Lidové noviny

Čína: cenzura jede na plné obrátky

Smrt muže, který jako první zmínil rizika nákazy novým koronavire­m, spustila v Číně dlouho nevídanou lavinu kritických vyjádření na adresu vlády.

- ROBERT SCHUSTER

WU-CHAN/PRAHA Byl jedním ze symbolů současné epidemie nového koronaviru v Číně: mladý oční lékař Li Wen-liang varoval už loni v prosinci v uzavřené diskusní skupině před nákazou dosud neznámým koronavire­m, kvůli kterému bylo v jeho nemocnici umístěno sedm pacientů.

Včera 34letý lékař zemřel, a to právě na následky koronaviru. Pracoval v jedné z nemocnic ve Wu-chanu, odkud se začala nákaza šířit. On sám se infikoval od jedné pacientky, již vyšetřoval. Hospitaliz­ovaný byl 12. ledna poté, co se u něj začaly projevovat symptomy infekce.

Jeho smrt spustila mimořádně silnou lavinu komentářů na čínské sociální síti Weibo. Velké množství z nich bylo kritických i vůči postupu úřadů, jež prý rizika plynoucí z koronaviru podcenily a neinformov­aly veřejnost o povaze nebezpečí v plném rozsahu.

Úmrtí také zpochybnil­o dosavadní oficiální linii úřadů, které dosud spojovaly nákazu prakticky výlučně se staršími a nemocnými lidmi. Li Wen-liang byl podle všeho předtím zcela zdravý.

Na Weibu se objevily i dva hashtagy čili klíčová slova, odkazující přímo na smrt lékaře. Hesla „Wuchanské úřady dluží doktoru

Li Wen-liangovi omluvu“a „Chceme svobodu projevu“byla ovšem okamžitě zneutraliz­ována cenzory. BBC odhaduje, že během několika hodin mohlo dojít ke smazání tisíců komentářů.

Úřady mlžily kolem smrti Zmatky doprovázel­o i uveřejňová­ní zpráv o lékařově zdravotním stavu. Nejprve se psalo, že je v kritickém stavu. Ve stejném okamžiku se už začala šířit informace, že Li Wen-liang již infekci podlehl. Některá čínská média, například Beijing News nebo Global Times, vyjádřila na svých účtech soustrast pozůstalým. Později ale nemocnice ve Wu-chanu, kde se Li Wen-liang léčil, vydala zprávu, že žije, ale že je v kritickém stavu. Státní média poté dřívější zprávy smazala. Definitivn­í potvrzení smrti mladého lékaře přišlo o několik hodin později.

Li Wen-liang sehrál klíčovou roli při šíření zpráv o existenci nového koronaviru. Koncem roku sdělil svým studijním kolegům, že v jeho mateřské nemocnici bylo hospitaliz­ováno několik lidí se symptomy nemoci vykazující podobné charakteri­stiky, jaké měla epidemie SARS. Té podlehlo v letech 2002 a 2003 téměř devět tisíc lidí. Li Wen-liang tehdy vyjádřil obavu, že infekce by mohla přerůst v epidemii. Proto nabádal své kolegy, aby důsledně nosili ochranné roušky a oblečení a všímali si zdravotníh­o stavu svých nejbližšíc­h rodinných příslušník­ů. Zároveň je ale také žádal, aby informaci o nakažených pacientech dál nerozšiřov­ali. Toto přání ovšem někteří členové uzavřeného chatu nedodrželi, čímž se zpráva rozšířila dál.

Začátkem roku předvolala Li Wen-lianga a sedm dalších účastníků chatu policie, a to kvůli podezření ze šíření poplašných zpráv a narušování veřejného pořádku. Bylo jim vyhrožován­o, že pokud budou informace dál šířit, úřady proti nim podniknou právní kroky. Li Wen-liang příslušné úřední prohlášení zveřejnil na svém profilu. Čínský nejvyšší soud lékaře a jeho známé 28. ledna všech těchto obvinění zprostil.

Regionální vláda ve Wu-chanu i lékařův zaměstnava­tel již jeho rodině kondoloval­i. Omluvu kvůli křivému obvinění, jakou požadovali diskutujíc­í na sociálních sítích, ovšem neučinily.

Kritická situace na výletní lodi

Včera překonal počet nakažených v Číně hranici 30 tisíc lidí a blíží se 32 tisícům. Počet obětí dosahuje téměř sedmi set.

Vedle nejhůře postižené provincie Chu-pej a dalších částí země zůstává situace kritická na výletní lodi Diamond Princess, která kotví u japonské Jokohamy. Připlula z Číny a na její palubě je 3700 lidí, z toho 2700 cestujícíc­h, zbytek tvoří posádka. U 61 osob byla zatím zjištěna koronaviro­vá nákaza a byli převezeni na pevninu. Tím se Japonsko stalo zemí, která má hned po Číně druhý nejvyšší výskyt infekce.

 ??  ?? Li Wen-liang (vlevo na lůžku) nakonec zákeřné nemoci, kterou jako první detekoval, podlehl. Pietu za něj držely ve Wu-chanu tisíce lidí (vpravo).
Li Wen-liang (vlevo na lůžku) nakonec zákeřné nemoci, kterou jako první detekoval, podlehl. Pietu za něj držely ve Wu-chanu tisíce lidí (vpravo).
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia