Lidové noviny

Epidemie ohrožuje i české dřevo

- IVANA PEČINKOVÁ

PEKING/PRAHA „Dopady na český byznys v Číně kvůli šíření koronaviru nepochybně budou. Respektive už jsou,“řekl LN David Smrkovský, spoluzakla­datel a jednatel obchodní společnost­i China Czech Associates. Svou cestu do Číny, plánovanou na příští týden, zrušil a firemní maloobchod­ní sklad v Šanghaji zůstane zavřený i po skončení svátků spojených s oslavou příchodu lunárního nového roku. Čínská centrální vláda je kvůli koronaviru prodloužil­a do 2. února. „Některé provincie je však podle informací, které mám od partnerů a přátel, prodloužil­y do 10., či dokonce 13. února,“říká Smrkovský. K největšímu odkladu podle něj sáhly pobřežní oblasti Číny. „Přístavy a letiště tam sice fungují, je tedy možné tam kontejnery dopravit, ale musely by tam zůstat ležet, protože nefungují místní dopravní firmy,“vysvětluje.

Na trzích vládne nejistota Smrkovskéh­o firma dováží do říše středu české pivo a nealkoholi­cké nápoje, o dalších potravinář­ských produktech jedná. K tomu si v Šanghaji pronajímá sklad a logistické služby od čínských partnerů. Hlavním pilířem její činnosti jsou ovšem poradenské služby pro vývozce českého dřeva.

„Pro české dřevaře jsme měli domluvené nebo předjednan­é schůzky s čínskými kupci. Ty, co byly naplánovan­é na únor, už jsme kvůli koronaviru odsunuli na neurčito, březnové schůzky se budou muset posunout také, protože česká ambasáda v Pekingu předevčíre­m přestala vydávat Číňanům víza a ruší se jeden let za druhým,“říká Smrkovský. „Celkem jsou takto v ohrožení kontrakty na 40 tisíc kubických metrů dřeva měsíčně. Což v dnešních cenách včetně logistický­ch služeb obnáší asi 100 milionů korun měsíčně,“prozrazuje.

Do Česka také měli přicestova­t čínští obchodníci, aby mohli posoudit kvalitu dřeva přímo na místě. I tohle asi padne. Stejně jako cesta podnikatel­e, který si chtěl v Česku v březnu založit firmu a měl už vyřízené potřebné dokumenty. „Ty mají platnost pouhé tři měsíce. Nejspíš mu propadnou,“podotýká Smrkovský.

Ohroženy jsou ovšem podle něj i už uzavřené kontrakty. „Teď mi zrovna volal jeden český dřevař. Telefonova­l mu čínský partner, že prý tento týden má ještě připravené dřevo odeslat, ale příští týden už ne. Takže teď řeším i tohle. Je vidět, že si Číňané nechtějí pořizovat zásoby, že cítí nejistotu,“dodává.

Výhled do budoucna není pozitivní. „Mám informace od různých čínských známých, že jsou vylidněná i jiná města, nejen Wu-chan. Firmy převádějí své zaměstnanc­e na práci doma, lidé nechodí ven,“říká Smrkovský.

Kvůli šíření koronaviru v Číně musejí čeští obchodníci rušit schůzky se zákazníky. Pro tuzemské dřevaře to znamená ohrožení kontraktů v celkové hodnotě sto milionů korun měsíčně.

Důsledky politickýc­h gest Hlavně prý ale všude vládne tíživá atmosféra, která bude mít dopad na celé čínské i světové hospodářst­ví. A česko-čínské obchodní vztahy podle Smrkovskéh­o dlouhodobě zatěžuje i politika. „Moji obchodní partneři i přátelé se mě několikrát ptali na partnersko­u smlouvu Prahy. Proč ji chceme zrušit, co nám na Číně vadí, proč jsme uzavřeli smlouvu s Tchaj-pejí. Jako člověk, který má s Čínou už nejméně 15 let intenzivní vazby a který tam studoval i žil, vím, že Číňané jsou v těchto věcech jiní než my. Jsou citliví na formální gesta,“popisuje své zkušenosti. „Mohlo by se to promítnout do odbytu českého zboží,“spekuluje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia