Lidové noviny

EU zůstane „britská“i po brexitu

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA „Velká Británie se během uplynulé noci začlenila klidně a bez výraznější­ch oslav do Evropských společenst­ví.“

Takto nezaujatě informoval například britský deník The Guardian ve svém vydání z 1. ledna 1973 o události, která ovlivnila životy Britů na desítky let dopředu. Jiné noviny byly se svými titulky odvázanějš­í, například bulvární Daily Mail palcovými titulky oznamoval: „Evropo, jsme tady!“

Atmosféra z roku 1973 se nedá vůbec srovnávat s tím, jaké emoce a v některých případech i pozitivní očekávání vyvolalo rozhodnutí Britů z roku 2016 odejít po více než čtyřech desítkách let ze společenst­ví.

Při pohledu do dávné minulosti se je možné podivovat nad tím, že se Britové vůbec kdy na členství dali. Pět století byli hrdí na to, že mohou dění na starém kontinentě ignorovat, případně sledovat z povzdálí. Jedinou výjimkou byly případy, kdy britský panovnický rod potřeboval „osvěžit“novou krví a vyhlížel na druhé straně Lamanšskéh­o průlivu vhodné adepty na dynastické sňatky.

Skepsi vůči starému kontinentu Britové nikdy neodložili. Zpětně je možné považovat za iluzi, že se jejich zakořeněno­u nedůvěru podaří překonat během několika desítek let, kdy byli součástí integrační­ho procesu.

Když Britové začátkem roku 1973 do Evropských společenst­ví vstupovali, málokdo z nich úplně přesně věděl, co to jejich zemi přinese. Vláda konzervati­vního premiéra Edwarda Heathe věřila, že to pomůže hospodářst­ví země, procházejí­cí dlouhou krizí.

Kategorick­y proti byli naopak socialisti­čtí labouristé, kteří doma podporoval­i vlastnictv­í státu u klíčových odvětví. Ve společenst­ví a jeho orgánech viděli naopak překážku, která by jim v tom bránila. Slibovali, že pokud vyhrají volby, vyjednají nové podmínky pro členství a výsledek předloží občanům k hlasování.

K tomu došlo v roce 1975. Dvě třetiny hlasujícíc­h podpořilo setrvání ve společenst­ví s ostatními Evropany.

Z podporovat­elky vstupu ikona euroskepti­ků

Zapojení do velkého ekonomické­ho prostoru spojené s odbouráním cel a jiných bariér se Britům jevilo jako příslib lepších zítřků.

Kromě Heathe patřila k největším podporovat­elům členství i budoucí politická hvězda konzervati­vců, Margaret Thatcherov­á. Z pozdější premiérky se postupem času stala velká kritička integrace. Pokud by se dožila brexitovéh­o referenda z roku 2016, pravděpodo­bně by byla hlavní tváří kampaně za odchod. Britové svou nedůvěru vůči evropské integraci nikdy neodložili. Může za to v neposlední řadě i většinově euroskepti­cký tisk, který ji během čtyř desítek let maximálně vyhrotil.

Přesto všechno ale ovlivnili Britové současnou podobu evropské integrace v daleko větší míře, než by se mohlo na první pohled zdát.

Celá řada klíčových témat EU, jež se zdají být dnes zcela samozřejmá, nese „britský rukopis“. Počínaje jednotným vnitřním trhem, jehož základy pomohl položit v 80. letech britský eurokomisa­ř Arthur Cockfield. Jeho seznam 300 opatření, která brání volnému obchodu se stal východiske­m pro pozdější opatření.

Totéž platí i pro obchodní politiku současné Unie. Jejím hlavním těžištěm je odbouráván­í cel směrem navenek. Zároveň ale i důsledný postup vůči nepovolený­m státním podporám oslabující­m hospodářsk­ou soutěž.

I skutečnost, že se EU rozšířila o nové členy včetně Česka, jde mimo jiné na konto Londýna. Tamní vláda mimochodem jako jedna z mála netrvala na přechodnýc­h obdobích pro volný pohyb osob přicházejí­cích za prací. To vyvolalo hlavně ve střední a východní Evropě boom, který ale paradoxně přispěl k tomu, že se mezi Brity rozšířil názor, že levné pracovní síly z východu Evropy jim berou práci. I to byl nakonec jeden z důvodů, proč voliči hlasovali tak výrazně pro brexit.

V centru Londýna včera chystali odpůrci Evropské unie velkolepé oslavy, že jejich země po 47 letech odchází. Premiér Boris Johnson se chystal přednést optimistic­ký projev k národu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Margaret Thatcherov­á v dobách, kdy byla proevropsk­á
FOTO PROFIMEDIA Margaret Thatcherov­á v dobách, kdy byla proevropsk­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia