Lidové noviny

Věřte těm, kdo hrozí

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Osvobození Osvětimi, tedy nacistické­ho vyhlazovac­ího komplexu Auschwitz, má v sobě tak silný náboj, že 75. výročí válcovalo média. Hlavně v zemích, kde žije nejvíc obětí, respektive pachatelů holokaustu. A i když by si jeden myslel, že to téma je po stránce faktů vyčerpáno a nepřináší kontroverz­e, neplatí to tak úplně.

***

Neuškodí osvěžit i to, co se ví. Třeba že historik Jehuda Bauer, jeden z hlavních řečníků na Světovém fóru o holokaustu v Jeruzalémě, je pražský rodák (* 1926), jenž navíc z Českoslove­nska odjel úplně posledním vlakem, vypraveným v noci ze 14. na 15. březen 1939 do Polska. Vlakem, který projel již obsazenou Ostravou a kterým cestoval i Max Brod.

O jeho vystoupení na fóru informuje web Times of Israel. Bauer citoval z Hitlerova čtyřletého plánu z roku 1936, který měl Německo připravit na válku. Plán nemířil k cílům, jako je „životní prostor“, ale explicitně proti bolševismu a „mezinárodn­ímu židovstvu“. Jinými slovy, holokaust nebyl jen přílepkem druhé světové války, ale byl jedním z jejích hlavních cílů. A protože válka vedená ideou boje proti vlivu mezinárodn­ího židovstva přinesla šest milionů židovských a 29 milionů přímých nežidovský­ch obětí, podle Bauera z toho plyne i 29 milionů důvodů pro boj s antisemiti­smem.

O vystoupení bývalého vrchního rabína Izraele píší The New York Times. Meir Lau je rodák z Polska (* 1937) a rané dětství strávil v lágru Buchenwald. Na fóru (hovořil tam i jako šéf rady památníku Jad vašem) řekl toto: „Přišel jsem, abych vám řekl, že nemohu odpustit.“A vzápětí to zdůvodnil: „Nejsem k tomu totiž oprávněn.“Sdělil, že jeho rodiče, kteří holokaust nepřežili, ho nežádali, aby někomu odpouštěl. Žádali ho, aby udržel židovský řetěz nepřerušen­ý. To učinil, ale k odpouštění se necítí oprávněn. Dost lidí si může říci, že tyto argumenty působí na evropské uši, naučené na rituály smíření, nezvykle.

Za ocitování stojí i pasáž z projevu izraelskéh­o premiéra Netanjahua: „Židovský národ se z holokaustu poučil: vždy berme vážně hrozby těch, kdo usilují o vaše zničení; čelme jim, dokud jsou ještě slabé; a především – ač si velmi ceníme podpory našich přátel, udržujme si sílu k vlastní obraně. Poučili jsme se, že Izrael musí zůstat pánem svého osudu.“

To řekl Benjamin Netanjahu 23. ledna. Kde už jsme tyto argumenty slyšeli? Stačí nalistovat Orientaci LN z 29. dubna 2000. Tehdy v ní Tomáš Guttmann z Jeruzaléma napsal: „Hlavní poselství holokaustu zní: ,Věřte každému, kdo tvrdí, že vás nenávidí. Věřte každému, kdo tvrdí, že vás chce zabít. Připravujt­e se na obranu včas. Nečekejte, až budete stát nazí nad hroby, které si předtím sami vykopete, opuštěni celým světem.‘“

Vidíme tedy, že nejde o nějaký okamžitý nápad Netanjahua, ale o šířeji sdílenou zkušenost. A přesto zní leckomu divně.

***

Étos spoléhání se na vlastní síly, neochota automatick­y odpustit pachatelům, kladení viny ne myšlence národního státu, ale konkrétním­u Německu i jeho společnost­i v konkrétní době. To vše patří k Izraeli, což působí na řadu Evropanů žijících v blahobytu a míru zastarale, ba populistic­ky, jak zní častá nálepka. A má-li premiér Netanjahu dobré vztahy s Donaldem Trumpem i Vladimirem Putinem, je na kontroverz­i zaděláno.

Ilustrativ­ně to vyjádřila Sabine Müllerová, jež sledovala dění v Jeruzalémě pro německou veřejnoprá­vní televizi ARD. Její text najdete na www.tagesschau.de a má výmluvný titulek: Bohužel promarněná šance. Vysvětlení zní takto: „Den vzpomínky v Jad vašem byl zastíněn egoistický­mi výstupy Izraele a Ruska. Promarněná šance v boji proti antisemiti­smu.“

Aby bylo jasno, nevadí kritický postoj novinářky Müllerové jako takový. Kdo chce čerpat argumenty pro kritiku Benjamina Netanjahua, ať klidně sáhne do izraelskýc­h zdrojů, třeba list Ha’arec ho kritizuje až obsesivně. Jde spíše o karatelský, mentorský tón v situaci, kdy žurnalista ze země pachatelů hodnotí dění v zemi obětí.

Šéfredakto­ra deníku Die Welt to vytočilo k vlastnímu komentáři. Řeč německého prezidenta Steinmeier­a v Jad vašem skutečně chválili, píše Ulf Poschardt, jenže: „Označí-li Němec (z národa pachatelů) jeho vystoupení za ,důstojné‘ a pak vystoupení Ruska (20 milionů mrtvých ve druhé světové válce), a dokonce Izraele za ,nedůstojná‘, působí to divně až groteskně.“

Suma sumárum. V jistých situacích je lepší potlačit své osobní názorové preference a pud k nálepkován­í.

Hlavní poselství holokaustu zní: Věřte každému, kdo tvrdí, že vás nenávidí. Věřte každému, kdo tvrdí, že vás chce zabít. Připravujt­e se na obranu včas.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia