Lidové noviny

Novela inkluze? „Přiškrtila nás“

Od ledna se snížily počty pedagogů v běžných třídách včetně asistentů učitele. Některých škol se změny nedotknou, jiným přitíží

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA Asistenti pedagoga se od ledna sžívají s novými změnami. Novela vyhlášky o inkluzi kromě jiného snížila v běžných třídách škol celkové počty pedagogů i asistentů. Asistent pedagoga nově není k dispozici jednomu dítěti, ale má pomáhat všem žákům zařazeným v kolonce „speciální vzdělávací potřeby“(SVP). Zatímco některé školy tyto změny nijak neovlivní, jiným přinášejí starosti.

„V běžné třídě máme děti se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami i děti nadané a jednoho žáka s tzv. čtvrtým stupněm podpory, proto jsme mohli využívat čtyři pedagogick­é pracovníky, což však od ledna už nelze,“uvedl Jiří Vymětal, ředitel Základní školy Svatopluko­va v Olomouci.

Co se tedy od ledna hlavně změnilo? V inkluzivní­m vzdělávání žáků s SVP – ale i žáků nadaných – mohou být v běžných třídách maximálně tři pedagogičt­í pracovníci a za určitých podmínek maximálně dva asistenti.

Ve třídě čtvrťáků v olomoucké základní škole byli doposud čtyři pedagogičt­í pracovníci, doporučení pedagogick­o-psychologi­ckou poradnou. Třídní učitelka, tandemový učitel a dva asistenti. Škola přijala mnoho „spádových žáků“a z celkového počtu 24 dětí jich má ve zmíněné třídě 16 s SVP. Jedné z žaček však s posledním lednem skončilo dvouleté doporučení z poradny. Podle nové legislativ­y tak bude muset jeden z asistentů odejít.

„Pro nás, kdo jsme z inkluze celkem dost těžili, využívali ji a přišlo nám to perfektní, jde o velké přiškrcení a omezení, které bude mít dopad i na žáky,“uvedl ředitel Vymětal s tím, že dojde k omezení individuál­ní péče. „Dostali jsme ťafku, těžili jsme z toho, že zákon umožňoval čtyři pedagogy. Požádali jsme ministerst­vo o výjimku, ale tu jsme nedostali,“popsal s tím, že nyní bude těžší zaručit kvalitu výuky.

Méně času na žáky bude mít i Jiří Ondrušák, tzv. tandemový pedagog. „Nebudeme mít tolik prostoru vysvětlit dostatečně látku všem dětem, které to potřebují. Více než polovina má předepsané podpůrné opatření z poradny a každý má jiné úlevy, jeden v diktátu a v psaném projevu, druhý ve čtení, jiný zase v úlohách,“řekl.

Počty asistentů pedagoga v Česku meziročně rostou, nyní přesahují 24 tisíc a podle dřívější zprávy školní inspekce jsou nejnákladn­ější položkou v celé inkluzi. Praxe ve třídách však dle šetření neprobíhal­a zcela efektivně – například že asistenti spíš než pedagogovi pomáhali jednomu dítěti. Ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y (MŠMT) proto podmínky upravilo. „Finanční stránka jistě hrála také roli, ale stávalo se, že děti se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami byly z tříd vyčleňován­y, což však není účelem inkluze. Proto se přistoupil­o ke zřízení pozice sdíleného asistenta,“vysvětlila Magda Dirgasová, regionální metodička z Národního pedagogick­ého institutu.

Aby žáci se speciálním­i potřebami byli více součástí kolektivu, stát místo tří asistentů pedagoga nově zaplatí jednoho tzv. sdíleného, určeného pro více žáků jako podpůrné opatření. A druhého asistenta pak jen tehdy, budou-li ve třídě buď více než tři děti s nárokem na asistenta (podpůrná opatření 3. až 5. stupně), nebo alespoň tři, přičemž jeden z žáků má diagnostik­ované závažné psychické onemocnění. Pokud třída nesplňuje zmíněné podmínky, ale škola druhého asistenta přesto chce, musí si jej zaplatit z jiných zdrojů. Snahou MŠMT je, aby pedagogick­o-psychologi­cké poradny doporučova­ly k žákům právě sdíleného asistenta. Celkové počty asistentů se však dle ministerst­va novelou nemění.

Strasti vyloučenýc­h lokalit „Největší problém budou mít školy, kde se vzdělávají žáci ze sociálně vyloučenýc­h lokalit, s problémový­m chováním, ale bez jakékoliv ‚diagnózy‘, tedy bez mentálního postižení, ADHD a podobně, přestože se chovají problemati­cky,“uvedla Magda Dirgasová z Národního pedagogick­ého institutu. Zvýšenou potřebu asistentů ve vyloučenýc­h lokalitách zdůrazňuje i Bohumil Kartous z organizace EDUin. Novela je podle něj

„snahou snížit příspěvek ze státního rozpočtu na inkluzi bez ohledu na to, co změny způsobí“.

Na inkluzi je v letošním rozpočtu vyhrazeno asi 3,6 miliardy korun, loni to bylo cca o 400 milionů korun víc.

Mnoho tříd si však podle metodičky Dirgasové vystačí s učitelem a jedním asistentem. Na sdílené asistenty pedagoga jsou dlouho zvyklí třeba v pražské základní škole Eden. „Naopak si myslím, že více asistentů ve třídě někdy může vytvářet i problém. Občas nejsou asistenty pedagoga, ale jednoho dítěte. Tak to však probíhat nemá,“shrnula ředitelka Jana Churáčková.

Jednoho asistenta ve třídách mají třeba i v Děčíně na Základní škole Máchovka, kde inkluzi praktikova­li od roku 2010, a byli tak na její plošné zavedení v roce 2016 připraveni. Dle ředitelky Aleny Tomáškové zůstává největším problémem nedostatek kvalifikov­aných asistentů pedagoga, jejich nízké platy a také ne vždy efektivní komunikace mezi pedagogem a asistentem. „Už se nám i stalo, že se asistenti dětí báli a nechtěli přejít na druhý stupeň,“řekla LN.

Podle ředitele Institutu pro sociální inkluzi Martina Šimáčka je v mnoha školách jeden asistent dostačujíc­í, plošné omezení však zároveň znemožňuje mít asistenty tam, kde nezbytní opravdu jsou. Za další problém považuje to, že asistenti nejsou pevnou součástí učitelskéh­o sboru. „Bylo by dobře, kdyby se stali trvalou součástí sboroven alespoň v nějakém počtu a nebyli vázáni jen na podpůrná opatření,“uvedl. To koneckonců do budoucna slibuje i MŠMT.

Bez přestávky

Novela má ulehčit školám od hodin papírování, například při tvorbě individuál­ních vzdělávací­ch plánů. Naopak stopla některé finance. „Například pomůcky do 500 korun, jako jsou speciální učebnice, už nebudou propláceny, ale škola si je hradí z rozpočtu,“řekla učitelka Hana Veselková z pražské Základní školy genpor. Františka Peřiny. Inkluzivní vyhláška o vzdělávání žáků se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami a žáků nadaných a také její novelizace dle ní opomíjejí asistentov­u přestávku. „Nikdo přesně neví, co je hodina asistenta. Lektoři na školení tvrdili, že oproti učitelům má 60 minut, ale v novele se o tom nemluví. Asistentka v mé třídě je s dítětem i o přestávce. Na toaletu či kávu tak chodí během vyučovací hodiny,“dodala Veselková.

 ??  ?? Co je inkluze: Začlenění všech dětí se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami do běžné školy, tedy hlavního vzdělávací­ho proudu. Žáci se zdravotním postižením, nadaní, děti cizinců či jiného etnika se vzdělávají společně s žáky běžných tříd. Inkluze dbá na maximální rozvoj každého žáka s ohledem na jeho individuál­ní potřeby a specifika. 14 305
85 716 107 772 21 039 2018/2019
Náplň práce sdíleného asistenta pedagoga: Spolupracu­je s učitelem ve třídě, ve které se vzdělávají žáci se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami. Při výuce pomáhá s úlohami všem žákům třídy, nikoliv jednotlivc­i či úzké skupině. Asistent pedagoga není přidělen přímo žákovi, ale do třídy právě tam, kde je žák s potřebou asistence vzděláván. 120 845 23 436 24 270 2019/2020 906 188 926 108 940 928
Co je inkluze: Začlenění všech dětí se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami do běžné školy, tedy hlavního vzdělávací­ho proudu. Žáci se zdravotním postižením, nadaní, děti cizinců či jiného etnika se vzdělávají společně s žáky běžných tříd. Inkluze dbá na maximální rozvoj každého žáka s ohledem na jeho individuál­ní potřeby a specifika. 14 305 85 716 107 772 21 039 2018/2019 Náplň práce sdíleného asistenta pedagoga: Spolupracu­je s učitelem ve třídě, ve které se vzdělávají žáci se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami. Při výuce pomáhá s úlohami všem žákům třídy, nikoliv jednotlivc­i či úzké skupině. Asistent pedagoga není přidělen přímo žákovi, ale do třídy právě tam, kde je žák s potřebou asistence vzděláván. 120 845 23 436 24 270 2019/2020 906 188 926 108 940 928

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia