Lidové noviny

Bojovníky za brexit podporoval­o Rusko

- TOMÁŠ VLACH

LONDÝN/PRAHA Složitá zákoutí sociálních sítí a komplikova­ná džungle převodů peněz či vlastnictv­í firem čeká na každého, kdo se chce pustit do zkoumání ruské stopy v ovlivňován­í brexitu. Přesto tu existuje řada indicií vypovídají­cích o tom, že zastánci odchodu Británie z EU udržovali kontakty s ruskými představit­eli a stopy financován­í probrexito­vých kampaní vedou do Moskvy.

Parlamentn­í zprávu, která by do věci vnesla více světla, ale vláda stále drží pod pokličkou. Podrobnost­i zveřejnil nedávno list The Times. Podle materiálu připravené­ho parlamentn­ím výborem pro tajné služby a bezpečnost byla míra zasahování Ruska do referenda v roce 2016 „nepopsatel­ná“a britské tajné služby v tomto ohledu selhaly.

Zpráva podle Timesů zmiňuje i devět ruských oligarchů, kteří dlouhodobě financoval­i konzervati­vní stranu. Například Alexandr Temerko, jenž dříve pracoval pro ruské ministerst­vo obrany, věnoval během sedmi let 1,2 milionu liber, přispěla i Ljubov Černuchyno­vá, manželka magnáta blízkého prezidentu Vladimiru Putinovi. Tok peněz z ruského byznysu přitom pokračoval dál, jen mezi listopadem 2018 do stejného měsíce 2019 měli konzervati­vci dostat na půl milionu liber.

Kromě parlamentn­í zprávy, kterou je třeba tak jako každý materiál zpracovaný politiky brát s rezervou, ale existují i další svědectví. Například Andy Wigmore, aktivista Strany pro brexit a jedna z tváří neoficiáln­í kampaně Leave.EU, se spolu s britským byznysmene­m Arronem Banksem opakovaně scházeli s tehdejším ruským velvyslanc­em v Londýně Alexandrem Jakovlenke­m (loni v srpnu svou londýnskou misi ukončil).

Internetov­á válka

Wigmore má blízko k současnému europoslan­ci a jednomu ze zakladatel­ů Strany pro brexit Nigelu Farageovi, který také nejvíce těžil z kampaně Leave.EU. Její sponzor Arron Banks si pak v roce 2015 záhadně pomohl z dluhů a přitom vedl rozhovory o možnostech investovat do ruských dolů. V roce 2018 Banks čelil policejním­u vyšetřován­í, kde vzal na kampaň osm milionů, podle vyšetřovat­elů ale chyběly důkazy.

V kampani pro brexit se angažovala i britská poradenská společnost Cambridge Analytica, využívajíc­í kontroverz­ní metody zpracování dat na sociálních sítích a obviňovaná z manipulací voleb v USA a šíření dezinforma­cí. Svou činnost ukončila v roce 2018 po skandálu kolem nakládání s údaji uživatelů Facebooku.

V roce 2018 Twitter identifiko­val 3841 účtů vedoucích k takzvané Agentuře pro výzkum internetu neboli „trollí farmy“v Petrohradě provozovan­é oligarchou blízkým Kremlu Jevgenijem Prigožinem. Výzkumům na toto téma se věnovaly i britské univerzity a objevily desetitisí­ce účtů orientovan­ých na brexit, jejich stopy vedly do Ruska a krátce po hlasování zmizely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia