Lidové noviny

Balík z Číny lze dezinfikov­at

Kvůli koronaviru funguje infolinka, ve hře je zákaz letů z Číny

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Nosit v Česku roušky kvůli nebezpečné­mu koronaviru je podle epidemiolo­ga nyní zbytečné, vakcína proti nákaze šířící se z Číny by mohla vzniknout v horizontu několika měsíců.

PRAHA Téma smrtelně nebezpečné nákazy koronavire­m dál rezonuje nejen Českem. Epidemiolo­g a náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula včera odpovídal v online chatu serveru Lidovky.cz. Co odepsal čtenářům?

Roušky je potřeba měnit. Riziko nákazy koronavire­m je v tuto chvíli v Česku podle Prymuly minimální, proto prý není nutné využívat na našem území ochranné roušky či respirátor­y. „Avšak pokud byste letěli letadlem do rizikové oblasti či v ní pobývali, je namístě je použít,“napsal epidemiolo­g. Upozornil také,

Do čtvrtka se v ČR testovalo kvůli ■ novému typu koronaviru 34 vzorků,

všechny testy byly negativní.

Pět Čechů, kteří uvázli

v uzavřených oblastech Číny a požádali o evakuaci, bude do Česka dopraveno ve spolupráci s Francií. Do Prahy by je měl v neděli dopravit z Bruselu vojenský speciál. Pak budou vyšetřeni v pražské Nemocnici

že je nutné roušky vyměňovat, v opačném případě může být jejich použití i kontraprod­uktivní a mohou se samy stát nebezpečné: „Na jejich povrchu se totiž mohou koncentrov­at bakterie a viry jako na filtru.“

Vir v zásilce nepřežije.

Obavy z nákazy virem z poštovní zásilky z Číny nejsou dle Prymuly namístě. „Když dojde k vyschnutí viru, nákaza už není možná. Vzhledem k délce transportu z Asie do Česka je přenos nepravděpo­dobný,“

Na Bulovce a následně stráví dva týdny v karanténě.

České ministerst­vo zahraničí od

30. ledna pozastavil­o vydávání víz pro čínské občany a v Číně nepřijímá ani nové žádosti o víza.

Premiér Andrej Babiš (ANO) hodlá ■ v pondělí vládě navrhnout vyhlášení zákazu letů mezi ČR

uvedl. Přesto zmínil, že pokud chtějí mít lidé absolutní jistotu, není od věci povrch dodaného zboží dezinfikov­at.

Nová vakcína na obzoru. Dosud nebyl vyvinut lék ani vakcína proti novému typu nebezpečné­ho koronaviru, intenzivně se však na tom pracuje. „Je odůvodněný předpoklad, že v horizontu několika málo měsíců vznikne účinná kandidátní vakcína,“uvedl náměstek ministra s tím, že novou vakcínu bude nutné otestovat a Čínou. Podle Letiště Praha má být od 12. února do 28. března přerušena letecká linka mezi Prahou a čínským Čcheng-tu.

Ministerst­vo zdravotnic­tví zřídilo

■ infolinku pro veřejnost – má číslo 724 810 106 a funguje denně od 9.00 do 21.00. Resort rozšířil informační kampaň i cílený screening pasažérů na všechna letiště v Česku.

v klinických zkouškách a rovněž stanovit její bezpečnost.

Úmrtnost zatím 2,5 procenta. Úmrtnost na nový typ koronaviru se dle epidemiolo­ga dosud pohybuje okolo 2,5 procenta z celkového počtu nakažených.

Omezte společensk­é akce. Prymula v odpovědi čtenářům doporučil vyhýbat se společensk­ých akcím s vyšší koncentrac­í lidí, a to i s ohledem na chřipkovou epidemii, jež nyní zachvátila Česko.

Podobnost s virem SARS.

Počet nakažených novým koronavire­m je už vyšší než počet nakažených virem SARS, který před 17 lety propukl také v Číně. Obě onemocnění způsobují primárně respirační problémy, jež mohou vést až k úmrtí. Úmrtnost na vir SARS však byla vyšší, přibližně deset procent. „Koronaviru­s je v 80 procentech geneticky identický s virem SARS, avšak způsobuje onemocnění, které je výrazně mírnější co do klinického průběhu, o to je však nebezpečně­jší z epidemiolo­gického hlediska, protože se může v populaci snáze šířit,“uvedl Prymula. Vir SARS napadl v roce 2003 přes osm tisíc lidí a 774 jich usmrtil.

Rány globální ekonomice. Vedle ohrožení lidských životů upozornil Prymula také na globální ekonomické ztráty, jež s šířením koronaviru souvisejí. Ekonomové se obávají, že hospodářsk­ý dopad bude výraznější než při epidemii SARS, jež připravil globální ekonomiku až o 33 miliard dolarů. Podíl Číny na globální ekonomice však od té doby výrazně stoupl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia