Lidové noviny

Hygiena na čínských tržnicích je špatná

- PAVEL BARTOŠEK

LIAO-NING/PRAHA Ondřej Kostohryz (49) vystudoval geologii na Vysoké škole báňské v Ostravě. Stavěl tunely Panenská a Libouchec na D8 i tunel Blanka. V Číně je od roku 2011, oženil se tam a má tam svůj domov. Jako zaměstnane­c čínské firmy pracuje v provincii Chu-pej, kde je nyní ohnisko koronaviro­vé nákazy. „Děláme vysokorych­lostní železnici Čeng-čou – Wan-čou, kde vlaky pojedou 350 km/h. Dozoruji tam tunely, mosty i volnou trať,“řekl v telefonick­ém rozhovoru pro LN.

LN Kde teď vlastně bydlíte?

V Čechách trvalé bydliště nemám, jsem tam hlášený jen na městském úřadě. V Číně máme byt na severových­odě v Liao-ningu a pracuji v Chu-peji, kde mám byt pronajatý firmou. Na svátky jsem se z Chu-peje posouval do soukromého bytu, který je v blízkosti manželčiný­ch rodičů.

LN Kdy jste se dozvěděl o koronaviro­vé nákaze?

Do Liao-ningu jsme dorazili, aniž bychom cokoli tušili – všechno vypadalo normálně, žádné kontroly. Po příjezdu jsme se ale ve zprávách na internetu dočetli, že se něco děje.

LN Jak reagovaly čínské úřady?

Koukal jsem, že ještě 23. ledna mi přišly SMS, které upozorňova­ly stále na něco jiného, i když už byl problém, jako třeba dejte pozor na půjčky. Až potom začaly chodit každý den nové příkazy a nová opatření ke koronaviru.

LN Kdy jste se dostali do izolace vy?

Jezdili jsme za tchyní do vedlejší vesnice na obědy, ještě 25. ledna jsme tam byli, ale pak najednou nám řekli, že se nemáme hýbat. Tedy že máme být buď ve svém bytě, anebo u tchyně.

A měli jsme si začít měřit teplotu. To už jsme tady byli týden.

LN Kdo přesně vám to řekl?

Starosta z vesnice, kde bydlí tchyně, se dozvěděl, že tam jezdíme a že jsme přijeli z Chu-peje. Popadla ho panika a hned nás kontaktova­l, protože moje manželka je hlášená v té vesnici, kde má něco jako domovskou registraci. Řekl jí, že nemůžeme courat tam a zpátky, nařídil nám izolaci a měřit teplotu. Asi po týdnu. Mě jako cizince oficiálně nikdo nekontakto­val. I když jsem se tu zaregistro­val.

LN Kontrolují vás v izolaci?

Můžu jít, kam chci, nikdo mě nekontrolu­je. Policajti nepostávaj­í u dveří, jako že by lidi odchytával­i a vraceli je do domů.

LN A co obchody?

Krámy jako lékárny a samoobsluh­y jsou otevřené, ale třeba některé obchody s oblečením ne. Máme tady asi pět případů koronaviru v naší obci, která má asi jen 200 tisíc obyvatel, což je z hlediska Číny malé město.

LN Je u vás teď chřipkové období?

Obecně jo, epidemii ale nikdo nezmiňoval.

LN Doprava je omezena?

Není zrušená úplně, jenom Peking si zrušil příměstské autobusy. Mám pocit, že třeba dálnice není úplně zavřená, jenom sjezd k nám a ty před ním a za ním, protože máme nemocné. Ale když by někdo nutně chtěl, může jet vedlejší silnicí. Ale to jsou informace, co nepřišly z oficiálníc­h zdrojů. Žena to ví od známých.

LN Jaké máte oficiální informace?

Zprávy dostávám po SMS. Protože mám číslo z I-čchangu, chodí mi zprávy od nich plus dostávám informační SMS z Liao-ningu, protože vidí, že jsem fyzicky tady. Televizi tu ale nemám zaplacenou, protože tu nebydlím.

LN Jak se teď dostanete do práce?

Zpátky se nedostanu, což ale ani nechci. Druhá věc je otázka výplaty. Bude záležet na jednotlivý­ch firmách, jestli lidem něco zaplatí.

LN Co přesně stavíte?

Novou vysokorych­lostní železnici Čeng-čou – Wan-čou, kde vlaky pojedou 350 km/h. Dozoruji tunely, mosty i volnou trať.

LN Na trhy se zvířaty chodíte?

To je něco extrémního. Sám jsem žádný zvěřinový trh nikdy neviděl. Nejedl jsem netopýra ani něco podobného. Hadi, želvy či krokodýli se tady asi dají dostat, ale jsou to věci velmi drahé a seženou se jen ve velmi drahých

inzerce restaurací­ch. Je to pro ty, co mají hodně peněz. Z hlediska čínské kuchyně jde o něco okrajového.

LN Takže vy s tím do styku nepřijdete?

Blbé je, že i věci, které kupujeme na trzích, se skladují děsně, ať už je to drůbež, nebo ryby. Hygienické podmínky na tržnicích jsou špatné. Z našeho pohledu nepřijatel­né. Ovšem nesmysly, co šly na internetu, že lidi tady žerou syrové maso, to teda ne. To jedí víc syrového masa Češi. Samozřejmě brouci, larvy, kobylky, to se dá sehnat, ale je to normálně tepelně upravené.

LN A co psi?

Viděl jsem, jak leželi přeložení přes sebe, půlili je a prodávali buď s ocáskem, nebo s hlavou. To bylo nechutné.

 ?? FOTO ONDŘEJ KOSTOHRYZ ?? Ondřej Kostohryz má z Číny i zkušenosti, o které nestál
FOTO ONDŘEJ KOSTOHRYZ Ondřej Kostohryz má z Číny i zkušenosti, o které nestál

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia