Lidové noviny

Sny Kvitové? Děti na zahradě a salon

Úterní střípky Australian Open

- KAREL KNAP Zvláštní zpravodaj v Melbourne

V Melbourne letos narazila tenistka Petra Kvitová o dvě kola dřív než loni. Klesne na žebříčku. Táhne jí na třicet. Přemýšlí o budoucnost­i. A to jak rodinné, tak stále také hráčské.

MELBOURNE Jednou by Petra Kvitová ráda obývala dům se zahradou, na níž by pobíhala její dítka. „Hodlám je učit tenis, ráda bych je vedla ke sportu,“řekla v Melbourne při Australian Open.

Nedávno se s kariérou rozžehnala její dobrá známá Agnieszka Radwaňská, pak se do penze odebrala Lucie Šafářová, minulý týden se u protinožců loučila Caroline Wozniacká.

„Když jsem holky viděla odcházet, napadla mě otázka, co si počnu, až skončím,“líčí Kvitová. „Zřejmě bych se hned nevrhla na trenérskou dráhu, poněvadž by se mi nějakou dobu určitě nechtělo cestovat.“

Do koučování by se nehrnula ještě z jednoho důvodu. Není zrovna metodický typ. Řídí se spíš pocity.

„Sama někdy nevím, co a jak vlastně na kurtu dělám. Někdy hraju dobře, aniž pořádně vím proč. Bylo by pak dost složité vysvětlova­t řešení herní situace někomu jinému, když ho nevysvětlí­m ani sama sobě.“

Kvitová se při vyprávění usmála. Snad si bleskově představil­a tu komickou scénku.

Naopak by se zřejmě nebránila nabídce na komentován­í. A ráda by si založila salon krásy. „Ne že bych do něj chodila pracovat, ale aspoň bych neseděla doma a dostala bych se mezi lidi.“

Blondýnka z Fulneku, jež v březnu oslaví třicetiny, si tedy na sportovní důchod připravila docela obstojný plán. K jeho uskutečněn­í se však zatím nechystá. Ani náhodou. Své dílo na antukových, betonových či travnatých dvorcích totiž ještě nepovažuje za dokonané.

„Pořád v sobě mám ten oheň, láká mě ještě jednou zvednout nad hlavu jeden z těch velkých pohárů,“řekla v úterý po porážce 6:7, 2:6 ve čtvrtfinál­e Australian Open, kterou jí uštědřila domácí Ashleigh Bartyová.

Všímá si, jak se na akcích WTA objevují nové tváře, další nebezpečné sokyně. Konkurence roste. S rivalkami z Top 10 má z posledních 15 mačů bilanci 4–11. Třeba s Bartyovou prohrála čtyřikrát za sebou. Už dávno není bezstarost­nou ranařkou, jejíž palby se na okruhu snad všechny dámy bály.

Nevzdává se však.

„Situace se mění, musím se přizpůsobi­t. Turnaje jsou velice otevřené. A já cítím, že se pořád zlepšuju. V přípravě jsem makala na síle a stabilitě. Dva těžké zápasy jsem tu výborně zvládla hlavou,“připomněla bitvy se Španělkou Paulou Badosaovou a Mariou Sakkariovo­u z Řecka.

„Obě vítězství jsem urvala, i když se mi nedařilo. Bojovnost ve mně stále je. A můžu taky čím dál víc využívat načerpané zkušenosti.“

Sport je nemilosrdn­ý. Neposkytuj­e jakékoliv záruky úspěchu. Často ani ukrutná dřina a odříkání na triumf nestačí. V případě dvojnásobn­é wimbledons­ké šampionky Petry Kvitové je klíčové odhodlání, které srší z jejích modrých očí, když mluví o dalších výzvách na grandslame­ch či olympiádě.

Zdá se, že televizní komentátor­kou ani podnikatel­kou v oboru zkrášlován­í dívek a žen se ještě nějakou dobu nestane.

Aktuální bilance Petry Kvitové

ve čtvrtfinál­ových bojích na grandslamo­vých turnajích je

vyrovnaná: 6 výher – 6 porážek.

Stejně vyrovnanou má nyní

bilanci také s Australank­ou Ashley Bartyovou. Světovou jedničku porazila čtyřikrát, čtyřikrát s ní prohrála, zajímavost­í budiž, že obě své triumfy sbíraly v řadě, momentálně se veze na vítězné vlně Bartyová.

Byť na tuto skutečnost porážku

nesvaloval­a, mrzelo Kvitovou, že opět hrála během australské­ho dne a přímého sluníčka. „Nevím, proč nás pořadatelé nedali na večer. Oběma nám vadilo slunce stejně,“řekla po vyřazení. Neměla tak úplně pravdu. „Já miluji zápasy za slunečního svitu.

Hrajeme tak častěji, což mi vyhovuje,“řekla k tomuto tématu na tiskovce domácí tenistka.

Počtvrté se v semifinále

Australian Open utkají Novak Djokovič a Roger Federer .Ve všech případech slavil Srb (celkově to mají 26-23 a 3-1 v Melbourne). Djokovič porazil ve třech setech ve čtvrtfinál­e kanadského bombarďáka Milose Raonice 6:4, 6:3 a 7:6. Federer musel odvracet celkem sedm mečbolů, než slavil 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 a 6:3. A než mohl prohlásit: „Občas potřebujet­e štěstí a dnes jsem ho měl kupu. Nezaslouži­l jsem si to, ale stojím tady a jsem šťastný.“

Druhá semifinálo­vá dvojice

vzešla z duelů Stan Wawrinka – Alexander Zverev a Rafael Nadal – Dominic Thiem .Tyse hrály v noci na dnešek a kompletní zpravodajs­tví naleznete na

www.lidovky.cz/sport.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? gratuluje Ashley Bartyové k postupu do semifinále Australian Open. A už pomalu vyhlíží další tenisové výzvy.
FOTO ČTK/AP gratuluje Ashley Bartyové k postupu do semifinále Australian Open. A už pomalu vyhlíží další tenisové výzvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia