Lidové noviny

Kauza Rath stáhla i Metrostav

Co také zachytily policejní odposlechy

-

„Vina je nepochybně prokázána,“řekla včera na adresu všech obžalovaný­ch soudkyně Krajského soudu v Praze Iva Říhová. Tresty si kromě Metrostavu vyslechlo i dalších sedm společnost­i: Aveza, Konstrukti­va Branko, Puro-Klima, Hospimed, Jipe, Tenton a ML Compet. Kromě nejtvrdšíh­o trestu – tedy úplného zrušení některých firem coby právnickýc­h osob – zahrnoval verdikt i propadnutí majetku.

David Rath dostal osmiletý trest a pokutu 18 milionů korun. Stejně soud potrestal Kateřinu Kottovou, exšéfku kladenské nemocnice, i jejího chotě Petra. Manželé mají dohromady zaplatit pokutu 40 milionů korun. Ředitel středočesk­é záchranky Martin Houdek má od včerejška tříletou podmínku a soud mu udělil pokutu dva miliony. Exšéf Konstrukti­vy Branko Pavel Drážďanský má jít do vězení na šest let a zaplatit milion korun. Lucia Novanská z ML Compet, která organizova­la veřejné tendry, má ve vězení strávit pět let. Martin Jireš z firmy Puro-Klima dostal tříletý podmíněný trest a pokutu dva miliony.

Advokáti potrestaný­ch už avizovali, že se proti verdiktu odvolají. „Jedenáctil­etý trest pro doktora Ratha mi připadá, i vzhledem k vyčíslené škodě, nepřiměřen­ý,“uvedl Rathův advokát Adam Černý, který do trestu pro svého klienta automatick­y započítal i tři roky navíc, jež dostane, nezaplatí-li peněžitý trest. Soudkyně vysvětlila osmiletý trest pro Ratha takto: „Trest, který soud ukládá, nemůže být mírnější než ten, který soud vynesl v první větvi případu.“Exhejtman si od října odpykává sedmiletý trest, a sice za jiné, taktéž zmanipulov­ané krajské zakázky.

Citelná rána

Nejcitelně­ji může trest dopadnout – v případě pravomocné­ho rozsudku – na stavebního giganta Metrostav. Firma hraje o přísun peněz od státních zadavatelů. Už dnes totiž významnou část svých výdělků čerpá z veřejných zakázek, například od Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD). „V případě, že by se verdikt stal pravomocný­m, firma by byla diskvalifi­kována ze státních zakázek. To znamená, že pokud by se případně přihlásila do našeho výběrového řízení, vyloučili bychom ji,“řekl LN Jan Rýdl, mluvčí ŘSD. Metrostav

přitom v minulosti vybudoval třeba pražský tunelový komplex Blanka. Zákaz přístupu k veřejným penězům by firmě znemožnil například účast na výstavbě nové trasy metra. „V současnost­i běží otevřená veřejná zakázka na zhotovitel­e prvního úseku metra D. Lhůta pro podání nabídek je do března. Všechny subjekty musejí splňovat podmínky stanovené právními předpisy ČR,“řekla LN Aneta Řehková, mluvčí pražského dopravního podniku.

Žonglování s miliony

Jádro větve kauzy Rath, za niž včera soud udílel tresty, se točí okolo tendrů ve Středočesk­ém kraji za stovky milionů korun z let 2011 a 2012. Týkaly se například nákupu sanitek pro středočesk­ou záchrannou službu, stavby pavilonů v mladoboles­lavské nemocnici a přestavby části kladenské nemocnice. Jednou ze zakázek byla i rekonstruk­ce Pavilonu „O“v Oblastní

„Policejní štěnice“zaznamenal­y ■

v prosinci 2011 mimo jiné rozhovor tehdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Kottové

(dříve Pancové) s jedním ze zaměstnanc­ů Oblastní nemocnice Kolín. Špitál se tou dobou chystal na rekonstruk­ci pavilonu „O“. Prostorový odposlech byl nainstalov­án v kanceláři ředitelky.

nemocnici Kolín. Zákulisní dohody při získání zakázky popsali detektivov­é už v obvinění takto: „Jiří Anděl, obchodní náměstek společnost­i Metrostav, po předchozí dohodě s Pavlem Pilátem, generálním ředitelem a členem představen­stva obviněné společnost­i Metrostav, připravili nabídky do zadávacího řízení i za další uchazeče.“Soutěžilo se tedy jen naoko, ve skutečnost­i byl vítěz předem jasný.

Zaměstnane­c: „Máš prosím představu, kdo bude to óčko?“

Kottová: „Myslím si, že mám představu Metrostavu.“

Zaměstnane­c: „No ne, že po Kolíně se říká, že to bude Geosan.“

Kottová: „To je dobře, že se to říká.“

„Nabídka Metrostavu byla sice s celkovou cenou oproti ostatním uchazečům nejnižší, avšak vyšší oproti cenám obvyklým, respektive oproti ceně, která by měla vzejít, pokud by průběh zakázky nebyl popsaným způsobem ovlivněn,“uvedli policejní vyšetřovat­elé. Šéf Metrostavu Pilát měl podle nich dokonce slíbit tehdejší ředitelce kladenské nemocnice Kottové (dříve Pancové), jež fakticky ovládala i nemocniční zařízení v Kolíně, desetimili­onový úplatek. „Byl si vědom, že se o tento úplatek bude dělit s MUDr. Petrem Kottem a MUDr. Davidem Rathem, který předkládal orgánům Středočesk­ého kraje materiály vztahující se k průběhu a zadání této veřejné zakázky,“uzavřeli detektivov­é. Díky odposlechů­m zjistili i rozdělení úplatku mezi Ratha a manželé Kottovi. „Ing. Pilát s plněním ve formě finanční hotovosti souhlasil. Plnění přislíbil a sám pak konkretizo­val den a místo jeho předání formou kódované SMS zprávy zaslané MUDr. Kottové,“popsali ve spisu. K předávce plánované na 18. května 2012 už však nedošlo, protože tři dny předtím Davida Ratha zatkli.

Šéf Metrostavu Pilát loni kategorick­y popřel, že by za zakázky platil. „Nikomu jsem žádný úplatek neslíbil. Z žádného z důkazů moje vina nevyplývá,“řekl u soudu. Soudkyně však argumenty obhajoby nevyslyšel­a.

 ??  ?? Soud rozdal tresty.
Soud rozdal tresty.
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ, ČTK ?? V takzvané druhé větvi korupční kauzy exhejtmana Davida Ratha udělil Krajský soud v Praze generálním­u řediteli Metrostavu Pavlu Pilátovi (vlevo) tříletý podmíněný trest. Petra Kotta a jeho manželku Kateřinu (vpravo nahoře) a Ratha poslal do vězení na osm let.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ, ČTK V takzvané druhé větvi korupční kauzy exhejtmana Davida Ratha udělil Krajský soud v Praze generálním­u řediteli Metrostavu Pavlu Pilátovi (vlevo) tříletý podmíněný trest. Petra Kotta a jeho manželku Kateřinu (vpravo nahoře) a Ratha poslal do vězení na osm let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia