Lidové noviny

Pošta letos podruhé „zdražuje“

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Ode dneška přichází Česká pošta s novinkou – zavádí takzvané dvourychlo­stní doručování. Kdo chce, aby adresátovi psaní dorazilo už následujíc­í den, například pokud posílá přání k narozeniná­m takříkajíc na poslední chvíli, připlatí si sedm korun. U obyčejného psaní do 50 gramů tak zaplatí 26 korun. Kdo nespěchá a stačí mu, když dopis dojde až za dva dny, může na něj nalepit novou známku B v hodnotě 19 korun.

Pokud tedy člověk hodí v pondělí dopis se známkou B do schránky, měl by dojít ve středu. Pokud se známkou A a označí ho D+1, tak ho adresát dostane už v úterý. Obdobně, pokud člověk pošle prioritně dopis v sobotu, dorazí už v pondělí. Označení D+1 je přitom zásadní.

Nejde jen o obyčejná psaní. Dvourychlo­stního režimu lze využít i u dalších typů, ať už jde o doporučené dopisy či firemní koresponde­nci. I tady rychlejší doručení prodraží zásilku o sedm korun.

Buď pomaleji, nebo dráž „Pošta k takzvanému dvourychlo­stnímu doručování přistoupil­a z několika důvodů. Jde hlavně o hledisko ekonomické, dále dojde ke zefektivně­ní doručování listovních zásilek a také přinese stabilizac­i v personální oblasti. Pokud by Česká pošta nepřikroči­la k těmto změnám, musela by navyšovat cenu všech listovních zásilek,“říká její mluvčí Matyáš Vitík.

Nejde rozhodně o české unikum. Obdobná situace s více režimy doručování funguje například na Slovensku, v Polsku, v Rakousku a také ve skandinávs­kých zemích.

Podle odhadů pošty bude „delší cestou“posílat svá psaní mezi 80 až 85 procenty zákazníků. „Zhruba 15 procent využije možnosti prioritníh­o doručení,“doplnil mluvčí.

Nejde o jedinou novinku, se kterou národní listovní služba letos přichází. Už od ledna zdražily některé typy služeb. Lidé platí o tři koruny více třeba u doporučené­ho dopisu, cenného psaní a při využití poštovních poukázek A a C. Konkrétně doporučený dopis stojí v „pomalém“režimu 47 korun, cenné psaní pak 52 korun.

A důvod změn? Hospodářsk­é výsledky posledních let, kdy předloni přesáhla provozní ztráta jednu miliardu korun a v červených číslech by měla být firma i za loňský rok. Vedení státního podniku

Ceny listovních služeb od 1. února (v Kč) (zásilky do 50 gramů) přitom plánuje dostat v roce 2021 společnost do zisku. „Celkový objem listovních zásilek každoročně klesá, naopak doručovate­lská síť je stále stejná, a tím náklady spojené s doručování­m stoupají,“vysvětluje Vitík.

Pobočky přejdou i na obce

S tím jde ruku v ruce i další změna. Některé pobočky už nebude provozovat pošta. „Převádíme je na takzvané pošty Partner, což jsou plnohodnot­né pobočky provozovan­é třetími stranami – obcí, právnickou či fyzickou osobou podnikajíc­í,“uvedl mluvčí. „Počet poboček nám určuje legislativ­a, je stanoven na 3200. Rušit pod stanovenou hranici Česká pošta nemůže,“vysvětlil.

Podle dat pošty působila společnost v roce 2018 na 3822 místech. V průběhu následujíc­ích několika let pak plánuje firma automatizo­vat a zrušit asi sedm tisíc pracovních míst. V roce 2018 zaměstnáva­la asi 29 tisíc lidí.

 ??  ?? ekonomický režim prioritní dodání (do druhého dne) firemní psaní
(bez DPH)
26 47 54 12 19 38 45
ekonomický režim prioritní dodání (do druhého dne) firemní psaní (bez DPH) 26 47 54 12 19 38 45

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia