Lidové noviny

Češi se nemají čeho bát

Lidé předpoklád­ají, že brexit je namířený proti cizincům, říká britský velvyslane­c v Praze Nick Archer. Tak to prý ale není Nicholas Stewart Archer (59)

-

Britská vláda musí nyní z brexitu učinit úspěch, aby posílila jednotu království, řekl v úterý v rozhovoru pro LN britský velvyslane­c Nick Archer. Doufá, že britský premiér Boris Johnson již brzy přijme pozvání do Prahy.

LN Británie odchází po 47 letech z Evropské unie. Cítíte nostalgii, nebo jste rád, že jste konečně pryč?

Pro nás diplomaty je to další fáze. Bylo by hloupé se snažit nyní hodnotit kvalitu či užitečnost posledních 47 let. Lidé zkrátka řekli, že chtějí změnu a naší prací je připravit co nejlepší smlouvy a byznysové příležitos­ti pro Británii. Máme před sebou velmi náročný rok a já nemám příliš času na reflexi, teď přemýšlím o nepřeberné­m množství úkolů, které mám. Tím se nesnažím vaší otázce vyhnout, jen reflektuji fakt, že ve chvíli, kdy se spolu bavíme, je Velká Británie stále členem EU.

LN Premiér Boris Johnson oznámil, že chce mít všechny dohody s EU hotové do konce roku. Lze to stihnout?

Podle mě lze. U nás doma máme rčení: „Where there is a will there is a way“(Kde je vůle, tam je cesta – pozn. red.). Pokud budou obě strany chtít, můžeme do konce tohoto roku dosáhnout řešení.

LN Máte ale na stole skutečně hodně agendy. Na dohody o rybářských oblastech je například čas jen do července, jednání ale mají začít počátkem března. Jen říkám, že na to zkrátka není moc času…

V tom máte pravdu. Nicméně předpoklád­at neúspěch vám při vašem snažení příliš nepomůže. Dokázali jsme, že věci označované za nemožné lze dotáhnout do konce. Myslím, že budeme schopni dosáhnout rychlé dohody. Rozsah témat nutných k řešení vás sice může ohromit, ale pokud je rozložíte na jednotlivá opatření, není to takový problém. Tím neříkám, že to bude snadné. Každý člen Unie má své zájmy a míra flexibilit­y každé vlády je omezená.

LN Bude mezi prioritami jednání o spolupráci tajných služeb?

To nemohu v tuto chvíli komentovat a nebylo by to ani příliš moudré. Od zemí visegrádsk­é čtyřky jsme ale například v listopadu během jednání slyšeli, že bezpečnost­ní oblast má vysokou prioritu. Jestliže se tedy shodneme na tom, že boj proti zločinu je podstatný, neměl by být problém na tom najít shodu. To vše ještě uvidíme.

LN Británie začátkem minulého týdne oznámila, že datovou síť 5G bude ve Spojeném království z části budovat čínská firma Huawei, o které se dlouho mluví jako o bezpečnost­ním riziku. Máme to chápat tak, že je pro vás čínské technologi­cké know-how lákavější a umožní vám vybudovat si náskok nad Evropou?

Opravdu si nemyslím, že rozhodnutí okolo sítě 5G je snahou předbíhat Evropu. Už měsíce říkáme, že v případě zapojení firmy Huawei jde především o management všech možných rizik. Oznámení našeho rozhodnutí předcházel­a dlouhá a odborná diskuse, z níž vzešlo usnesení o tom, jaký risk ještě můžeme tolerovat. Pokud bych ale měl být zcela upřímný – nejde nám o to, být před nebo za nějakou zemí. To není naše motivace. V případě 5G nám jde o přání britského zákazníka, kterému hodláme co nejrychlej­i poskytnout špičkové digitální služby. To je, podle mě, ten kýžený profit. Navíc nám to umožňuje zůstat globálně konkurence­schopní, což ospravedlň­uje i jistou míru rizika. Je to lepší přístup než rovnou vyloučit z procesu tu či onu firmu.

LN Pokud upřednostň­ujete management rizik, nebylo by moudřejší firmy jako právě Huawei vynechávat?

To není způsob, jakým chápu management rizik já. Je to o možnostech přijmout řešení, která jsou sice riziková, ale v porovnání s jejich výhodami jsme stále ochotni je přijmout za svá. Je to jako přebíhání silnice mimo přechod.

LN Nebojíte se, že může připuštění Huaweie ovlivnit vaše budoucí jednání se Spojenými státy? Trumpova administra­tiva dala ostatním státům jasně najevo, že nechce tolerovat spolupráci s Huaweií při budování národních 5G sítí.

Domnívám se, že by asi mohlo. Naše vyjednáván­í o obchodní dohodě s Čínou ale určitě nezačneme těmi nejproblem­atičtějším­i otázkami. Nepochybně se najde řada věcí, o kterých zkrátka nebudeme ochotni diskutovat Rady bezpečnost­i OSN a máme vlastní jaderný arzenál. Jsme velmi nezávislý aktér mezinárodn­í politiky.

LN Očekává Británie po odchodu z EU odliv migrantů ze země?

Ne, to neočekávám­e. Naší zkušeností je, že příliv nebo odliv občanů je založený na atraktivit­ě samotného trhu. Očekáváme, že britská ekonomika bude silná a poroste, tudíž do budoucna počítáme se zahraniční­mi pracovníky. Chceme mít ale větší kontrolu nad tím, kdo do země přichází a co nabízí. Na základě toho máme v plánu vybudovat bodový migrační systém založený na vzdělání, pracovních či jazykových schopnoste­ch a zkušenoste­ch.

LN Mluvil jste o atraktivit­ě britského trhu a britské univerzity dozajista přitahují zahraniční studenty, kteří po dokončení studií v zemi zůstávají. Neobáváte se, že se to po brexitu změní?

Rozhodně ne.

LN Bude tedy britská vláda nadále podporovat studentské programy, jako je Erasmus a Erasmus+, což dozajista znamená, že Spojené království bude muset tyto programy spolufinan­covat?

Jsme připraveni investovat do výměny studentů. Brexit je pro nás spíše o větším dosahu ven než uzavírání se dovnitř. V Británii panoval pocit, že přístup, jaký mají na naše univerzity zahraniční studenti z EU, by měl být poskytnutý i studentům z dalších zemí. Byli jsme nespokojen­í se situací, kdy diskriminu­jete talentovan­é lidi jen proto, že se narodili v Indii, a ne například v Itálii.

Myslím, že budoucí model zahraniční spolupráce bude ignorovat národnost a bude se orientovat na talent. Dopad toho by ale neměl být negativní vůči evropským nebo českým studentům. Zatím ale není jasné, zda tato meziuniver­zitní spolupráce bude pokračovat na bázi programu Erasmus nebo jiné formě. Záleží na tom, s jakou nabídkou přijde EU. Jisté je ale to, že rozhodně nebudeme zavírat dveře našich univerzit před zahraniční­mi studenty.

LN Kdybyste tedy měl něco říct typickému českému studentovi, jenž touží po studiu ve Spojeném království, co by to bylo?

Pokud máte talent, budete v Británii více než vítaný. Chci ale, aby všichni Češi věděli, že pokud chtějí žít, studovat, podnikat ve Spojeném království, sobotou se pro ně nic nezmění.

LN Pojďme k budoucnost­i Spojeného království. V posledních volbách zvítězila ve Skotsku Skotská národní strana, v Severním Irsku také posílily

Po absolvován­í studia angličtiny

a němčiny na univerzitě v severoangl­ickém Durhamu nastoupil v roce 1983 na britské ministerst­vo zahraniční­ch věcí.

Celou kariéru pracuje jako diplomat,

působil v Jordánsku a Norsku, byl vysokým komisařem na Maltě a velvyslanc­em v Dánsku.

Tři roky také pracoval jako tajemník

prince z Walesu.

Od ledna 2018 je britským velvyslanc­em

v Praze.

LN Plánuje britské ministerst­vo zahraničí nějaké změny po brexitu? Jako například uzavírání, nebo otevírání nových ambasád?

Během posledních pár let jsme otevřeli několik nových velvyslane­ctví. Expandujem­e a celá síť je větší, než byla. Nejsem si vědom toho, že bychom otevírali nové, jelikož současné kapacity jsou více než dostačujíc­í. Změny se plánují v rámci toho, jak budeme fungovat v rámci mezinárodn­ích organizací, protože po odchodu z EU se z nás stane nezávislý hlas. Změnou určitě projde naše diplomatic­ké mise v Bruselu. Já osobně v rámci naší sítě ambasád očekávám prudký nárůst energie. Budeme totiž sami a zastupovat sami sebe.

LN Zní to, jako byste dával doporučení dalším zemím, že je příjemné se nadechnout mimo struktury EU...

Vzhledem k naší situaci je to jiné. Velikost naší ekonomiky, naše přítomnost ve světě, geografick­á pozice nám něco umožňují. Ne všechny státy mají tyto příznivé podmínky. Naší vládě umožnily, aby občanům nabídla možnost odejít. Nemám rozhodně žádné doporučení pro Čechy, ale vždy bych lidi pobízel k tomu, aby se zamýšleli nad tím, jaké jsou jejich podmínky. My například nejsme obklopeni členskými státy.

LN V minulosti jste pracoval pro prince Charlese. Je něco, co byste ze své zkušenosti mohl říct o současné situaci v královské rodině?

Věc, kterou my bývalí zaměstnanc­i královské rodiny nikdy neděláme, je interpreto­vání jejích činů. Čistě z faktického hlediska: Britové mají často mnoho domněnek o tom, co královská rodina dělá. Pravdou je, že jediný, kdo má v královské rodině jasnou roli, je monarcha, královna. Neexistují pravidla pro její potomky. A tedy každý může dělat vlastní rozhodnutí. Sice je musí konzultova­t s královnou, ale pokud byste se podívali na královskou rodinu zblízka, zjistili byste, že každý má jinou roli, jiná vystoupení, jinak často. Někteří pracují, jiní ne. A k posledním událostem mohu říct jen to, že šlo o jejich individuál­ní rozhodnutí.

LN Nedávno navštívil ČR zástupce ministryně vnitra Brandon Lewis, jsou v plánu nějaké další návštěvy?

V současnost­i je na stole nabídka panu premiérovi Borisi Johnsonovi a já doufám, že ji využije, ale zatím neexistuje žádný plán.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Těšíme se na možnost být nezávislou silou dobra, shrnuje pocity Britů jejich ambasador v Česku Nick Archer
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Těšíme se na možnost být nezávislou silou dobra, shrnuje pocity Britů jejich ambasador v Česku Nick Archer

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia