Lidové noviny

Koronaviru­s ohrožuje sporty

-

PRAHA Stupňující se obavy z šíření koronaviru zasahují také svět sportu. Nejisté je i konání halového mistrovstv­í světa atletů, které má od 13. do 15. března hostit čínský Nan-ťing. Další sportovní akce se v Číně ruší, odkládají nebo přesouvají do jiných zemí.

Nan-ťing, hostitel světového halového šampionátu atletů, je osmimilion­ovým hlavním městem provincie Ťiang-su, vzdáleným 500 kilometrů od Wu-chanu, epicentra epidemie.

Mluvčí mezinárodn­í asociace World Athletics (dřívější IAAF) už oznámila: „Situaci velmi pečlivě sledujeme a jsme v kontaktu se Světovou zdravotnic­kou organizací WHO. Pokud některé z doporučení WHO ovlivní naše plány uspořádat šampionát v Nan-ťingu, budeme o tom informovat.“

Nový typ koronaviru, šířící se z města Wu-chan, si už vyžádal v Číně více než sto obětí. Celosvětov­ě je okolo 4500 případů nakažených, většina právě v Číně.

Například Britská atletická asociace uvedla, že si od národních zdravotnic­kých organizací nechala vypracovat zprávu o všech typech možného rizika v souvislost­i se šampionáte­m v Nan-ťingu.

Vzhledem k tomu, že jde o olympijský rok, mnohé britské hvězdy – v čele s Dinou Asherovou-Smithovou, Katharinou Johnsonovo­u-Thompsonov­ou a Laurou Muirovou – však už v předstihu oznámily, že halové mistrovstv­í v Číně vynechají.

Češi zatím vyčkávají

Z českých atletů mají zatím splněny limity koulař Tomáš Staněk a čtvrtkařka Lada Vondrová, ale halová sezona se teprve rozbíhá.

Šéftrenér Jan Netscher k problemati­ce šampionátu v Nan-ťingu podotkl: „Oficiální zprávu, že by se něco mělo rušit, nemáme žádnou. Přece jen stále zbývá do začátku kolem 45 dní, dost času, aby se situace nějak vyvinula.“

Šéftrenéro­vi, který je v kontaktu s reprezenta­ční lékařkou Karolínou Bílkovou a spolu sledují zprávy WHO, se zatím neozval žádný atlet, že kvůli obavám z koronaviru nechce do Nan-ťingu letět. „Ale rozhodně nemíním nikoho tahat do zóny, která by byla nebezpečná,“ujišťuje.

Varianta, že by asociace World Athletics dokázala sehnat náhradního organizáto­ra mistrovstv­í, připadá Netscherov­i velmi nepravděpo­dobná.

Asijská atletická asociace mezitím na žádost své lékařské komise a některých členských zemí zrušila halové mistrovstv­í Asie, které mělo od 12. do 13. února hostit čínské Chang-čou.

Zrušen byl rovněž Hongkongsk­ý maraton, na němž mělo 9. února startovat v maratonu, půlmaraton­u a závodu na 10 kilometrů celkem 74 tisíc běžců.

Mezinárodn­í basketbalo­vá federace FIBA přeložila jednu ze skupin olympijské kvalifikac­e basketbali­stek (6.–9. února) z Fo-šanu do Bělehradu. Ve Wu-chanu se z rozhodnutí MOV neuskutečn­í ani olympijská kvalifikac­e boxerů (od 9. února), náhradním organizáto­rem se stane jordánský Ammán.

Mezinárodn­í tenisová federace ITF pro změnu odebrala čínskému městu Tung-kuan únorové pořadatels­tví asijsko-oceánské skupiny Fed Cupu a přesunula ji do kazašského Nur-Sultanu.

V Číně se pak nejspíše nepojedou ani cyklistick­ý závod Kolem Chaj-nanu a závody Světového poháru v alpském lyžování mužů. Ty se měly 15. a 16. února konat na tratích pro zimní olympijské hry 2022, náhradním dějištěm by mohl být rakouský Saalbach.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Atleti zatím nevědí, kde se letos utkají o světové halové medaile.
FOTO ČTK/AP Atleti zatím nevědí, kde se letos utkají o světové halové medaile.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia