Lidové noviny

Smrt lékaře pobouřila Číňany

Vadí jim zamlčování rozsahu nákazy koronavire­m a dávají to najevo na sociálních sítích

- ROBERT SCHUSTER Více čtěte na straně 5 Téma také v příloze na stranách 13 a 14

PEKING Pokračujíc­í šíření nákazy koronavire­m v Číně začíná být pro tamní komunistic­ké vedení stále větším problémem.

Dobře to ukázala reakce veřejnosti na smrt 34letého očního lékaře Li Wen-lianga. Ten již koncem loňského roku v uzavřené diskusní skupině varoval před možnými riziky nové, do té doby neznámé infekční nemoci. Věděl o několika lidech, kteří byli hospitaliz­ováni v jeho domovské nemocnici.

Policie ho za to popotahova­la kvůli šíření poplašných zpráv.

Včera nemocnice oznámila, že Li Wen-liang zemřel – i on podlehl koronaviru. Řada uživatelů čínské sociální sítě Weibo následně nešetřila kritickými komentáři na adresu politickéh­o vedení země. Vyčítali mu, že úřady záměrně zadržovaly zprávy o rozsahu infekce. A někteří požadovali, aby bylo v Číně možné svobodně vyjadřovat své názory. Odhaduje se, že cenzoři kvůli tomu odstranili několik tisíc komentářů.

Podle pravidelně aktualizov­aných údajů se počet čínských nakažených novým koronavire­m včera blížil hranici 32 tisíc lidí. Obětí bylo téměř sedm stovek.

Luskouni jako přenašeči

Čísla ovšem nerostou jenom v Číně. Na pomyslnou druhou příčku v počtu infikovaný­ch se vyhouplo Japonsko s necelými devíti desítkami případů. Jedním z důvodů je, že na japonskou pevninu bylo převezeno přes šedesát pasažérů z výletní lodi kotvící v přístavu Jokohama, u nichž byla nákaza zjištěna. Na její palubě je přes 3700 lidí, kteří jsou nyní v karanténě.

Čínští vědci včera uvedli, že klíčovou roli při přenosu nákazy na člověka mohli sehrát luskouni. Tito chránění hmyzožraví savci jsou pravděpodo­bně chybějícím článkem v řetězci mezi netopýry, jež považují vědci za přirozené zdroje nákazy, a lidmi.

ORIENTACE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia