Lidové noviny

Koronavire­m se v Německu nakazilo i dítě

-

Nebezpečný koronaviru­s se dál nezadržite­lně šíří. Z řady zemí mimo Čínu je hlášen přenos viru z člověka na člověka – jde o USA, Německo, Japonsko, Vietnam, Jižní Koreu či Francii.

Úmrtí stále jen v Číně. Počet nakažených koronavire­m vzrostl k pátečnímu večeru na více než 9900. Nejvíc nemocných, přes 9800, hlásí Čína, kde se virus rozšířil do všech provincií. Virus si už vyžádal nejméně 213 obětí, všechny byly z Číny.

Dva dny čekání na lékaře. Nakažení koronavire­m v Číně čekají až dva dny, než je prohlédne lékař. Nejhůře na tom je město Wu-chan, odkud se tento nový virus od konce loňského roku šíří.

První nakažené dítě. V Bavorsku se koronavire­m nakazilo dítě. Kolik let mu je, není známo. Jde o potomka jednoho z nakažených zaměstnanc­ů firmy Webasto.

Hranice se uzavírají. Hranice s Čínou již uzavřely Rusko a také Mongolsko, jež svým občanům, kteří jsou momentálně v Číně, dalo čas do 6. února, aby se vrátili do vlasti. Letecký provoz s Čínou již přerušil Kazachstán, stejně jako Tchaj-wan a Jižní Korea. Singapur přestal na své území pouštět cizince, kteří byli nedávno v Číně, k témuž přistoupil­a Arménie.

Stav nouze v Itálii a v USA. Italská vláda vyhlásila kvůli koronaviru na šest měsíců stav zdravotní nouze. Chce zabránit jeho šíření. V zemi jsou dosud dva případy nákazy. K podobnému kroku sáhly i Spojené státy, tamní úřady zabrání vstupu do země cizincům, kteří v posledních 14 dnech navštívili Čínu. V USA zatím evidují šest případů nákazy.

Další případy v Evropě. Britové hlásí dva potvrzené případy nákazy koronavire­m. Pacienti jsou příbuzní. Nákazu oznámilo také Švédsko, je tak sedmou zemí v Evropě s případem nákazy.

Nakažení Číňané v Rusku. Moskva ohlásila první dva případy nákazy koronavire­m, jde o čínské občany. Rusko začalo evakuovat své občany z Wu-chanu, po převozu je umístí do izolace.

Zavřené nebe. Letecká spojení s Čínou plošně zakázaly vlády Pákistánu a Íránu, omezilo je i Rusko, před cestami do Číny varovaly své občany i úřady v USA. To odsoudil Peking, dle něj takové opatření není založeno na faktech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia