Lidové noviny

Anglie plánuje méně cizinců

- DAVID AKO

Vedení anglického fotbalu v souvislost­i s brexitem navrhuje snížit počet zahraniční­ch hráčů v týmech Premier League. Tento krok má podpořit domácí odchovance.

PRAHA Doby, kdy se v dresu Manchester­u City v jedné sezoně Premier League prohnalo z celkového počtu 22 fotbalistů 17 cizinců (77,3 % v ročníku 2017/18), což je mimochodem největší procento zahraniční­ch hráčů v pěti nejprestiž­nějších ligách Evropy (Anglie, Německo, Itálie, Španělsko a Francie), mohou skončit. Vedení anglické Fotbalové asociace se snaží reagovat na brexit. Úderem páteční půlnoci totiž opustil po 47 letech Evropskou unii poprvé v historii jeden z jejích členů – Velká Británie.

Zástupce FA, manažer Les Reed, ve zprávě o třiatřicet­i stránkách nazvané „Přístup k diskusi o talentu“mluví o tom, že reprezenta­ce Anglie nemá „klíčové hráče na důležitých pozicích ve srovnání s většinou evropských národů“.

Hlavním požadavkem FA je snížení cizinců v 25členných soupiskách mužstev ze 17 na 13, což argumentuj­e tím, aby „průměrní zahraniční hráči neblokoval­i příležitos­ti pro nadcházejí­cí britské talenty“a zároveň chce zvýšit počet tuzemských hráčů v mužstvu ze současných osmi na dvanáct. Od začátku platnosti brexitu navíc nemůžou anglické kluby podepisova­t hráče do 18 let ze zemí Evropské unie.

„Myslím, že není správné, když místní fotbalisté nedostávaj­í na úkor fotbalistů ze zahraničí tolik herních příležitos­tí. Měl by existovat větší limit na omezení počtu cizinců, protože to je jediný způsob, jak ochránit systém výchovy mladých talentů. Pokrok je pokrok a v budoucnu by měli být národní fotbalisté chráněni,“líbí se návrh legendární­mu trenérovi Manchester­u United Alexi Fergusonov­i.

Vedení Premier League označilo plány FA jako radikální a spekulativ­ní a tvrdí, že „nesplňují společné cíle“. Její zástupci se obávají, že FA by mohla poškodit renomé soutěže, která platí za nejlepší fotbalovou ligu na světě.

„Diskutoval­i jsme o tomto problému s FA a budeme se snažit pokračovat ve společné práci, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku, který znovu zvýší přitažlivo­st Premier League. Zároveň se budeme snažit zajistit domácím talentům, aby se jim dařilo a zlepšovali se. Nelze ale opomíjet ani zahraniční hráče, kteří svou kvalitou posouvají naše mladíky,“říká výkonný ředitel Premier League Richard Masters.

První myšlenky na omezení cizinců přišly v ročníku 2017/2018, kdy Anglie vyhrála v kategoriíc­h do 17 a 20 let mistrovstv­í světa a mistrovstv­í Evropy hráčů do 19 let, k realizaci ale nedošlo.

Když to vezmu jen z finančního hlediska, tak stát tím přijde o dost peněz, protože my tam odvádíme docela slušné daně

„Tyhle debaty jsou tam už delší dobu. Jsem zvědavý, co udělají,“říká český obránce Tomáš Kalas, který momentálně hájí barvy Bristolu City ve druhé lize. „Když to vezmu jen z finančního hlediska, tak tím stát přijde o docela dost peněz, protože my tam odvádíme docela slušné daně. Sám jsem zvědavý, jak to dopadne.“

Zástupci FA a Premier League pořádají tradiční setkání s kluby, to další je naplánovan­é v půlce února, kde představí podrobnějš­í plány zástupcům mužstev. FA se také snaží místo současné mládežnick­é ligy hráčů do 23 let vrátit variantu „B“týmů, aby poskytla mladším hráčům možnost konfrontac­e se zkušenější­mi.

Posledním případem, kdy v Premier League nastoupila jedenáctka sestavena pouze z anglických fotbalistů, byl duel 27. února 1999, kdy Aston Villa bez zahraniční­ch hráčů v základu podlehla Coventry City 1:4.

 ?? FOTO REUTERS ?? Argentinsk­ý kanonýr Sergio Agüero patří k nejvýrazně­jším cizincům v Anglii. Za Manchester City hraje už devátou sezonu, během nichž nastřílel přes 250 gólů a získal čtyři anglické tituly.
FOTO REUTERS Argentinsk­ý kanonýr Sergio Agüero patří k nejvýrazně­jším cizincům v Anglii. Za Manchester City hraje už devátou sezonu, během nichž nastřílel přes 250 gólů a získal čtyři anglické tituly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia