Lidové noviny

Hvězda prchající oblohou

-

třeba vydat se za jednou prchající stálicí? Vyrazila ze souhvězdí Orionu, ale nyní už probíhá souhvězdím Vozky! Nedává vám to smysl? Tak pěkně popořádku, i když raději od konce. Pádící hvězdou je slaboučká proměnná hvězda z Vozky označená jako AE Aurigae. Nachází se asi 1900 světelných roků daleko od Země, ale dohoníte ji docela snadno. Postačí, když si na obloze vyhledáte o poznání nápadnější stálici Ióta Aurigae a pak se přesunete na východ ke hvězdě 16 Aurigae. Od ní pak směřujte 1° směrem na severových­od (pro ilustraci: úplňkový měsíční kotouč má na nebi úhlový průměr asi 0,5°).

Jelikož je AE Aurigae hvězdou šesté velikosti, je pod tmavou oblohou na hranici viditelnos­ti očima a snadným cílem pro jakýkoliv dalekohled. I v něm ale zůstane „pouhou“hvězdou. Uvozovky jsou na místě. Tato stálice je totiž více než výjimečná. Precizní měření jejího pohybu vesmírem ukázala, že zhruba před dvěma miliony let vyrazila ze souhvězdí Oriona. Zdá se, že z míst, kde dnes na nebi nalezneme Velkou mlhovinu v Orionu (M 42). Od té doby AE Aurigae upaluje vesmírem rychlostí přes 100 kilometrů za sekundu. A také pozemskou oblohou, na níž se dostala do úhlové vzdálenost­i 40° od svého startu v souhvězdí Orionu.

Méně jasné je, co její úprk způsobilo. Možná byla součástí dvojhvězdy. Její hvězdný souputník však explodoval jako supernova, což nebohou AE Aurigae vymrštilo na cestu mezihvězdn­ým prostorem. Jiná teorie říká, že tam, kde se dnes nachází Velká mlhovina v Orionu, se před dvěma miliony let srazily dvě hmotné dvojhvězdy. Z každé dvojhvězdy byla vystřelena jedna stálice a ze zbylých dvou opuštěných stálic vznikla nová dvojhvězda.

Autor pracuje ve Hvězdárně a planetáriu Brno

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia