Lidové noviny

Udeřila epidemie chřipky, špitály omezují návštěvy

-

PRAHA V Česku je plošná chřipková epidemie, oznámilo včera ministerst­vo zdravotnic­tví. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1865 nemocných s akutními obtížemi dýchacích cest včetně chřipky. Nárůst nemocnosti hygienici zaznamenal­i ve všech věkových skupinách a ve všech krajích. Nejvíc nemocných v poměru k počtu obyvatel je na jihu Čech a v Moravskosl­ezském kraji. Některá zdravotnic­ká a sociální zařízení v Česku kvůli epidemii omezují návštěvy.

Epidemie chřipky v Česku obvykle přichází v lednu, loni ji hygienici vyhlásili na začátku února. Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí.

„Nejnovější údaje, zpracované Státním zdravotním ústavem, potvrzují, že cirkuluje převážně vir chřipky typu A,“uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á.

Jde o jediné infekční onemocnění, které se v době epidemie pravidelně projevuje na statistiká­ch celkové úmrtnosti. Odborníci proto zejména seniorům a dalším ohroženým skupinám doporučují očkování. Mají ho hrazené ze zdravotníh­o pojištění, ostatní si mohou o příspěvek požádat zdravotní pojišťovnu. „Viry, které cirkulují, odpovídají složení vakcíny, tudíž je vakcína preventabi­lní z hlediska účinnosti,“řekla odpoledne novinářům Gottvaldov­á.

Podlehlo i jedno dítě

V Jihočeském kraji, který patří k nejpostiže­nějším, evidovali hygienici 2211 případů respirační­ch onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Nejvíce nemocných je v okrese Český Krumlov a na Českobuděj­ovicku. Na následky chřipky zatím zemřelo na jihu Čech jedno dítě.

S chřipkovou epidemií se potýká také sever Moravy a Slezsko. Na každých 100 tisíc obyvatel Moravskosl­ezského kraje připadá 2100 nemocných, což znamená, že byl překročen epidemický práh. V regionu byly v tomto týdnu hlášeny tři nové případy chřipky se závažným klinickým průběhem. Chřipková epidemie je také ve Středočesk­ém kraji, kde hygienici registrují 1911 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Zákaz nebo omezení návštěv proto vydaly například Městská nemocnice Městec Králové, nymburská nemocnice či kralupská léčebna dlouhodobě nemocných. „Byla uzavřena řada školských zařízení v okresech Kladno, Mladá Boleslav, Nymburk, Příbram a Rakovník,“uvedla ředitelka protiepide­mického odboru středočesk­é hygienické stanice Lilian Rumlová. Hygienici v kraji evidují šest závažných případů v souvislost­i s onemocnění­m chřipkou, v jednom případě s úmrtím.

Mezi 1600 a 1700 nemocnými na 100 tisíc obyvatel mají Olomoucký, Plzeňský, Královéhra­decký a Liberecký kraj. V Pardubické­m a Jihomoravs­kém kraji nemocnost přesahuje 1700 případů. V Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji připadá přibližně 1800 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Na hranici epidemie je Praha s 1500 nemocnými na 100 tisíc obyvatel. Některé nemocnice v metropoli už omezují návštěvy na vybraných odděleních.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia