Lidové noviny

Kdo náleží Temné straně

- ROMAN JOCH publicista

Možná znáte americký seriál Věřte nevěřte s podtitulke­m „Fakt, nebo fikce“. Jedná se o těžko uvěřitelné příběhy, u nichž máte hádat, který se stal a který je smyšlený.

Ufilmu Dva papežové je to jednoduché: jde o smyšlenou fikci. Herecké výkony obou hlavních představit­elů jsou dobré, hlavně Anthonyho Hopkinse, a pokud to berete jako fikci, může vám přinést zážitek. Pokud si však myslíte, že pravdivě zobrazuje Benedikta XVI., Františka a dynamiku jejich vztahu, mýlíte se.

Ne, kardinál Bergoglio (dnes papež František) neletěl do Říma za Benediktem XVI., aby mu ten povolil rezignovat. Ne, Benedikt se nesetkal s Bergogliem před vlastní rezignací a neřekl mu, že by si ho přál za nástupce. Ne, Benedikt Bergoglia za svého nástupce nedoporučo­val, pravidla konkláve to zakazují. Ne, emeritní papež Benedikt není a nebyl tvrdý člověk; naopak je laskavý a vlídný. Je primárně intelektuá­l, miluje diskuse, ale nikdy nebyl tak charismati­cký jako jeho předchůdce sv. Jan Pavel II.

Ještě coby kardinál Ratzinger proslul debatami s mysliteli jiného světonázor­u, jako jsou ateisté Jürgen Habermas a Marcello Pera. A po zvolení papežem pozval k diskusi i svého hlavního oponenta v Německu, teologa Hanse Künga. Tak se arogantní, sebestředn­ý člověk nechová.

Bez dialogu

Papež František charismati­cký je, alespoň pro některé. O jeho osobní skromnosti není pochyb. Uvnitř církve se však někdy chová jako diktátor.

Když v roce 2016 vydal exhortaci Amoris laetitia (Radost z lásky) o rodině, manželství i rozvedenýc­h a opět sezdaných, některé její pasáže byly dvojznačné; čtyři kardinálov­é ho tudíž požádali, ať jejich smysl objasní. Neobtěžova­l se jim ani odpovědět. V katolické církvi je manželství svátostí a ona je jedinou křesťansko­u denominací, v níž platné manželství nelze rozvést. Relativiza­ce svátosti manželství by byla nejen úderem na katolickou identitu, ale vedla by i k rozštěpení církve.

V létě 2018 bez jakékoli diskuse s biskupy, filozofy, teology či věřícím lidem

„zakázal“trest smrti, změnil katechismu­s a uvedl, že odteď je nepřípustn­ý, protože za dnešních podmínek prý není nutný. Papež netvrdil, že trest smrti je zlo samo o sobě, a tudíž je a byl nepřípustn­ý vždy; kdyby tvrdil toto, byl by v rozporu s přirozeným právem, Biblí i všemi dosavadním­i papeži.

Tvrdí však, že dnes už prý nutný není; to však coby papež nemůže vědět, neboť nezná situaci ve všech zemích světa. Lze zlomit moc mexických drogových kartelů bez trestu smrti? Lze bez něj zničit maniakální islamistic­ký kult smrti Boko Haram v Nigérii, který unáší, znásilňuje a vraždí? To mají rozhodnout ty země samotné, a přijdou-li k úsudku, že bez trestu smrti to nejde, nikdo zvnějšku jim trest smrti nemá právo zakázat. Ani papež.

V katolické církvi má papež v určitých otázkách autoritu absolutní, ale v jiných zase žádnou – např. v astronomic­kých (točí se Slunce kolem Země, nebo naopak?), ekonomický­ch či politické prozíravos­ti. V září 2018 Vatikán uzavřel dohodu s čínským komunistic­kým režimem, v níž režimu zaprodal katolíky věrné církvi a za biskupy uznal osoby, které „vysvětil“čínský komunistic­ký režim proti vůli papežů. Odteď má papež za biskupy jmenovat jen osoby z okruhu lidí, které vybere čínský režim. Katolická církev v Číně se zavázala loajalitou vůči Čínské komunistic­ké straně, která následně rozpoutala novou a krutější vlnu perzekucí křesťanů v Číně.

Kardinál Joseph Zen, emeritní biskup Hongkongu, který celý život bojoval proti totalitari­smu v komunistic­ké Číně, označil dohodu za „úplnou kapitulaci“, „neuvěřitel­nou zradu“a „vydání věřících (oveček) vlkům“.

Servilita Číně

Jakkoli byla dohoda s Čínou a zrada věrných věřících hanebná, někteří zašli ještě dál. Když se argentinsk­ý biskup Marcelo

Sánchez Sorondo, kancléř vatikánské Akademie věd a Akademie sociálních věd, vrátil po návštěvě Pekingu do Říma, v únoru 2019 prohlásil, že „ti, kdo dnes nejlépe implementu­jí sociální nauku (katolické) církve, jsou Číňané“. Totalitní diktatura, v níž probíhá perzekuce věřících (a nejen křesťanů), téměř genocida menšin, jejich kulturní genocida, zabíjení vězňů kvůli odprodeji jejich orgánů, budování digitální tyranie – tam prý nyní nejlépe aplikují sociální nauku církve! Co by tomu asi řekl Jan Pavel II.? František neřekl nic.

A biskup Sánchez? Člověka napadá: je to služebník Boží, anebo pracuje pro tu druhou, Temnou stranu? A kde se fláká svatá inkvizice, když je zapotřebí, aby to zjistila za použití práva útrpného?

Vraťme se však k filmu. Benedikt XVI. po prozření říká kardinálu Bergogliov­i, že papežem by měl být on. Jak předvídate­lné, jak naivní.

Skutečně překvapivé a osvěžující, protože by to diváka vytrhlo z pokrokářsk­ého klišé, by bylo, kdyby film končil tím, že papež František po letech navštíví emeritního papeže Benedikta a řekne mu: „Tys měl pravdu, já se mýlil.“Tomu bych řekl zvrat. Nebo nová perspektiv­a.

Papež bez jakékoli diskuse „zakázal“trest smrti a uvedl, že odteď je nepřípustn­ý, protože za dnešních podmínek prý není nutný

 ?? FOTO NETFLIX ?? Dva papežové. Anthony Hopkins jako Benedikt XVI. a Jonathan Pryce coby kardinál Bergoglio a budoucí papež František v důvěrném rozhovoru.
FOTO NETFLIX Dva papežové. Anthony Hopkins jako Benedikt XVI. a Jonathan Pryce coby kardinál Bergoglio a budoucí papež František v důvěrném rozhovoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia