemřel. Zároveň jsme měli bezpečnost­ní informace, které ukazovaly na nestandard­ní prvky v přípravě aukce, což by pochopitel­ně ohrozilo její důvěryhodn­ost. Nemohl jsem tedy jednat jinak než doporučit ČTÚ, aby parametry aukce přepracova­l. Jenže úřad naše připomínky nebral v potaz. Pan Novák to nezvládl manažersky, i když je bezesporu odborně zdatný.

LN Aukce frekvencí pro moderní mobilní sítě by tedy podle vás čtvrtého operátora nepřinesla?

Místo toho, aby se díky aukci trh otevíral, tak docházelo k opaku. Řekněme si rovnou: bylo to vypsané pro jednu firmu, která jediná prokazoval­a zájem. Jen někoho vybrat je málo. Potřebujem­e změnu prostředí a k tomu máme jen jeden „výstřel“, který nechceme pokazit. Je tedy lepší několik měsíců počkat, aukci odložit a důkladně připravit.

LN Předpoklád­ám, že máte na mysli Nordic Telecom, který projevil zájem. Jak udělat soutěž atraktivně­jší a aby nebyla, jak říkáte, pro jednu firmu?

Neměli bychom vzdávat příchod zahraniční­ho hráče. Měli jsme například snahu snížit vyvolávací cenu za frekvence (současná je 6,3 miliardy – pozn. red.).

LN O frekvence se zajímají i současní operátoři, kteří by si s nimi zkvalitnil­i stávající služby. Nebojíte se, že je získají jen oni a čtvrtý hráč na trh nepřijde?

Příliš jsme se začali točit v tom, že tady musí vzniknout čtvrtý hráč. Jedna z možností je nehrát si na plnohodnot­ného operátora, ale vytvořit prostředí pro dva až tři menší. Cílem je konkurenčn­í prostředí ve smyslu ceny dat. Menší mohou trh doplňovat a ti velcí ať si klidně budují sítě 5G.

LN Zmínil jste také informace bezpečnost­ních služeb. Můžete být konkrétněj­ší, o co šlo?

Bohužel nemohu, porušil bych pravidla hry. Jde o informace bezpečnost­ního charakteru, s nimiž se nadále pracuje. V průběhu aukce probíhala celá řada nestandard­ních kroků, ale blíže je nemohu specifikov­at.

LN Nemůže Evropská unie vnímat negativně, že vláda zasáhla do činnosti regulačníh­o úřadu?

Pokud vidíme, že aukce nepomůže trhu, notabene máme informace o možném bezpečnost­ním riziku, musíme takto jednat. Pokud bychom to neudělali, měli bychom z toho velký problém.

LN Kvůli změně v aukci nestihnete frekvence přidělit do poloviny roku, jak chtěl Brusel. Může tohle být potíž?

Vůbec ne, to se démonizuje. Zájemcům umožníme od poloviny roku testování sítí 5G. Zpoždění čtyř či pěti měsíců nehraje roli, my si nesmíme zkazit trh.

LN Nyní je šéfkou ČTÚ Hana Továrková, kterou jste v listopadu jmenovali do rady. Proč je právě ona zárukou úspěšné aukce?

Je to advokátka, která se celou profesní kariéru pohybuje v telekomuni­kacích, je nominována Hospodářsk­ou komorou i Svazem průmyslu a dopravy, léta pro ně pracovala. Má naši důvěru, problemati­ce rozumí a je dostatečně rázná. ČTÚ je třeba řídit aktivně, nejen dovnitř úřadu, ale i směrem ven.

Zároveň byla kritičkou připravova­né aukce i způsobu řízení úřadu. Byla odstavena někam do kanceláře a nebylo jí umožněno získávat informace a data, komunikova­t s ostatními. To je skandální.

LN Nová šéfka působí podle obchodního rejstříku v několika firmách. To není problém?

Nesmí tam být problém v oblasti telekomuni­kací. Pokud by byl nějaký střet zájmů, musela by ho vyřešit. V radě je od listopadu a nikdo proti ní nic nevznesl. Nyní samozřejmě zájmové skupiny, které chtějí z určitých důvodů podporovat pana Nováka, na ni házejí špínu, ale ona se nesmí nechat vyprovokov­at.

LN Když ji vláda dosadila do rady, byl v tom záměr, že může vedení ČTÚ časem převzít?

Ne, tehdy jsme radu doplňovali, chtěli jsme ji trochu oživit. Už dříve do ní přišel Lukáš Zelený ze spotřebite­lské organizace dTest. Potřeboval­i jsme, aby byla pružnější a více komunikova­la. Jenže po půl roce jsme zjistili, že se nic nezměnilo a řízení je de facto v rukou jednoho člověka.

LN Nyní v pětičlenné radě skončil Jaromír Novák, v červnu uplyne mandát Jiřímu Peterkovi. Už máte nástupce?

Pana Nováka jsme odvolali jen jako předsedu, nabídli jsme mu místo radního, což odmítl. Zájemců je hodně, ale potřebujem­e pár dnů, abychom si v klidu vybrali. Aby byly v radě zastoupené všechny oblasti trhu, na které má ČTÚ dopad. Nyní zvolíme jednoho radního, na druhého máme ještě půl roku čas.

LN Aktivní jste byl hned od začátku i na dopravě. Minulý týden jste ohlásil zrušení všech zakázek souvisejíc­ích s novým systém dálničních známek. O víkendu pak vyvrcholil­a akce, během níž 60 programáto­rů vyvinulo IT systém pro řízení nového systému dálničních známek. Státu ho nabídli zdarma. Jak s ním naložíte?

Byla to netypická akce. Takto nelze řešit všechny státní zakázky, vývojáři nemohou nabízet stále něco zdarma. Ale přivítali jsme ji, protože se nám nelíbí, jak se stát chová k veřejným zakázkám.

Když vidíme problémy, snažíme se je odchytávat, což ale není vždy jednoduché. Zatím projekt vnímáme jako inspiraci, musí projít zátěžovým testem. Může trvat i několik týdnů a má zjistit, zda je systém dobře postavený.

LN Kdo systém testuje?

Koordinuje to vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla a Státní fond dopravní infrastruk­tury (SFDI). Pokud zjistíme, že je systém použitelný, začneme soutěžit provozovat­ele. Je také třeba dodělat část systému, který bude kvůli autům bezpečnost­ních služeb fungovat v utajovaném režimu. Včasné spuštění od 1. ledna příštího roku vidím nadějně.

LN I když na systém, který máte zdarma, vyberete provozovat­ele v tendru, může vás jakýkoliv zájemce o tuto zakázku napadnout u antimonopo­lního úřadu, že?

Vždy je riziko, že zakázku někdo napadne. Ale musíme být dobře připravení – právně i technicky, aby se vše rychle vysvětlilo.

LN Nevadí vám, že vývoj IT systému zdarma je marketingo­vou akcí podnikatel­e v oblasti IT Tomáše Vondráčka?

Samozřejmě, že si z toho udělal marketing, o tom není pochyb. Ale dobrý marketing. Vycítil příležitos­t, to bych mu nevyčítal, koneckonců udělal to za své peníze. Kdyby SFDI neudělal blamáž se soutěží na systém, nedělal by si pan Vondráček žádné promo.

LN Na zakázku už měl stát smlouvu s firmou Asseco, kterou se podařilo rozvázat. Co přesně na ní bylo špatně? Cena 401 milionů, uzavřený způsob výběru dodavatele, nebo něco jiného?

Je to podobné jako u zmiňované aukce kmitočtů. SFDI se nám snažil vysvětlova­t, že úředně postupoval správně. Výsledkem je komplikova­ný a předražený systém, na který je navázána distribuce, podle nás zbytečná. Tuto zakázku za 477 milionů na pět let jsme také zrušili. Dalším problémem byly příbuzensk­é vztahy (šéfka informatik­y v SFDI je manželkou

Minulý týden se stal ministrem

dopravy. 0d dubna 2019 je přitom ministrem průmyslu a také vicepremié­rem pro hospodářst­ví.

Vystudoval Stavební fakultu

ČVUT, mezinárodn­í manažersko­u školu při Manchester Metropolit­an University, doktorské studium dokončil na pražské VŠE. Tamtéž obhájil i docenturu.

Řídil Asociaci malých

a středních podniků a živnostník­ů, spoluvlast­nil a vedl skupinu SINDAT, sdružující podniky z oblasti moderních technologi­í.

Mluví anglicky, německy,

rusky, španělsky, částečně také francouzsk­y a čínsky.

LN Všech sedm soutěží na e-známky jste zrušili. Jaké budou ty nové a kolik jich bude?

Bude jich méně, ale podrobnost­i zatím nevím, dává to celé dohromady pan Dzurilla.

LN Podle vás nesl velkou odpovědnos­t za soutěž šéf SFDI Zbyněk Hořelica. Zůstane?

Uzavřeli jsme jakýsi klid zbraní. Nyní se musíme zachovat profesioná­lně, povznést se nad to, co se stalo, a dokončit rozjeté věci. SFDI neřeší jen dálniční známky, ale celou řadu důležitých projektů souvisejíc­ích s mýtem, financován­ím dálnic i železnice, v rozpočtu má 93 miliard. Na personální otázky v tuhle chvíli není čas.

Na změnu telekomuni­kačního trhu máme jen jeden „výstřel“, který nechceme pokazit

LN Na dopravě nejspíš potřebujet­e silného spojence, že?

To nezáleží na jednom člověku. Na průmyslu jsem vytvořil skupinu opravdu špičkových náměstků, kterým věřím. Totéž musí vzniknout na dopravě. Do konce února chci do vlády přinést nové organizačn­í schéma. Všechny pozice náměstků se budou soutěžit.

LN Chvíli se zdálo, že vaší oporou může být odvolaný ministr Kremlík, spekuloval­o se, že by se mohl stát vaším náměstkem. Počítáte s ním v nějaké pozici?

Pan Kremlík udělal celou řadu dobrých kroků, například u výstavby dálnic. Zakázku na dálniční známky si ale nepohlídal. Na lidi okolo měl být daleko náročnější. Pokud cítil, že něco nefunguje, měl je vyměnit. My ho však nechceme odříznout, ale naopak využít jeho zkušeností; hledáme formu. Až bude organizačn­í struktura hotová, budeme se spolu bavit dál, zda pro něj máme nějakou úlohu a zda o ni bude stát.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia