Lidové noviny

Svědectví Čecha z Číny: úřady se bojí rabování

Čech v izolaci v rozhovoru pro LN: Z oslav nového roku se už nemůžu vrátit. Hodně věcí je teď trestných

- PAVEL BARTOŠEK

LING-JÜAN/PRAHA Původně to měla být jen krátká sváteční návštěva rodičů, ale rychle se z toho stala domácí izolace, kde hlavní informace přicházejí přes SMS od čínských úřadů. Epidemie koronaviru totiž odřízla množství Číňanů na setkáních s příbuznými na oslavě nového roku a znemožnila jim návrat. V SMS zprávách se nyní dočítají, že neuposlech­nout místní úřady je trestné nebo že si nemají vzájemně podávat ruce.

Podobný osud potkal i rodáka z Teplic Ondřeje Kostohryze, jenž stavěl tunel Blanka a nyní v Číně dozoruje stavbu vysokorych­lostní železnice Čeng-čou – Wan-čou v provincii Chu-pej, jejíž hlavní město Wu-chan je ohniskem koronaviro­vé nákazy. V rozhovoru pro LN popsal své zkušenosti s opatřeními, s nimiž se zatím v Číně setkal.

Celoročně bydlí v I-čchangu, což je po Wu-chanu, vzdáleném dvě hodiny vlakem, druhé největší město provincie. Na novoroční oslavu se ale vypravil s manželkou v pátek 17. ledna asi 1500 kilometrů daleko k tchyni, která bydlí u města Ling-jüan v provincii Liao-ning severových­odně od Pekingu.

„Let do Pekingu a pak šestihodin­ovou cestu autobusem jsme absolvoval­i bez omezení, žádné kontroly,“popisuje. Zvrat přišel po novoročníc­h oslavách, kdy jim tamní starosta nařídil domácí izolaci, protože přijeli z Chu-peje. Lidí jako oni je přitom po celé Číně spousta.

„Mám informaci, že v rámci bytového komplexu pro asi 800 lidí, kde bydlíme, je nás tady 15 lidí z Chu-peje, jako jsme my. V celé Číně to bude všude podobné. Nějaké promile lidí z Wu-chanu bude všude, protože migrace je obrovská,“říká. Opatření přišla až v době, kdy spousta lidí z Wu-chanu odjela.

„Úřady zaváhaly a nechaly je jet, protože asi netušily, jak velký je nákaza problém, a teď zjistily, že mají potenciáln­ě nebezpečné lidi po celé Číně,“soudí.

Izolace ve městě Ling-jüan není přísná. Za dveřmi nestojí policie, která by jedince z provincie Chu-pej hlídala. Lékárny a většina obchodů jsou otevřené, člověk může chodit nakupovat. Město není neprodyšně izolováno, existuje v něm však řada dopravních a dalších omezení. A z nich je zřejmé, že návrat do práce nebude pro Kostohryze zatím možný.

ROZHOVOR

Najednou nám řekli, že se nemáme hýbat. Starosta nám nařídil izolaci a měřit teplotu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia