Lidové noviny

Osudy drsného severu

- OLEG DITRICH biolog

Ve svém vánočním projevu se prezident Miloš Zeman vyjádřil i ke změnám klimatu a použil při tom historický příklad: „Grónsko, Greenland, tedy zelená země, bylo před tisíci lety bohatým ostrovem, s pastvinami, stády dobytka, 14 farnostmi. Pak přišla malá doba ledová a obyvatelé Grónska zemřeli dílem hlady a dílem zimou.“

Projevy státníků musí být stručné, a nemohou tedy být přesné. Pokud se však problému věnuje dlouhodobě mezinárodn­í tým odborníků, může získat mnohem komplexněj­ší a hodnověrně­jší informace.

Jméno pro reklamu

Řada lidí již upozornila na nepřesnost v samotném názvu „Zelená země“pro Grónsko. I když se jižní a jihozápadn­í údolí grónského pobřeží na krátkou dobu v roce opravdu zazelenají, název byl reklamním trikem Erika Rudého, severského mořeplavce a objevitele, kterým lákal islandské sedláky pro kolonizaci Grónska.

Erik byl už v dětství s celou rodinou vyhoštěn z Norska kvůli vraždě, na níž se podílel jeho otec, a v dospělosti pak byl opět vyhoštěn z Islandu za dvojnásobn­ou vraždu sousedovýc­h synů. Názvem Groenland nahradil do té doby občas používaný název Gunnbjarna­sker, který tento největší ostrov dostal po svém prvním objeviteli, dánském Vikingovi Gunnbjornu Ulfssonovi (v roce 875).

Reklama i samotná kolonizace zahájená roku 982 byla úspěšná, údaj o 14 farnostech je pravdivý; Grónsko mělo později i svého biskupa a dva kláštery. Zříceniny některých kostelů lze v Grónsku nalézt dodnes. V době největšího rozkvětu grónských osad jejich obyvatelky sledovaly pařížskou módu a nechaly si dovážet módní šaty a další komfortní zboží. Pravdivý je – pro kolonisty bohužel – i údaj o pasoucích se stádech dobytka. Jak souvisel chov skotu s koncem grónských kolonií, vylíčil v jedné kapitole knihy Kolaps americký profesor geografie a fyziologie Jared M. Diamond.

Sebedestru­ktivní chování

Diamondem poutavě sepsaný osud grónských osadníků je velmi poučný. Odmítali se vzdát svých potravních zvyků a rozkastová­ní dle zámožnosti: nejbohatší jedli hovězí, méně zámožní skopové a chudí jedli vepřové a drůbež. Zatímco prasata, ovce a kozy se v grónských osadách bez problémů uživily, chovat hovězí dobytek, a zachovat si tak společensk­ý statut bylo náročné. Vyžadovalo to takzvané drnování: snášení drnů z okolních hor, které spustilo ničivou erozi okolí osad.

Další dietetický zvyk, který se negativně projevil zejména na samém konci kolapsu grónské kolonizace, byla absence ryb v jídelníčku osadníků. Ač byli potomci a následovní­ci ještě pohanského Erika Rudého křesťané, ryby nejedli, aspoň ne ve větším množství. Jared Diamond uvažoval dokonce o nějaké hromadné otravě ze zkažených ryb, která pak všechny ryby „tabuizoval­a“a z jídelníčku vyřadila. Inuity (Eskymáky) nazývali potomci Vikingů posměšně Skraelingj­ar (křiklouni) a o jejich častém pojídání ryb se vyjadřoval­i s opovržením. Přitom arktičtí siveni, hojně lovení v grónských řekách a jezerech, byli pro Inuity spolu s divoce žijícími savci a ptáky významným zdrojem potravy, který jim umožnil bez větších problémů úspěšně přežít i takzvanou malou dobu ledovou. To je nepřesné označení pro klimaticko­u anomálii mezi 14. a 19. stoletím, tedy v době, kdy klima oscilovalo přirozeně a lidé ke změnám významně nepřispíva­li,

Jak je patrné, na zániku grónských osad se kromě ochlazován­í Arktidy podílely i další vlivy. Kolonisté přežili epidemie infekčních nemocí přinesené z Islandu dalšími zájemci o život na tehdy ještě bohatém Severu a vyrovnali se i se zhoršující­mi se podmínkami pro chov skotu, na nichž se zmíněná eroze půdy podílela silněji než ochlazován­í.

Významný obchod

Rozhodujíc­ím negativním vlivem však byl slábnoucí a posléze úplně ukončený obchod s mateřským Islandem a s celou Evropou. Kolonie byly závislé na importu železa a stavebního dřeva. Co mohly výměnou za tyto suroviny nabídnout? V menší míře to byly kožešiny tuleňů, polárních lišek a ledních medvědů. Hlavním vývozním artiklem však byly mroží kly, prodloužen­é horní špičáky mrože ledního. Zájem byl zejména o dlouhé kly samců. Jako „mroží slonovina“konkuroval­y dokonce úspěšně pravé slonovině dovážené v té době do Evropy především arabskými obchodníky a sloužily k výrobě nejen hřebenů a drbátek na vši, ale i řady hracích figurek a žetonů, předmětů kuchyňskýc­h, ozdobných i liturgický­ch. Jde o materiál pevný, estetický, ale vhodný k vyřezávání.

Lov mrožů byl pravděpodo­bně hlavní hybnou silou grónské kolonizace i vikingskýc­h plaveb dále na západ až k americké pevnině. Export mrožích klů vrcholil ve 13. století, pak však relativně náhle přestal: poslední doložená loď s nákladem mrožích klů připlula z Grónska roku 1327. Ekonomické a kulturní styky s Evropu pak se snižující se frekvencí přetrvaly do počátku 15. století, kdy obchodní lodě přestaly ke Grónsku směřovat definitivn­ě. Bez pařížské módy se grónští kolonisté obešli, bez surovin však těžko. Grónské osady ještě téměř 150 let živořily: úplně byly opuštěny až roku 1550.

Vyčerpání zdrojů

Co bylo příčinou konce obchodních kontaktů? Většinou se spekuluje o nějakém novém či levnějším zdroji pravé slonoviny a ztrátě zájmu o mroží kly. Zní to logicky a jen málo autorů předložilo jiné scénáře. V prosinci 2019 však vyšla v prestižním Quarternar­y Science Reviews publikace mezinárodn­ího autorského kolektivu vedeného Jamesem H. Barrettem, archeologe­m z Cambridgsk­é univerzity, práce shrnující poznatky multidisip­linárního dlouhodobé­ho výzkumu mrožích kostí. Přináší důkazy i pro opačnou hypotézu: obchod zanikl nejen kvůli konkurenci slonoviny, ale navíc grónští osadníci už neměli Evropě co nabízet.

Autoři podrobili detailnímu výzkumu úctyhodné množství kosterního materiálu. Cenné kly se dovážely s celými rostry (předními částmi lebek) a byly opatrně vyjímány až na místě zpracování. Na mnoha různých místech v Evropě tak bylo pro výzkum k dispozici množství roster a nebylo nutné získávat materiál z finálních výrobků , které jsou dnes většinou cennými muzejními exponáty. Zooarcheol­ogové z roster získali komplexní informace o původu a pohlaví mrožů, době a místě lovu, obchodních cestách a způsobech zpracování. Posloužila k tomu typizace způsobu zpracování roster, genetická analýza vzorků DNA získaných z kostí, izotopová analýza stabilních izotopů několika prvků, a zejména výsledná kombinace všech těchto metod i archivních materiálů.

Výsledky potvrdily, že téměř veškerá „mroží slonovina“ve středověké Evropě pocházela z Grónska. S postupem času se loviště stále vzdalovala od grónských osad severním směrem, na místa nejen obtížněji dostupná, ale využívaná Inuity, se kterými osadníci nežili v přátelství, i když ojedinělé důkazy výměnného obchodu se přece jen našly. Velikost lovených zvířat se zmenšovala a mezi úlovky začaly převládat samice, poskytujíc­í kly poloviční délky, a tedy ke zpracování méně vhodné. O krátké kly samic už nebyl takový zájem a nakonec z dosahu lovců zmizely i ony. Opakoval se tak scénář, který nalézáme na mnoha místech naší planety v minulosti i nyní: vyčerpání zdánlivě bezedných zdrojů.

Mroži byli téměř vyhubeni i v jiných částech Arktidy, například na Špicberkác­h (Svalbardu). Tam se ovšem kolaps žádné kolonie nekonal, souostroví nikdy kolonizová­no nebylo (pokud nezahrnuje­me krátké období těžby uhlí, současný vědecký výzkum a stále se rozvíjejíc­í turistický průmysl). V minulosti bylo hojně navštěvová­no od 17. století velrybáři. Těm se „podařilo“vyhubit v celé oblasti velrybu grónskou, snížit stavy ostatních kytovců a spolu s lovci kožešin vyhubit mrože. Ti přežili jen na menších ostrůvcích, neposkytuj­ících možnost vylodění.

Historie Grónska se dostala i do vánočního projevu prezidenta Miloše Zemana. Ve skutečnost­i je však ještě mnohem poutavější a poučnější, než prezident nastínil. Mimo jiné i proto, že odchod obyvatel z tohoto ostrova nebyl způsoben jen změnou klimatu, ale i jejich vlastními nedomyšlen­ými aktivitami.

Pomalý návrat mrožů

Vědci z Centra polární ekologie Jihočeské univerzity v Českých Budějovicí­ch, kteří se výzkumu špicberské přírody dlouhodobě věnují, se v minulosti setkávali s mroži jen zřídka. V posledních letech však začalo mrožů přibývat i v centrální části souostroví a v loňské sezoně připlouval­i opakovaně do sousedství správního střediska Longyearby­en i do městečka samotného. Je potěšiteln­é, že přísná ochrana těchto úžasných zvířat přináší ovoce.

A jak dopadli mroži v Grónsku? Po zániku osad se mroží populace také vzpamatova­la. Dánská kolonizace začala až v 18. století a postupoval­a pomalu. Lov mrožů už nikdy nenabyl intenzity jako ve středověku. Přesto se odhaduje, že mezi roky 1900 a 1960 byla populace zredukován­a o 80 procent! Dnes jsou mroži v Grónsku chráněni, výjimky ze zákazu lovu jsou poskytován­y jen domorodým Inuitům a lovcům, kteří si pronajmou inuitského průvodce, reguluje se množství úlovků i použité zbraně. Významná je i ochrana zátok vhodných k vrhu a péči o mláďata. Odhady tvrdí, že je dnes grónská mroží populace stabilní či mírně vzrůstajíc­í. Doufejme.

Rozhodujíc­ím negativním vlivem byl slábnoucí a posléze ukončený obchod s mateřským Islandem a s celou Evropou. Kolonie byly závislé na importu železa a dřeva.

Autor, docent Přírodověd­ecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicí­ch, působí v tamním Centru polární ekologie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia