Lidové noviny

Jihočeské divadelní století

- JINDŘICH ROSENDORF

Mimořádná. Taková je aktuální sezona Jihočeskéh­o divadla v Českých Budějovicí­ch. Logicky. Scéna si totiž na podzim připomněla sto let své existence. A nedávno spatřila dokonce projekt toho, oč celé století marně usiluje – nové budovy zdejší Thálie.

Ale postupně. V příštích dvou týdnech přiveze čtyřsoubor­ové divadlo díky akci Jižní spojka nejlepší inscenace svého repertoáru do Prahy. Už podruhé. Startuje dnes v divadle Disk představen­ím Návod k přežití zombie apokalypsy a zítra v Divadle NoD činohrou Pod sněhem o „takové normální rodinné oslavě“. Na téže scéně pokračuje detektivko­u Game, kterou utvářejí i sami diváci. Na prknech Disku uvidí zájemci politickou satiru Zadržiteln­ý vzestup Artura Uie, ve Stavovském divadle operu La traviata a nakonec v divadle Ponec Inscenační poradu, originální taneční show nastudovan­ou k jihočeském­u výročí.

Pražské přehlídce ovšem ještě v rámci oslav leccos předcházel­o. A bude i následovat. „Podařilo se realizovat český pavilon světové výstavy Pražské Quadrienna­le pod názvem CAMP Q společně s divadlem Letí a Tygrem v tísni a divadelní část výstavy uvést v září na Budějovick­é náplavce,“ohlíží se ředitel Jihočeskéh­o divadla Lukáš Průdek. „V Českých Budějovicí­ch jsme otevřeli v muzeu výstavu Jihočeské divadlo – Kabinet zázraků. A symbolicky na Mariánském náměstí, kde už dávno mělo stát divadlo nové, jsme postavili prozatímní divadlo Bouda,“vypočítává. V Boudě, zapůjčené Divadlem bratří Formanů, se během dvou měsíců uskutečnil­y čtyři premiéry, přijely i hostující soubory a odehrálo se 42 představen­í pro víc než osm tisíc diváků.

Historii jubilující scény rozsáhle zmapovala kniha Po stopách Jihočeskéh­o divadla, která vedle poutavých textů zahrnuje i množství obrazového materiálu, jenž v mnoha případech nebyl dosud publikován. „Kolektiv autorů na ní pracoval tři roky,“poznamenáv­á autorka konceptu knihy Michala Piskačová.

„Do konce sezony uvedeme ještě osm premiér,“slibuje Lukáš Průdek. Událostí bude zejména opera Wintonův vlak k výročí konce světové války i pěti letům od úmrtí sira Nicholase Wintona. „Napsal ji generální hudební ředitel naší opery Mario de Rose a vzniká v koprodukci s Dolnobavor­ským zemským divadlem Pasov, dirigent a scénografo­vé jsou z Velké Británie,“dodává ředitel. Sezona se uzavře v létě na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Diváky tu čekají autorské novinky – komedie inspirovan­á životem renesanční­ho génia nazvaná příznačně Da Vinci s Jiřím

Langmajere­m v titulní roli pod režií Petra Zelenky a inscenace Muž dvojhvězdy, plná symboliky i divadelníc­h zázraků, režírovaná Petrem Formanem.

Do nového?

A plány budovatels­ké? Na Mariánském náměstí mělo nové divadlo stát od začátku 60. let. Nestojí. Nevyšel ani pokus z roku 1970. Je tu parkoviště. Původní klasicistn­í budova skončila v havarijním stavu, pomohla až rekonstruk­ce koncem 80. let. „V dnešní podobě je dvě stě let, původně byla skladem piva,“připomíná

Lukáš Průdek. „Když v roce 1919 čeští herci střídali německé, měla ale zázemí nejvýš pro divadlo zájezdové. A tohle vlastně trvá dodnes, kdy se tu tísní několik souborů, 250 zaměstnanc­ů.“Koncem války budovu zdevastova­l nálet, poválečná peněžní sbírka posloužila sotva k její obnově. Po zklamání ze 60. let se naděje rýsuje znovu nyní. Zastupitel­é v roce 2017 schválili strategick­ý plán města pro příští dekádu, který s novým divadlem na Mariánském náměstí počítá. Loni v listopadu dokončená studie moderní budovy s velkými sály pro Jihočeské divadlo a Jihočeskou

filharmoni­i porovnává hned dvě varianty. První kalkuluje s činohrou v původních prostorách, zatímco ostatní soubory divadla a filharmoni­e by se přesunuly do nové budovy, druhá stěhuje vše do nového. O náklady 2,28, respektive 2,42 miliardy korun se mají podělit stát, město i kraj. Hotovo by mělo být v roce 2027. „Divadlo si po těch letech důstojné podmínky zaslouží. Přednost bych dal druhé z obou variant,“míní ředitel Průdek.

Jižní spojka II., přehlídka Jihočeskéh­o divadla v Praze, 1.–16. 2.

 ?? FOTO JIHOČESKÉ DIVADLO ?? Inscenační porada. Taneční show, v níž Jiří Lábus (zcela vpravo) ztvárnil ředitele divadla, uvidí pražští diváci v divadle Ponec.
FOTO JIHOČESKÉ DIVADLO Inscenační porada. Taneční show, v níž Jiří Lábus (zcela vpravo) ztvárnil ředitele divadla, uvidí pražští diváci v divadle Ponec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia