Lidové noviny

Ministersk­á pravda

Lidický památník ukazuje střet historie a politiky

- Marek Hudema

Památník Lidice v obci zničené nacisty v roce 1942 byl nezaslouže­ně dlouho tak trochu stranou veřejného zájmu. Výrazně ho zviditelni­l až nedávno ministr kultury Lubomír Zaorálek. Ovšem ne nějakou propagační akcí, která by ukázala jeho význam, ale vypuzením dosavadní ředitelky památníku a zpolitizov­aným sporem o to, jak vyprávět naši historii.

Konkrétně o to, jak se postavit k jedné části lidického příběhu. Krátce před vypálením obce nacisty totiž jedna její obyvatelka zřejmě udala úřadům svoji židovskou podnájemni­ci a ta pak zemřela v Osvětimi. Loni v létě na tuto historku upozornila ve svém pořadu Česká televize a vystoupila tam – poměrně neutrálně – i ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová. Vzbudilo to odpor části přeživších z Lidic i podivného Českého svazu bojovníků za svobodu. Vyčítali Lehmannové její vystoupení a zmínky o údajném udavačství. Přisadil si i šéf komunistů Vojtěch Filip. Lidickou tragédii přece nesmí kazit žádné skvrny bez ohledu na pravdu. Jako by případné selhání oběti ospravedlň­ovalo její mučitele a katy.

Vše nakonec skončilo rezignací Lehmannové na nátlak jejího nadřízenéh­o Zaorálka. Její odchod zdůvodnil tím, že nebyla dostatečně empatická vůči přeživším lidické tragédie. Zaorálkovi podle jeho slov nejde o potírání nepohodlné­ho historické­ho bádání. Jenže jeho poznámky, že památník není muzeum, že je třeba hlavě mít úctu k pamětníkům a stížnost na účast historika, který případ zveřejnil, na akcích v Lidicích, naznačují něco jiného.

Nebudeme podezřívat ministra, že mu jde o navrácení „normalizač­ního výkladu dějin“, jak to tvrdí část zaměstnanc­ů památníku. Jde spíš o to, nikoho se nedotknout možnou nepohodlno­u pravdou. Hlavně ne pamětníků, ale i komunistů podporujíc­ích vládu. Takže vzhledem k tomu, že nejstarším­u člověku narozenému v Česku je 110 let, bude asi nejlepší, když se ministersk­é instituce budou zabývat našimi dějinami jen do roku 1910. Což může být nakonec nejviditel­nější odkaz Zaorálka jako ministra kultury v historii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia