Lidové noviny

Je třeba zabít Nováka

-

Vláda se rozhodla sejmout předsedu Českého telekomuni­kačního úřadu Jaromíra Nováka. Napřed, den před likvidací, vyšel v deníku E15 článek postavený jen na anonymních zdrojích, dle něhož byl Novák ve střetu zájmů. Ten střet zájmů se projevil takto: Pan Novák se kamarádí s panem Malým, taktéž letitým státním úředníkem. Poté, co stát přestal jevit o služby pana Malého zájem, stal se dotyčný konzultant­em. A jelikož Malý několik měsíců pomáhal jednomu ze zájemců o sítě nové generace, je prý pan Novák ve střetu zájmů. Z toho jde hlava šejdrem i Chlívku, a že ten něco vydrží.

Kdyby měl být střetem zájmů fakt, že se s někým znáte, musel by pan ministr průmyslu Karel Havlíček rezignovat čtyřiadvac­etkrát za den a premiér Andrej Babiš odstupovat šedesátkrá­t za minutu. O tom, že Havlíčkem nově jmenovaná předsedkyn­ě ČTÚ Hana Továrková sedí v orgánech desítek firem ani nemluvě – to není jen střet zájmů, ale porušení zákona.

V rozhovoru pro Lidové noviny pak ministr Havlíček řekl, že se vláda musela pana Nováka zbavit, protože měla „informace od tajných služeb“. Jaké informace, samozřejmě ani nenaznačil, protože to je pochopitel­ně tajné. Je to hodně zvláštní věc: člověk by se třeba domníval, že se chce našich sítí zmocnit nějaká cizí mocnost a rozvědka vládu varuje. Ale nic takového: zájemci byli jen z Česka a vláda naopak zve zahraniční zájemce.

A teď pozor: co kdyby se ukázalo, že se pan Malý setkával i s paní Továrkovou? Odvolá ji vláda také? Samé otázky…

Z dostupných informací se zdá být zřejmé, že se vláda rozhodla zrušit aukci 5G sítí proto, že se jí nepozdával pravděpodo­bný vítěz. A věří, že s novou aukcí přijdou noví zájemci, na telekomuni­kační trh vstoupí silný čtvrtý hráč, zlevní ceny mobilních dat a všichni budeme šťastni.

Chlívek se však obává, že to dopadne úplně obráceně. Aukce 5G sítí se letos nestihne (ačkoli s nimi počítá i státní rozpočet). Žádný nový světový investor nepřijde. A jediným výsledkem bude fakt, že rychlý přenos dat pomocí 5G sítí bude opožděn, v rozpočtu bude sekera a jediný, kdo si bude mnout ruce, bude naše báječné trio O2, T-Mobile a Vodafone, které i nadále bude ze zákazníků ždímat za data mnohem víc, než kolik se platí v okolních zemích.

Chlívek uznává, že je to jen a jen jeho ošklivá hypotéza. Ale docela by jej zajímalo: kdyby se tato předpověď potvrdila, zda se duo Havlíček–Babiš omluví nikoli panu Novákovi, ale celému národu. A vice versa: nic by Chlívek nepotěšilo víc, než kdyby se na konci roku musel omlouvat jak panu ministrovi, tak panu premiérovi. A předem slibuje, že peníze ušetřené za levnější data pošle na libovolné účely: klidně panu Havlíčkovi na volební kampaň.

Kdyby měl být střetem zájmů fakt, že se s někým znáte, musel by pan ministr průmyslu Karel Havlíček rezignovat čtyřiadvac­etkrát za den a premiér Andrej Babiš odstupovat šedesátkrá­t za minutu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia