Lidové noviny

Musíme z brexitu učinit úspěch

Podle velvyslanc­e Archera stojí před Británií mnoho výzev. Čechům se země nezavře

- MARTIN HAMPEJS MICHAL BERNÁTH

PRAHA Velká Británie opustila o půlnoci po 47 letech Evropskou unii. To pro mnoho Britů znamenalo impulz k oslavám. V ulicích Londýna při nich vlajky EU někdy posloužily i jako rohožky či materiál na podpal.

Vyjednavač­i brexitu si však neoddechno­u. Johnson včera řekl, že od soboty bude Spojené království moci svobodně vyjednávat dohody o volném obchodu s ostatními státy s cílem do tří let zajistit, aby 80 procent obchodní výměny země bylo postaveno na dohodách o volném obchodu. Před půlnocí v předtočené­m projevu zdůraznil, že brexitem začíná pro Británii nová éra a odchod z Unie zemi přinese nové možnosti v oblastech imigrace, rybolovu, průmyslu a volného obchodu. „Věřím, že tuto příležitos­t dokážeme proměnit v úžasný úspěch. Dokážeme převzít kontrolu a naplnit potenciál této země naplno,“řekl.

Detaily budoucích vztahů s EU chce Johnson dotáhnout do finální podoby už do 1. ledna 2021, a vyjednávac­í týmy tak nemají moc času. Dle skeptiků nelze v tak krátkém čase kompromisů dosáhnout. „Dokázali jsme, že věci označované za nemožné lze dotáhnout do konce. Myslím, že budeme schopni dosáhnout rychlé dohody,“reagoval v rozhovoru pro LN britský velvyslane­c Nick Archer.

Obavy z nacionalis­tů

Vláda nyní musí podle Archera „z brexitu učinit úspěch“, aby předešla skotským a irským nacionalis­tickým tendencím. Bude se muset vypořádat i s novou obchodní smlouvou s USA, kterou již teď komplikuje plán vybudovat sítě 5G s čínskou Huaweií. Podle velvyslanc­e je Británie připravena dál investovat do programů studentský­ch výměn, jako je Erasmus, a její univerzity zůstanou otevřené šikovným Čechům. „Pokud máte talent, budete v Británii více než vítáni,“vzkázal ambasador.

ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia