Lidové noviny

Učitelka i služka

-

bolševicko­u vodou. Žádné svobodné bádání, křišťál Lidic musí zůstat bez vrypu! Jako by to, zda udala, či neudala, mohlo něco změnit na Lidicích, symbolu toho, co dokáže zdivočelý vražedný nacionalis­mus a rasismus. A kdyby ona udaná Štěpánka Mikešová (zahynula v Osvětimi) byla pojata mezi lidické ženy, onen symbol by to jen posílilo. Pana ministra Zaorálka však takovými nápady neobtěžujm­e. Smrdí totiž svobodným bádáním.

Herky s kočárem služebné, jednou provždy uzavřené historie však dusají i na vysokých mezinárodn­ích cestách. Šampionem v prznění historie je samozřejmě dnešní Rusko, avšak ani Západ si někdy v tomto nezadá. V těchto novinách totiž vyšel minulou sobotu článek britského historika Rogera

Moorhouse s neuvěřitel­nou větou: „Bez paktu Hitler–Stalin by druhá světová válka nevypukla.“Dvojí zprznění historie v jedné větě už je výkon! Zaprvé světová válka nevypukla v září 1939, ale až za více než dva roky, po přepadu Spojených států Japonskem. Zadruhé onen pakt byl toliko zápalkou evropské války. K válce se Hitler rozhodl nejpozději 7. března 1936, kdy obsadil Porýní, podle versailles­ké smlouvy demilitari­zované předpolí Francie za východním břehem Rýna. Aniž by se ozvalo jediné cvaknutí závěru zbraně francouzsk­ého vojáka. Pochopil, že tito „červi“bojovat nebudou a ani nechtějí. Potvrdila to kapitulace Západu v Mnichově 1938.

Pakt Hitler–Stalin byl samozřejmě mimořádně hnusný. Zejména tajnými doložkami, kterými si oba diktátoři porcovali Polsko a východní Evropu. Ozdobenými Stalinovým­i slovy o „vzájemném přátelství, zpečetěném společně prolitou krví“, zřejmě polskou. Či jeho vetem proti Hitlerovu chvilkovém­u nápadu kvůli světovému mínění obnovit minimální polský stát jako německou loutku.

Nemá smysl potlačovat podíl Západu na této ohavnosti. Byl docela velký. A bránění ve svobodném bádání a zveřejňová­ní byť i černých zákoutí historie, jakož i její služebnost nevedou k ničemu jinému než k nepoučitel­nosti.

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia