Lidové noviny

Návrh trestu je zbytečně likvidační

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Dopady kauzy Rath analyzoval pro LN Filip Seifert, člen prezidia Unie obhájců.

LN Jak bude podle vás nyní společnost Metrostav postupovat?

V právní oblasti jistě bude ze strany obhájců důsledně analyzován rozsudek soudu prvého stupně a připraveno odpovídají­cí odvolání. Rozsudek není pravomocný. Pokud jsem informován z veřejných zdrojů, tak společnost Metrostav má vysoce kvalitní compliance program (nastavení vnitřních pravidel fungování společnost­i – pozn. red.), proto mě osobně bude zajímat, jak soud vyhodnotí, že nebyly splněny podmínky pro zproštění trestní odpovědnos­ti společnost­i.

LN Existuje možnost, jak by se společnost Metrostav mohla ještě vyvinit?

Podle § 8 zákona o trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob se každá společnost může trestní odpovědnos­ti zprostit, pokud má veškerá potřebná opatření neboli compliance program.

LN Jak významný je podle vás tento rozsudek?

Bezesporu tento rozsudek otevře tolik potřebnou diskusi o trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob a o jejím uplatňován­í v praxi. Z hlediska soudní praxe se teprve uvidí, zda toto rozhodnutí bude mít nějaký obecný právní potenciál.

LN Co osobně soudíte o verdiktu soudu o zákazu účastnit se veřejných zakázek?

Návrh trestu je zbytečně likvidační a vedený spíše snahou o generální represi a prevenci pro všechny právnické osoby působící v České republice, než aby to odpovídalo povaze kauzy a společnost­i Metrostav. V podstatě jde o snahu o exemplární potrestání a ukázku toho, co mohou orgány činné v trestním řízení společnost­em udělat. Z veřejného vyjádření žalujícího státního zástupce mi totiž vyplývá, že na takový trest státní zastupitel­ství dychtivě čekalo. Z hlediska úlohy moderního trestního práva mi to však nepřijde jako správný přístup.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia