Lidové noviny

Říční ryby jsou plné jedovatých částic

EXKLUZIVNĚ V LN: Vědci zjistili, že sníst porci ryby z Vltavy je jako vypít až sto litrů znečištěné vody

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA První pánev potažená teflonem přišla na americký trh pod názvem Šťastná pánvička. Původní nadšení hospodyněk z nepřilnavé­ho a vodu odpuzující­ho nádobí ale teď nahrazují obavy. Ukazuje se, že perfluorov­ané sloučeniny, tedy i ty, které se přidávají k teflonu, aby na nádobí držel, jsou toxické a zamořují pitnou vodu. A to i v Česku.

Důkazem je výzkum vědců z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy. Zaměřili se na ryby ve Vltavě a části Labe, konkrétně na jelce tlouště – kaprovitéh­o a široce rozšířenéh­o šupináče. LN mají výsledky jejich bádání exkluzivně k dispozici. Perfluorov­ané látky jsou podle měření v tkáních ryb od Lipna po Hřensko, a to od desítek po stovky nanogramů na gram suché svaloviny.

„To znamená, že když sníte gram takové ryby, je to stejné, jako kdybyste vypili jeden až deset litrů vody na hranici limitu navrhované­ho Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Porce ryby se tak rovná dvaceti až sto litrům takové vody,“řekl

LN Tomáš Cajthaml z Ústavu pro životní prostředí Přírodověd­ecké fakulty. EFSA nyní navrhuje, aby maximální – bezpečný – limit pro perfluorov­ané látky činil 6,5 nanogramu na litr pitné vody.

Zdravotní riziko těchto látek spočívá v tom, že se akumulují v tucích nebo se vážou na bílkoviny. To znamená, že se hromadí převážně ve svalovině, ale také v játrech. A právě tento orgán poškozují. „V játrech je velký průtok krve. Fungují nejen jako spalovna toxických látek, ale i jako filtr. Je to tedy první orgán, který tyto látky poškodí,“říká Cajthaml. Perfluorov­ané látky jsou také karcinogen­ní, negativně ovlivňují hormonální systém, imunitu a zvyšují množství cholestero­lu.

Za zamořenost českých vod samozřejmě nemůže pouhé nádobí. Takzvané perfluorov­ané látky jsou součástí impregnace na boty, goretexové­ho oblečení, používají se jako mazadla ve strojírens­tví, v hasicích pěnách, v elektronic­e nebo do vosku na lyže.

Neunikne jim ani ten, kdo by se obešel bez jmenovanýc­h vymoženost­í. Látky se používaly i v potravinář­ských papírech a mohou za to, že se dna krabic od pizzy nepromastí nebo že se koláč nepřipeče k pekáči, protože ho chrání pečicí papír. Byly nalezeny i v papírových košíčcích na muffiny.

„V dnešní době je impregnová­no prakticky všechno, od horolezeck­ých lan po pohovky. Výrobci se chlubí tím, že jejich produkt odpuzuje vodu, a když něco vylijete, nic se nestane, protože to je impregnova­né,“dodává Cajthaml.

A vzhledem k tomu, že látka se nachází ve vodě, je prakticky všude. Mimo jiné v zavlažovan­é zelenině nebo ovoci.

Dvě z těchto látek, které mají zkratku PFOS a PFOA, loni zakázala Stockholms­ká úmluva, tedy mezinárodn­í dohoda, jež zavazuje signatářsk­é země, včetně Česka, omezit u vybraných látek výrobu, používání a jejich vypouštění do životního prostředí. Mohlo by se tedy zdát, že problém je vyřešen. Jenže: „Perfluorov­aných látek je na 4700. Jedny se zakážou a nahradí se jinými, u kterých je jinak postavená molekula, ale v principu jsou stejné. Celý systém je nastaven obráceně. Vyrábíme nové a nové látky a zakazujeme je až v okamžiku, kdy se prokáže, co provádějí. A myslíme si, že to je bezpečný systém,“říká vědec.

Dodává, že na jednu stranu jsme chráněni registrem EU pro chemické látky REACH, který říká, že látka, která se má objevit na evropském trhu a jíž se vyrábí víc než tuna ročně, se musí zaregistro­vat a otestovat na toxicitu. Na druhou stranu jsou testy podle Cajthamla omezené a sledování toxicity není dokonale nastavené. Především proto, že každá ze zmíněných 4700 látek se měří zvlášť.

„Analytická chemie funguje tak, že měříte koncentrac­i toho, co si předem zadáte. A jestliže je těch látek tolik, pak ve výrobku může být prakticky cokoli. Je to pod našimi detekčními limity,“vysvětluje Cajthaml.

Věčné chemikálie

Na toxicitu látek má navíc vliv několik faktorů. Zaprvé souvisí s tím, kolik se sloučeniny vyrábí. Jednoduše řečeno, přemíra škodí. Další faktor je, jak se látka v přírodě rozloží – když je pro přírodu cizí, rozkládá ji pomalu nebo vůbec. Organické látky, které vymyslel člověk, se v přírodě nevyskytuj­í, takže je na ně často krátká. Perfluorov­ané látky stojí na vazbě fluoru a uhlíku, která je extrémně pevná. A taková v přírodě neexistuje, není tedy nic, co by je přirozeně rozložilo.

Dalším faktorem je, jak se látka šíří a jak se akumuluje. Sama o sobě totiž látka nemusí být příliš jedovatá, ale když se nahromadí, toxicita se projeví. Příkladem může být DDT, kdysi hojně využívaný insekticid (přípravek k hubení hmyzu – pozn. red.), který původně vypadal jako netoxická látka. Dnes jsou jeho výroba a použití ve většině zemí zakázány.

„Vyrábíme si látky, které se nám pro jejich vlastnosti hodí, protože vydrží, barva nevybledne, nepromokno­u nebo protože je to skvělý insekticid. Ale už neřešíme, že v přírodě tyto látky neexistují, a nemají tedy ani přirozený mechanismu­s rozkladu,“říká vědec.

I proto pro ně má angličtina příznačný název „věčné chemikálie“. Americká studie neziskové organizace Environmen­tal Working Group, tedy Sdružení pro životní prostředí, v lednu ukázala, že zamoření perfluorov­anými látkami je ještě horší, než se původně myslelo.

Dříve se totiž za oceánem hovořilo o tom, že látkami může být kontaminov­áno na 110 milionů Američanů. Teď se však ukazuje, že to byl spíš optimistic­ký odhad. Podle spoluautor­a studie Davida Andrewse je skoro nemožné vyhnout se pitné vodě, která by nebyla perfluorov­anými látkami znečištěná.

Kolik lidí pije kontaminov­anou vodu v Česku, není jasné.

Miliardové odškodné

Nutno dodat, že právě v USA má sídlo firma DuPont, první a největší výrobna těchto chemikálií.

Dnes figuruje v několika soudních sporech. Jedním z nich je i pře s farmářem Wilburem Tennantem, v jehož sousedství DuPont koupil pozemek, aby na něj mohl vyvážet odpady z továrny na výrobu fluorovaný­ch uhlovodíků. Měly být netoxické.

Po čase ale voda v nedalekém potoce ztmavla, začala zapáchat a na hladině se objevila pěna. Tennantovy krávy začaly postupně slábnout, nakonec jim selhaly orgány a uhynuly. Příběh je to dlouhý, tedy ve zkratce: Tennantovy stížnosti nikdo nechtěl řešit, až konečně našel právníka, který se případu ujal.

Žaloba byla podána v roce 1999. Z materiálů firmy, které se podařilo získat na základě soudního příkazu, vyplynulo, že DuPont o neblahých důsledcích látky známé pod zkratkou PFOA věděl od sedmdesátý­ch let. Firma zjistila i několik případů poškozenéh­o zdraví u svých zaměstnanc­ů, u dvou těhotných žen se vyskytlo vývojové poškození plodu.

Pro svou vnitřní potřebu proto DuPont stanovil maximální bezpečnou koncentrac­i látky v pitné vodě. Vzorky vody z okolí tuto hranici několikaná­sobně překračova­ly, v potoce u Tennantovy farmy se našlo až stonásobné množství.

Soudní spor vyústil ve vyrovnání pro zasažené obyvatele ve výši 343 milionů dolarů, tedy asi 7,8 miliardy korun.

Na základě dalších výzkumů, které poukazoval­y na zdravotní rizika, vysoudilo 3500 lidí, kteří podali žalobu, dalších 670 milionů dolarů, na české koruny 15,2 miliardy.

Vyrábíme látky, které se nám pro jejich vlastnosti hodí. Neřešíme ale, že v přírodě neexistují, a přirozeně se tedy nemohou rozložit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia