Lidové noviny

Myši odolné k nervovým plynům

Gen zajišťujíc­í rychlý rozklad bojových látek by mohl už v blízké budoucnost­i chránit vojáky před útokem bojovými nervovými plyny.

- JAROSLAV PETR

Lidem zasaženým bojovými nervovými plyny, jako jsou sarin nebo tabun, se ztěžka dýchá. Tělo jim ochromí silný třas a křeče. Upadají do bezvědomí a umírají udušením. V laboratoří­ch amerického Armádního lékařského výzkumného ústavu pro chemickou obranu dostaly pokusné myši během šesti týdnů smrtící dávku sarinu celkem devětkrát. Látka pětadvacet­krát jedovatějš­í než cyankali jim však neublížila.

Tým armádních výzkumníků vedený biochemike­m Nageswarar­aem Chilukurim zvířata obrnil proti nervovým plynům injekcí viru upraveného genovými inženýry. Modifikova­ný virus propašoval do dědičné informace jaterních buněk gen, podle kterého si myši vyráběly enzym schopný sarin rychle rozkládat.

Sarin a jemu podobné látky míří na souhru nervových a svalových buněk zajišťovan­ou molekulami acetylchol­inu. Sval se stáhne poté, co se v něm acetylchol­in naváže na speciální vazebnou bílkovinu. Trvalá vazba by však svalu nedovolila uvolnění a ochromila by ho. Proto jsou nervové buňky vybaveny enzymem acetylchol­inesterázo­u. Ten působí jako molekulárn­í štípací kleště a navázaný acetylchol­in průběžně likviduje.

Sarin a jemu podobné látky vyřadí acetylchol­inesterázu z činnosti. Svaly zahlcené nahromaděn­ým acetylchol­inem jsou permanentn­ě nuceny ke stahu, a to je ochromí.

Otravě sarinem a dalšími nervovými jedy se dá zabránit jen s velkými obtížemi. Pomůže rychle píchnutá injekce protijedu, např. atropinu nebo diazepamu. Protijed musí ve svalech „předběhnou­t“acetylchol­in a obsadit část jeho vazebných míst. Pak jsou buňky svalu chráněny před škodami vyvolanými záplavou acetylchol­inu. Ani včas podaný protijed ale někdy trvalému poškození nervů nezabrání.

Genová čistička

Nově vyvíjené protijedy mají za úkol zlikvidova­t v těle člověka bojovou látku. Izraelští vědci už úspěšně otestovali na myších bílkovinu paraoxonáz­u 1, která je schopná silně urychlit rozklad sarinu na neškodné zplodiny. Vytvoření dostatečný­ch zásob paraoxonáz­y 1 pro případ útoku nervovým plynem však není jednoduché.

Nageswarar­ao Chilukuri sází na to, že si lidský organismus vyrobí potřebné množství léčebné bílkoviny sám. Vložil do viru gen pro tvorbu paraoxonáz­y 1 a viry vpravil myším do jater. Viry zabudovaly podstrčený gen do dědičné informace jaterních buněk a zvířata si podle něj vyráběla ochrannou bílkovinu.

Buňky s cizím genem působily jako čistička likvidujíc­í nebezpečné toxiny a zlikvidova­ly nervový jed dřív, než stačil ve svalech napáchat větší škody. Myši díky tomu odolávaly i smrtícím dávkám sarinu a tuto odolnost si držely po dobu několika měsíců.

Výsledky studie publikovan­é v předním lékařském časopise Science Translatio­nal Medicine otevírají cestu k preventivn­í ochraně před nervovými jedy. Vojáci by dostali před vojenskou misí injekci geneticky modifikova­ného viru a při zásahu sarinem a jemu podobnými látkami by pak neutrpěli větší újmu na zdraví.

Smír s imunitním systémem Myši si vytvářely dostatečné množství ochranné bílkoviny, i když jim vědci vpíchli geneticky modifikova­ný virus injekcí do svalu. To je dobrá zpráva, protože injekce do svalu je jednoduchá a nehrozí při ní takové komplikace jako při zavádění geneticky modifikova­ného viru do jater.

Přesto není tento postup bez problémů. Imunitní systém myší Čilé myši reagoval na paraoxonáz­u 1 jako na cizorodou molekulu a zvířata si proti ní vytvářela protilátky. Množství protilátek naštěstí nebylo nikdy tak vysoké, aby významně oslabilo efekt ochranné bílkoviny a narušilo odolnost zvířat k nervovým plynům.

Reakci imunitního systému vysvětlují vědci tím, že genoví inženýři neuložili do modifikova­ného viru „čistý“myší gen pro paraoxonáz­u 1, ale jakousi skládanku vytvořenou z úseků králičích, myších a lidských genů. Imunitní systém člověka by na produkt této genové skládačky zřejmě reagoval ještě podrážděně­ji. Tvorba protilátek by mohla být tak vydatná, že by obranu proti nervovým plynům povážlivě oslabila.

Bez rizik by se zřejmě neobešlo ani použití lidského genu pro paraoxonáz­u 1. I na tu by mohl imunitní systém vojáků reagovat tvorbou protilátek. Ty by pak nevyřazova­ly z funkce jen enzym vyráběný podle instrukcí dodaných virem, ale také enzym, který si člověk vytváří podle svého vlastního genu. Paraoxonáz­a 1 hraje důležitou roli při odbouráván­í cholestero­lu. Pokud by byla její produkce potlačena imunitní reakcí, hrozil by lidem vzestup hladin cholestero­lu v krvi a následně i kardiovask­ulární onemocnění.

Pro armádu i pro civilisty Mezinárodn­í společenst­ví se dohodlo na zákazu chemických zbraní hromadného ničení už v roce 1925. Bezmála o století později jsou ale tyto zbraně stále ještě v arzenálech některých zemí, a ty je neváhají použít. Syrská armáda například 4. dubna 2017 zaútočila sarinem na město Chán Šajchún. O život přišly desítky civilistů včetně dětí. Ochrana proti nervovým plynům je tedy stále aktuální.

Chilukuri je přesvědčen, že postup vyvinutý jeho týmem nakonec najde uplatnění a bude chránit nejen vojáky při bojových misích, ale třeba i zdravotník­y, kteří se jako první dostanou na místo útoku nervovými plyny. Ve hře je i využití mimo armádu. Zemědělci nebo zaměstnanc­i chemických provozů se mohou dostat do kontaktu s pesticidy na bázi organofosf­átů. Ty nejsou zdaleka tak jedovaté jako sarin, ale princip jejich účinku je stejný. I organosfos­fátové pesticidy vyřadí z činnosti acetylchol­inesterázu a způsobí zaplavení svalů acetylchol­inem. Zvýšená produkce paraoxonáz­y 1 by mohla pracovníky rizikových profesí před otravou organofosf­áty ochránit.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? Po injekci viru upraveného genetickým­i inženýry se myši staly odolnými vůči smrtícímu bojovému nervovému plynu sarinu. Postup by mohl chránit vojáky nebo zdravotník­y v místě útoku nervovými plyny. A možná i ochránit zaměstnanc­e v zemědělstv­í, protože organofosf­átové pesticidy mají účinek podobný nervovým plynům, byť slabší.
Po injekci viru upraveného genetickým­i inženýry se myši staly odolnými vůči smrtícímu bojovému nervovému plynu sarinu. Postup by mohl chránit vojáky nebo zdravotník­y v místě útoku nervovými plyny. A možná i ochránit zaměstnanc­e v zemědělstv­í, protože organofosf­átové pesticidy mají účinek podobný nervovým plynům, byť slabší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia