Lidové noviny

Martin Hampejs a Michal Bernáth

-

S VELVYSLANC­EM HOVOŘILI

ani s Amerikou. Lidé občas mívají pocit, že Britové prchají z evropského společenst­ví, jen aby se vrhli do náruče Američanů. Tak to ale není. Chceme být schopni zaujímat vlastní stanoviska a docházet k vlastním závěrům. Zároveň jsme si vědomi rizik spojených se sítí 5G od Huaweie, ale teď o ní víme více než kterákoliv jiná země na světě. Souhlasíme s USA a dalšími státy, že se trh v této oblasti musí diverzifik­ovat a jsme připraveni s nimi spolupraco­vat.

LN Na druhou stranu svoboda mimo struktury EU může znamenat také nové formy hrozeb ze strany Číny či Ruska. Nebudete to mít těžší?

To uvidíme. Zatím na to máme pozitivní náhled, lidé ve vládě i mimo ni se těší na možnost být nezávislou silou dobra. Možná občas přehlížíme naše vlastní úspěchy. Jsme například stále členem ekonomik G7, jsme stálým členem

LN Tedy podobně jako australský model, jenž zohledňuje věk, vzdělání, jazykovou výbavu či pracovní zkušenosti?

Tomu to bude velice blízké. Australský model na nás pozitivně zapůsobil.

LN Podle poslední zprávy Poradního výboru pro migraci, která byla publikován­a v úterý, není tento model doporučený...

V tomto ohledu bude muset vláda jednat, ale výboru naslouchám­e. Bavíme se teď o tom, čeho chceme do budoucna dosáhnout, ale tato zpráva je rozhodně jedna z věcí, které budeme bedlivě sledovat. Lidé předpoklád­ají, že brexit je namířený proti cizincům, ale tak to není. Když se podíváte na poslední průzkumy veřejného mínění, tak od referenda lidé vnímají cizince mnohem liberálněj­i, z čehož plyne, že brexit byl mnohem více o kontrole než o migraci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia