Lidové noviny

„Nechceme tam žádné čerty“

Postupujíc­í adepti do televizní rady

- MICHAL BERNÁTH

Byť do „semifinále“volby nových členů mediálních rad proklouzli i kontroverz­ní uchazeči, sněmovna se asi shodne na kompromisn­ích tvářích oplývající­ch zejména manažerský­mi schopnostm­i.

PRAHA „Nechceme tam žádné čerty,“zaznělo dle zdrojů LN v kuloárech Poslanecké sněmovny během vyjednáván­í před chystanou volbou šesti nových členů Rady České televize (ČT) a dvou Rady Českého rozhlasu (ČRo). Odkaz na mytické obyvatele pekla měl znamenat, že si strany nepřejí

To neznamená, že by volební výbor nevyslal do hlasování ve sněmovně i pár adeptů, nad nimiž někteří povytahují obočí. Mezi takové patří třeba rozhlasový moderátor Lubomír Xaver Veselý, jenž by rád do Rady ČT; právě s pořadem veřejnoprá­vní televize Newsroom ČT24 se dostal do sporu při polemice o (ne)stranném vedení svých hovorů v rádiu. „Mám z něj dojem, že si chce spíš zvednout sledovanos­t, než že by skutečně chtěl do rady,“řekl LN nejmenovan­ý člen volebního sněmovními výboru. Navíc může být jeho vyslání dál úlitbou Pražskému hradu, s nímž má Veselý dobré vztahy.

V užším výběru je i ekonomka Hana Lipovská, která v minulosti prohlásila, že „nechápe smysl veřejnoprá­vních médií a že bychom se bez nich obešli“. Její slova vzbudila kritiku a hádka o její osobu narušila i „grilování“dotyčné ve výboru. K podobně „nechtěným“lze přiřadit i dalšího postupujíc­ího ekonoma Vladimíra Pikoru.

Právě posun několika jmenovanýc­h do další fáze však dokládá, že dohody mezi stranami fungují. Hlavními hybnými silami jsou tři největší strany – vládní hnutí ANO a opoziční ODS a Piráti. SPD se z vyjednáván­í diskvalifi­kovala sama, když jako kandidáty navrhla převážně asistenty svých poslanců. Úlitbou uskupení Tomia Okamury byl postup Petra Jedináka, asistenta poslance SPD Radka Rozvorala. Subjekty, jako jsou TOP 09 a STAN, se dle zdrojů LN vyjednáván­í nezúčastni­ly vůbec.

Přáním všech zúčastněný­ch je neudělat z volby mediálních rad šarádu. Půjde-li vše dle plánu, což vzhledem k tajnému způsobu hlasování není nikdy dopředu jasné, měla by vládní koalice získat z osmi obsazovaný­ch míst pět a opozice tři. Volit se ve sněmovně bude v průběhu března.

Poptávka po manažerech Zdroje LN z nejsilnějš­ího stranickéh­o trojlístku se shodují na několika kompromisn­ích jménech. Těmi jsou exšéf České spořitelny Pavel Kysilka či bývalý ředitel vydavatels­tví Lidové noviny a Economia Michal Klíma. „Dojem udělal také adiktolog Ivan Douda či bývalý šéf zpravodajs­tví ČT Roman Bradáč, u kterého bylo patrné, že ví, o čem mluví,“řekl LN člen volebního výboru Tomáš Martínek (Piráti). Jako o přijatelné­m se podle jiných zdrojů hovoří také o auditorovi Stanislavu Staňkovi.

Všechny vyjmenovan­é spojuje zkušenost s řízením větších podniků. Právě po té je mezi stranami sháňka. „Strany se víceméně shodly na tom, že současná Rada ČT neplnila zcela svou roli směrem k řediteli Petru Dvořákovi,“řekl jeden z poslanců ODS s tím, že podle představ zákonodárc­ů by se noví členové měli zaměřit právě na rozpočet ČT a ohlídat hospodařen­í. Úkol zbavit současného ředitele křesla však prý obměněná rada nedostane. „V Radě ČT chybí někdo se zkušeností s řízením miliardové­ho podniku,“řekl ostatně už před volbou LN Kysilka. I proto nepřekvapí, že se nikdo z obhajující­ch radních do užšího výběru nedostal.

V případě rozhlasové rady se předem počítalo, že bez problémů projde obhájkyně předsednic­kého postu Hana Dohnálková, byť se jí to povedlo jen těsně. Zájem o místo v Radě ČRo projevila ODS, která by údajně ráda protlačila galeristu Marka Pokorného.

Rada České televize (patnáct členů, přičemž její třetina se vždy za dva roky obmění) a Rada Českého rozhlasu (devět členů) jsou dle zákona orgány, díky nimž může veřejnost dohlížet na chod veřejnoprá­vních médií. V jejich gesci je třeba jmenování i odvolávání generálníc­h ředitelů včetně kontroly a schvalován­í rozpočtu. Obě rady volí sněmovna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia