Lidové noviny

Češi zatím vyčkávají, co dál

-

LONDÝN Tak je to tady. Po třech a půl letech čekání Spojené království opouští Evropskou unii. V praktickém životě Londýňana se to zatím projevuje minimálně. Zrušení ministerst­va pro odchod z EU, nebo snad absenci bruselskýc­h summitů, si v sobotu ráno stěží uvědomuje. Ani ta jubilejní 50pencová mince, kterou v pátek Královská mincovna pustila do oběhu, se k němu nejspíš ještě nedostala. Za to londýnští „Evropané“už první změny pocítili. Téměř 3 miliony se jich přihlásilo do tzv. settlement scheme, aby v zemi mohli legálně pobývat i po 30. červnu 2021. Za předpoklad­u disponován­í smartphone­m s funkčním systémem NFC trvá celý proces zhruba 15 minut. Musíte si naskenovat pas, vyfotit se, a následně zodpovědět sadu otázek. Stát chce slyšet, jak dlouho v zemi pobýváte, zda máte číslo národního pojištění, ale taky třeba, jestli jste v minulosti nebyl teroristou. Pakliže jste v zemi déle než 5 let, máte nárok na „status usedlíka“, pokud jste se – jako autor tohoto článku – přistěhova­li později, jste nyní „předběžným usedlíkem“. Předběžný status je udělován na 5 let, přičemž kdykoli v mezidobí můžete zažádat o udělení statutu usedlíka, dovršili-li jste již 5 let svého pobytu.

Čtyřicet tisíc Čechů

Tolik fakta. Zbytek je zatím ve hvězdách. Jak bude každodenní život občana EU v Británii vypadat v budoucnu, bude záviset především na obsahu obchodní dohody mezi Londýnem a Bruselem, jež bude ještě předmětem složitých vyjednáván­í. Čas na její uzavření mají vlády do konce tzv. přechodnéh­o období, tj. (prozatím) do 31. prosince 2020. Její prodloužen­í sice ministersk­ý předseda Boris Johnson kategorick­y vyloučil, to však vzhledem k dosavadním­u průběhu brexitovýc­h vyjednáván­í nemusí mnoho znamenat. Čas na změnu názoru má až do června.

Česká komunita ve Spojeném království (cca 40 tisíc) je zatím ve fázi zdrženlivé­ho vyčkávání, mnohem početnější polská menšina (cca 1 milion) prý už první známky „exodu“zaznamenal­a. Na konkrétní čísla si ale budeme muset ještě počkat. Pokud jde o proevropsk­y smýšlející Angličany, co nejvíc z nich se snaží překotně dokázat irské předky za účelem získání evropského pasu. Demonstran­tů v ulicích výrazně ubylo. Dokonce i legendární Steve Bray, téměř 3 roky každý den k vidění před parlamente­m, se vrátil domů. Velkou neznámou je podoba budoucí migrační politiky Spojeného

království. Ta totiž neovlivní jen občany EU, ale také třeba Američany či Číňany. Tlak společnost­i na snížení celkových čísel se projevuje ve stále častějších politickýc­h prohlášení­ch. Boris Johnson již opakovaně mluvil o vizi „australské­ho“bodového systému, který počítá s povolením vstupu u občanů na základě hodnocení jejich jednotlivý­ch charakteri­stik (věk, profese, atp.). Háček je ovšem v tom, že Spojené království už podobný bodový systém delší dobu má, a premiérovi kritikové tvrdí, že funguje o poznání lépe než ten australský. V Austrálii totiž o tom, kdo do země bude vpuštěn, v konečném důsledku rozhodne státní úředník, který sezná, zda má daná osoba šanci najít uplatnění na australské­m pracovním trhu, popř. být přínosem pro australsko­u společnost. Ve Spojeném království je nabídka práce od konkrétní britské firmy předpoklad­em pro zisk víza. Přechodem na australský systém by se tedy počet imigrantů mohl paradoxně zvýšit.

Skotské pošilháván­í po samostatno­sti

Další neznámou je budoucnost Spojeného království jako takového. Není žádným tajemstvím, že nemálo Skotů již delší dobu pošilhává po samostatno­sti. Úspěšnost či neúspěšnos­t pobrexitov­ého ekonomické­ho modelu značnou měrou ovlivní, zda se odtržení od zbytku království stane většinovým skotským postojem. I vzhledem k tomu, že hrozba tzv. tvrdého brexitu není ani zdaleka zažehnána, by britská vláda toto nebezpečí neměla podceňovat.

 ?? FOTO REUTERS ?? Přihlaste se.
Poutač nabádá občany EU k registraci.
FOTO REUTERS Přihlaste se. Poutač nabádá občany EU k registraci.
 ??  ?? ŠTĚPÁN HOBZA dopisovate­l LN ve Spojeném Království
ŠTĚPÁN HOBZA dopisovate­l LN ve Spojeném Království

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia